Önskar du dig en ”grönare” jul, matmässigt iallafall? Låt det växtbaserade ta lite extra plats med kostvetaren Molly Möllers recept. Läckert grönt till julbordet, som både fyller dig med stämning, näring och njutning.
Att servera mer grönt till julbordet är en växande trend och här underlättar vi för dig i ”stöket” med flera goda, näringsrika recept att välja bland. Vår bloggare och kostvetare Molly Möller ger dig några förslag inför julens festligheter. Plocka enskilda recept eller alla?
Missa inte Mollys tidigare tips för en hälsomatsedel:
- Mollys matsedel nr 1 – 5 näringsrika recept till hela din vecka
- Vegetarisk matsedel by Molly – 5 vegetariska recept till din vecka
- Veckans matsdel by Molly – 5 näringsrika recept till din vecka, nr 3
- Veckans matsedel by Molly – 5 näringsrika recept till din vecka, nr 4
- Veckans matsedel by Molly – 5 vegetariska recept till dina middagar, nr 5
- Veckans matsedel by Molly – 5 goda recept till dina middagar, nr 6
- Veckans matsedel by Molly – 5 goda recept till dina middagar, nr 7
Gott grönt till julbordet – 5 läckra och hälsosamma recept by Molly
Tre varianter på brysselkål
Ca 2 portioner
Basrecept:
- 200g brysselkål
Börja så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär bort nedre delen av roten och skala av de översta bladen på brysselkålen.
- Skär på mitten och skölj väl.
Citron & mynta
- 1 msk citronjuice
- 2 tsk honung
- ½ tsk citronzest
- 1 msk olivolja
- 2 tsk färsk mynta, hackad + färsk till servering
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser och lägg i brysselkålen.
- Låt stå och marinera en stund.
- Tillaga sedan i ugnen tills att de är mjuka med en fin rostad yta, ca 20 minuter.
- Servera med färsk mynta.
Parmesan & vitlök
- 2 msk riven parmesan + extra till servering
- 2 msk olivolja
- ½ tsk vitlökspulver
- Salt, peppar
- Rosmarin still servering
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser och lägg i brysselkålen.
- Tillaga i ugnen tills att de är mjuka med en fin rostad yta, ca 20 minuter.
- Servera med extra riven parmesan och färsk rosmarin.
Asiatisk twist
- 1 msk ingefärsjuice (eller en bit finhackad ingefära)
- 1 tsk färsk chili, hackad (eller mer efter tycke)
- 1 tsk sesamolja
- 1 msk tamarisås/sojasås
- Färsk koriander, chili och sesamfrön till servering
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser och lägg i brysselkålen.
- Låt stå och marinera en stund.
- Tillaga sedan i ugnen tills att de är mjuka med en fin rostad yta, ca 20 minuter.
- Använd en del av marinaden och häll över den tillagade brysselkålen.
- Servera med färsk koriander, chili och svarta sesamfrön.
Honey glazed saffransmorötter
Ca 2 portioner
Ingredienser:
- 4 stora morötter
- ½ msk flytande margarin
- ½ tsk olivolja
- 1 ½ tsk flytande honung
- 1 paket saffran á 0.5g
- Salt, peppar
- Färsk rosmarin eller timjan till servering
Gör så här:
- Skär upp morötterna i skivor eller stavar. Ta en liten del av stekfettet ner i en stekpanna och stek upp morötterna tills att de mjuknat något.
- Blanda resterande matfett med saffran och honung i en skål, blanda väl.
- Häll över morötterna i pannan och stek ytterligare några minuter tills att de fått en fin karamelliserad yta.
- Smaka av med salt och peppar, servera med färsk rosmarin eller timjan.
Grönkål med tahinidressing & granatäpple
Ca 2 portioner
Ingredienser:
- 2 stora nävar grönkål, drygt 100g
- 2 msk tahini
- 1 msk havremjölk
- 1 tsk honung
- 1 tsk citronsaft
- ¼ tsk vitlökspulver
- 1 tsk currypulver
- Salt, peppar
- Granatäppelkärnor till servering
Gör så här:
- Strimla grönkålen. Blanda sedan alla ingredienser till tahinidressingen och massera in i kålen väl.
- Smaka av med salt och peppar.
- Garnera med granatäppelkärnor och servera.
Rödkål med rostade hasselnötter & fänkål
Ca 2 portioner
Ingredienser:
- 2 msk hasselnötter, hackade
- 1 tsk fänkålsfrön, hela
- Ca 2 dl rödkål, strimlad
- Saft från 1 apelsin
- ½ msk olivolja
- ½ tsk honung eller socker
Gör så här:
- Grovhacka hasselnötterna och rosta tillsammans med hela fänkålsfrön i en torr, het stekpanna.
- Strimla rödkålen och blanda med apelsinsaft, olivolja, honung/socker samt de rostade fröna och nötterna.
- Massera in i kålen och låt stå och marinerna, gärna över natten.
Julig efterrättsbricka
Festligt behöver inte vara svårt! Sätt ihop en blandning av godis, nötter, färsk & torkad frukt och kakor som efterrätt till julbordet. Hitta en fin balans mellan mumsiga sötsaker och mer med fiberrika snacks (det kommer underlätta för matsmältningen under helgen).
Förslag till servering:
- Saffranskaka
- Kokoskaka med choklad
- Vindruvor
- Blåbär
- Hallon
- Clementin
- Lakrits
- Mörk choklad
- Lussebullar
- Julgransgodis
- Chokladkulor
- Pepparkaka
- Nötter
- Fikon- och aprikosbollar
- Torkad mango
- Färsk mynta (för doftens skull!)
Vill du ha mer grönt till julbordet eller fler förslag till en hälsomatsedel?
Här hittar du veckomatsedel nr 1 här, veckomatsedel nr 2 här, veckomatsedel nr 3 här, veckomatsedel nr 4 här, veckomatsedel 5 här, veckomatsedel 6 här, veckomatsedel 7 här, veckomatsedel 8 här och veckomatsedel 9 här.