Veckans matsedel by Molly – 5 vegetariska recept till dina middagar, nr 5

vegetariska recept

Saknar du ideer inför dina kommande måltider? Här bjuder kostvetare Molly Möller på en matsedel med näringsrika, goda och vegetariska recept inför dina kommande måltider. Hitta inspiration till din lunch, middag eller storkoket.

Ett enkelt sätt att få god variation för både smaksinnet och ge din kropp allt den behöver är att följa näringsrika och vegetariska recept. Dessutom blir livet betydligt smidigare med en färdig matsedel att luta dig tillbaka på dagar när du har idétorka. Här ger vår bloggare och kostvetare Molly Möller dig några förslag inför kommande måltider. Plocka enskilda vegetariska recept eller följ hela matsedeln rakt av.

Missa inte Mollys tidigare matsedlar som du hittar här:

Veckans matsedel by Molly – 5 vegetariska recept till dina middagar, nr 5

Måndag: Sojafärssås med pasta

Vegetariskt, går att göra glutenfritt, till ca 2 portioner

Ingredienser:

  • Ca 200g pasta
  • 1 Lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • Stekfett
  • Ca 200g sojafärs
  • ½ msk tomatpuré
  • 1 förpackning krossade tomater
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 burk majs (ca 150g)
  • 1 dl crèmefraiche (eller Oatley imat fraiche för veganskt)
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk torkad basilika
  • Salt, peppar

Till servering:

  • Riven ost/näringsjäst
  • Färsk basilika

Gör så här:

  1. Koka valfri pasta enligt anvisning.
  2. Hacka lök och vitlök, stek i kastrull tillsammans med stekfett. När löken fått färg och mjuknat något, häll i sojafärsen (direkt från frysen går bra). Tillsätt resterande ingredienser och låt puttra på medellåg värme i ca 15-20 minuter.
  3. Servera med riven ost och basilika!

Tips: Om du har grönsaker som håller på att bli gamla i kylen – finhacka och ha ner i såsen! Funkar fint med t.ex. svamp, morötter, kål eller potatis.

vegetariska recept

Tisdag: Avokadopasta med tofu-röra

Veganskt, går att göra glutenfritt, till ca 2 portioner

Ingredienser avokadopasta:

  • Ca 200g pasta
  • 1 avokado
  • 1 vitlöksklyfta
  • Juice från ½ citron
  • 1 påse spenat (ca 65g)
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk havremjölk
  • ½ tsk chiliflakes
  • Salt, peppar

Ingredienser tofu-röra:

  • 200g fast tofu
  • Flytande margarin till stekning
  • ½ tsk gurkmeja
  • ½ tsk vitlökspulver
  • ½ tsk paprikapulver
  • Salt, peppar
  • En skvätt havremjölk

Till servering:

  • Babyplommontomater
  • Gröna ärtor

Gör så här:

  1. Koka valfri pasta enligt anvisning. Låt svalna efter tillagning.
  2. Mixa alla ingredienser till avokadosåsen i en mixer eller matberedare tills att du fått en slät sås. Om avokadon inte är helt mogen och ger en besk smak, balansera ut med lite honung eller socker. Blanda såsen med pastan så att den täcks helt.
  3. Pressa ut så mycket vätska som du kan från blocket av tofu. Smula sedan ner i en panna med flytande margarin. Stek tills att tofun fått färg, tillsätt sedan kryddorna och mjölken och låt puttra ytterligare några minuter.
  4. Servera alltsammans med tomat och gröna ärtor.

Kommentar: Såsen och pastan kan även serveras varm, men då tillkommer en annan typ av smak från avokadon. Den kan balanseras med mer citronjuice och honung/socker.

vegetariska recept

Onsdag: Asiatisk wok med vegofärs och vitkål

Veganskt, glutenfritt, till ca 2 portioner

Ingredienser:

  • 1 tsk sesamolja  
  • ½ lök
  • 1 chili, finhackad
  • Ca 2 cm Ingefära, finhackad/riven
  • Ca 200g Vegofärs (ärt- eller sojaprotein)
  • 3 blad vitkål, strimlad
  • 1 broccoli
  • 2 morötter
  • ½ paprika
  • 1 burk majs majs (ca 150g)
  • ½ tsk röd currypasta
  • 1 msk jordnötssmör
  • 1 msk sojasås
  • 1 msk limejuice
  • 2 msk havremjölk
  • Ris till servering

Gör så här:

