”Jag hinner inte…” Så får du tid att träna – 10 tips

Vi är många som vill träna, vet hur vi ska göra och har ofta all motivation i världen, men ibland räcker inte tiden till. Eller? Går det att få mer tid till att träna? Här delar vi med oss av våra 10 bästa tips och tankar.

”Jag hinner inte” är vanligaste ursäkten till att många inte tränar. Vissa har bättre förutsättningar än andra och all respekt till ensamstående föräldrar, men det går alltid att hitta träningstid om du verkligen vill. Så här får du tid att träna.

Så får du tid att träna – 10 tips

1. För det första handlar det inte om att ha tid utan om att ta sig tid. Dygnet har 24 timmar och det är bara du själv som bestämmer vad du gör av dem. Strunta i att bläddra i Instagramflödet eller se på TV på kvällen. Sov istället, så orkar du dig upp en timme tidigare och kan träna på morgonen.

2. Det gäller att prioritera bort onödiga tidsbovar. Som TV, sociala medier och den där shoppingrundan ”OM det kommit in något snyggt”. T.ex. schemalägg tiden även för sociala medier så att du ger dig själv max en timme för slösurf – sen lägger du undan mobilen.

3. Smart planering. Skriv in din träningstid i kalendern och värdera den lika högt som vilket viktigt möte som helst. Förbered även så mycket praktiskt som möjligt, som. frukost. Chiapudding eller Overnight Oats är bra exempel som du sen snabbt kan pimpa med godsaker på morgonen. Även vanlig havregrynsgröt går på nolltid om du förbereder gryn i kastrullen/tallrik för mikron. Planera även annat, som att packa väskan, lägga fram kläder, göra storkok, ta med matlådor med mera.

livsstilsförändring

4. Träningspass måste inte vara timlånga. 30 minuter räcker för ett effektivt pass och då är intervaller kanon. Kanske på lunchen? Kör med en tabataapp – funkar både för styrke- och konditionsträning. För hemmaträning krävs inte heller någon transportsträcka och du kan köra medan barnet sover, när middagen står i ugnen eller kliv upp lite tidigare på morgonen. Just morgonträning är ett hett tips eftersom energin kan ta slut framåt kvällen och då spelar det ingen roll hur mycket tid du har.

5. Utnyttja transportsträckor och förbered hemma för att allt ska flyta. Lägg fram kläder dagen innan och spring/cykla/gå till jobb/skola. 3 mil? Packa med ombyte, cykla ena sträckan och låt cykeln stå för att cykla hem en annan dag. Du slipper tid att gå till/från ditt transportmedel, att vänta, köa och bli frustrerad. Istället hinner du tänka över dagen, få luft och piggna till.

6. Typ av träning efter svettnivå. Hinner du inte med en hårtvätt? Välj tung styrketräning med få repetitioner, yoga eller coreträning. Och med alla funktionella träningskläder räcker ibland med en raggardusch och att byta byxor/tröja till dessa.

7. Ensamståede/gräsänka eller mammaledig? Träna på lunchen om du jobbar eller där barnen kan vara med. Till exempel löpning med vagn, lämna in till gymmets barnpassning, utomhus i lekparken, cykla ihop eller träna hemma. Prioritera dig själv och ha inte dåligt samvete. Tvärtom! Dels får barnen en sund förebild och dels en betydligt lyckligare, starkare och tålamodig förälder.

8. Våga ta hjälp! Av städfirma (löser även många onödiga konflikter hemma), designers (för hemsidor/blogg etc.), personliga tränare för att planera träningen, barnflickor/ släktingar/ grannar/ föräldrar med barn på samma skola/ friidrottsträning och så vidare för hämtning/ lämning på förskolan. I dagsläget finns så bra experthjälp inom många områden och att ”byteshandla” med vänner och bekanta är gratis.

9. Middagar inför veckans stressiga dagar löser du med storkok på helgen, en veckomatsedel eller en bra matkasse. Laga mycket mat när du väl lagar och för dig med extremt tajt schema är en lättlagad matkasse, utan krångliga recept, ett tips. Det tar mer tid att följa svåra recept än att laga din vanliga köttfärsås eller slänga in en plåt med lax och potatis i ugnen.

10. Smygträna i vardagen. Du måste inte vara ombytt för att det ska räknas. Några armhävningar här, knäböj där, städa, bär matkassar, kör barnvagn och jobba i trädgården – också nyttigt för hälsan. Träning behöver inte bara handla om prestation och synliga resultat på kroppen för att göra skillnad inuti. Regelbunden rörelse i vardagen är den bästa grunden.

Lycka till med din träning!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.