Veckans hälsomatsedel – 5 goda, näringsberäknade recept

För att underlätta din middagsplanering bjuder vi här på en hälsomatsedel med fem goda och näringsberäknade recept. Perfekt för dig som vill ha koll på att få i dig tillräckligt med energi, som vill ha hjälp med planeringen éller hitta nya recept att prova.

En hälsomatsedel med färdiga, näringsberäknade recept kan underlätta för dig som söker middagsinspiration och/eller vill hålla koll på ditt näringsintag. Det kan ju vara svårt, krångligt och tidskrävande att räkna ut hur mycket kalorier du får i dig. De här recepten passar både dig som vill ha hjälp i middagsplaneringen, vill gå upp- eller ner i vikt. Varje recept innehåller nämligen alternativ beroende på om du vill ha i dig mer- eller mindre kalorier (kcal). Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

Om du missat de tidigare veckomatsedlarna hittar du:

Veckans hälsomatsedel – 5 näringsberäknade recept

broccolisoppa

Broccolisoppa

Näringsberäkning per portion:

  • 695 kcal med vispgrädde 40%,  olivolja och frön
  • 338 kcal med vispgrädde 20% utan olivolja och frön

Ingredienser, 4 portioner:

  • Fryst broccoli 500 g
  • Gul lök 1st 
  • Margarin ½ msk 
  • Vatten 5 dl
  • Grönsaksbuljongtärning 2 st
  • Grädde (20 % eller 40 %) 4 dl 
  • Topping: Olivolja 4 msk och frömix 40 g

Gör så här:

  1. Hacka löken och fräs den i margarin
  2. Häll i vatten och buljongtärning och låt koka upp
  3. Tillsätt broccoli och koka i 5 minuter
  4. Mixa med stavmixer till en slät soppa
  5. Blanda i  grädden försiktigt så det blir som en swirl
  6. Toppa ev. med olivolja och frön

sötpotatis fetaost hälsomatsedel

Sötpotatis- och kikärtssallad

Näringsberäkning per portion:

  • 800 kcal med fetaost 25%, största mängden olja och srirachamajonnäs. 
  • 450 kcal med salladsost 10%, minsta mängden olja samt utan srirachamajonnäs. 

Ingredienser, 4 portioner:

  • Sötpotatisar 4 st
  • Rapsolja 2-4 msk
  • Persilja 1 kruka
  • Olivolja 2-4 msk
  • Vitlöksklyfta 1 st
  • Citron 1 st
  • Babyspenat 70 g
  • Kikärtor 1 förpackning (400 g)
  • Fetaost (25 %) alt. salladsost (10 %) 150 g
  • Salt
  • Topping: majonnäs 2 dl och sriracha 1,5 msk

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta och dela sötpotatisen i mindre bitar, häll över rapsolja och salt. Rosta i ugnen ca 20 min eller tills den är gyllene.
  2. Hacka persiljan, spara lite till servering. Blanda pressad vitlök, olivolja, persilja, citronsaft och rivet citronskal. 
  3. Blanda kikärtor, sötpotatis, hälften av spenaten och dressingen.
  4. Lägg resten av spenat i en skål eller på ett fat och häll över sötpotatis salladen. Toppa med fetaost och persilja.
  5. Blanda majonnäs med sriracha och ringla över salladen. 

torsk fisk hälsomatsedel

Torsk i ugn med sötpotatismos

Näringsberäkning per portion:

  • 383  kcal med smör och grädde i sötpotatismoset.
  • 275 kcal utan smör och grädde i sötpotatismoset.

Ingredienser, 4 portioner:

  • Torskfilé 400 g
  • Sötpotatis 2 st
  • Blomkålshuvud 1 st
  • Rödlök 2 st
  • Bladspenat 70 g
  • Salt & peppar
  • Smör 40 g
  • Grädde 0,4 dl

Gör så här:

  1. Strimla löken och bryt av blomkålshuvudet till mindre buketter. 
  2. Lägg löken och blomkålen tillsammans med torsken på en plåt, salta och peppra och sätt in i ugnen ca 20 min i 200°C. Lägg på babyspenat när det är 5 minuter kvar.
  3. Skala och skär upp sötpotatisen i mindre bitar. Koka potatisen tills den blir mjuk och häll sedan av vattnet
  4. Mixa sötpotatisen med en stavmixer, tillsätt eventuellt lite smält  smör och  en skvätt grädde. 
  5. Servera allt tillsammans och njut. 

pasta hälsomatsedel

Champinjonpasta med soltorkade tomater

Näringsberäkning per portion:

  • 595 kcal med oljan från de soltorkade tomaterna och med matlagningsgrädde 15%. 
  • 430 kcal utan oljan från de soltorkade tomaterna och med matlagningsgrädde 4%. 

Ingredienser, 4 portioner:

  • Spaghetti 280 g
  • Färska champinjoner 300 g
  • Soltorkade tomater i olja 200 g
  • Babyspenat 70 g
  • Vitlöksklyfta 2 st
  • Matlagningsgrädde (15% eller 4%) 2,5 dl
  • Vatten 0,5 dl
  • Torkad basilika 1 msk
  • Salt & peppar

Gör så här:

  1. Koka spaghetti enligt anvisning på förpackning.
  2. Hacka champinjoner och fräs dem tillsammans med soltorkade tomater och pressade vitlöksklyftor. Stek med eller utan oljan från tomaterna.
  3. Sänk värmen och ha i spenat och matlagningsgrädde och vatten.
  4. Ha i torkad basilika och smaka av med salt och peppar
  5. Blanda i såsen med pastan och servera 

fish taco räkor tacos hälsomatsedel

Räktaco med avokadosalsa

Näringsberäkning per portion:

  • 716 kcal med smör och cremé fraiche.
  • 550 kcal med lättmargarin och utan cremé fraiche. 

Ingredienser, 4 portioner:

  • Tortillabröd 6 st
  • Smör eller margarin (lätt) 30 g
  • Räkor 600 g
  • Lime 1 st
  • Vitlöksklyfta 2 st
  • Paprikapulver, chilipulver & cayennepeppar
  • Salt & peppar
  • Avokado 2 st
  • Tomat 2 små eller 1 stor
  • Rödlök 1 st
  • Topping: Cremé fraiche

Gör så här:

  1. Smält smöret och bre på tortillabröden. Dela bröden i 4 delar och lägg dem i en muffinsplåt så att de kupas. 
  2. Sätt in i ugnen 190 °C i ca 10 minuter.
  3. Blanda räkor, kryddor, vitlök och limejuice.
  4. Tärna avokado, tomat och rödlök och blanda med limejuice och salt och peppar.
  5. Lägg i avokadosalsa i botten av tortillakuporna, lägg på de kryddade räkorna och toppa sedan med en klick cremé fraiche.

Smakliga måltider!

Text och bilder: Ida Sjöstrand. Följ henne för mer härlig matinspiration på Instagram @kostvetarperspektiv

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.