  1. Börja med att hacka upp lök, chili och ingefära. Stek i en stor stekpanna med sesamolja i någon minut, tillsätt sedan vegofärsen.
  2. Hacka upp alla grönsaker och tillsätt till pannan. Stek tills att de mjuknat något, men fortfarande är krispiga.
  3. Blanda currypasta, jordnötssmör, soja, limejuice och mjölk. Häll sedan såsen över woken och rör om väl. Låt steka ytterligare några minuter tills att vätskan sugits upp.
  4. Servera tillsammans med ris.

vegetariska recept

Torsdag: Rödbetsbiffar med rostad potatis

Vegetariskt, till ca 4 portioner

Ingredienser rödbetsbiffar:

  • 1 lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 förpackning sojabönor (ca 230g)
  • 1 förpackning cannellinibönor (ca 230g)
  • 4 små rödbetor, grovrivna
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk sojasås
  • 2 ägg (eller äggsubstitut för veganskt)
  • Ströbröd
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk vitlökspulver
  • ½ tsk torkad rosmarin
  • Salt, peppar

Ingredienser rostad potatis:

  • Ca 400g fast potatis
  • Olivolja
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk sesamfrön
    Salt, peppar

Till servering:

  • Grönkål
  • Gurka
  • Tahini eller annan sås

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta och skär upp potatisen i klyftor, placera sedan i en ugnssäker form eller på plåt marinerade i olja och kryddorna. Rosta i ugnen ca 25-30 minuter eller tills att de fått en krispig yta och mjuknat.
  2. Hacka upp och stek lök och vitlök. Låt dem få färg och mjukna något, ställ sedan åt sidan för att svalna.
  3. Mosa bönorna i en matberedare, med en potatisstöt eller med händerna. Så länge som du får som en kladdig smet. Grovriv rödbetorna (okokta) och blanda tillsammans med bönröran och övriga ingredienser, även den stekta löken. Justera mängden ströbröd så att du har en jämn massa som håller ihop när du formar biffarna.
  4. Värm en stekpanna med stekfett. Forma biffarna från smeten och lägg i direkt i pannan och stek på medelvärme. Tips: skölj händerna med kallt vatten för att underlätta att forma biffarna.
  5. Servera biffarna tillsammans med potatisen, härlig grönkål, krispig gurka och tahini.

vegetariska recept

Fredag: Marockansk linsgryta med zucchini-couscous

Veganskt, till ca 4 portioner

Ingredienser linsgryta:

  • 2.5 dl gröna linser
  • 1 lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • Stekfett
  • 1 Butternutpumpa
  • 2 paprikor
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 4 msk ajvar relish
  • 1 förpackning krossade tomater (ca 400g)
  • 3 tsk paprikapulver
  • 2 tsk torkad mald koriander
  • 2 tsk kanel
  • Salt, peppar 

Ingredienser couscous:

  • ½ zucchini, tärnad
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 4 dl couscous
  • 4 dl varmt vatten

Till servering:

  • Pak choi

Gör såhär:

    1. Börja med att skölja och koka linserna enligt anvisning på förpackningen. Ställ sedan åt sidan.
    2. Hacka lök och vitlök och stek med olja, eller annat stekfett, i en stor kastrull. Tärna pumpan (utan skal) och paprikan, häll sedan över i kastrullen och stek ytterligare några minuter innan du tillsätter resten av ingredienserna. Låt puttra på låg värme. Ju längre desto bättre, men i alla fall tills att grönsakerna är genomkokta. Tillsätt sedan de kokta linserna.
    3. För couscousen, börja med att steka upp tärnad zucchini och vitlök tillsammans med oljan i en mindre kastrull. Ta sedan av från värmen och häll i couscous och varmt vatten. Rör snabbt om och täck sedan med lock och låt stå i ca 5 minuter.
    4. Ångkoka eller stek pak choi till servering. Toppa med salt och peppar och avnjut denna härliga gryta!

Vill du ha fler näringsrika recept till dina middagar?

Här hittar du veckomatsedel nr 1 härveckomatsedel nr 2 härveckomatsedel nr 3 här,  veckomatsedel nr 4 härveckomatsedel 5 här, veckomatsedel 6 här, veckomatsedel 7 här, veckomatsedel 8 här och veckomatsedel 9 här.

Skriv ut recept
Mollys veckomatsedel – 5 näringsrika recept till hela din vecka
vegetariska recept
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
måltid Lunch, Middag
Portioner
måltid Lunch, Middag
Portioner
vegetariska recept
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.