8 yogapositioner och varför de är bra för dig

Yogapositioner är fantastiska för dig på många sätt. För att varva ner, bli kvitt stress, lära dig djupandas, bli kompis med kroppen och människor runt omkring dig. Kort sagt – de psykiska fördelarna är många, precis som de fysiska. Här visar vi dig 8 sköna yogapositioner och förklarar varför du och din kropp mår så bra av att göra dem.

De fysiska fördelarna yoga ger dig är framför allt förbättrad rörlighet, något som kan hålla dig skadefri och minskar begränsningarna vid annan träning. En annan positiv fysisk effekt är att du lär dig djupandas, vilket alltid är bra att kunna – även utanför gymmet eller löpspåret. När barnen gnäller, djupandas. När sambon tjatar, djupandas. När du tappar mobilen så att skärmens spräcks, djupandas. Sen har vi de rent styrke-, stabilitet- och rörlighetsmässiga.

Många yogapositioner är rena rama styrketräningen och du behöver inte vara en dedikerad yogi för att ta del av dem. Smyg in i din övriga träning eller prova några positioner hemma för att bygga stabilitet kring vissa leder samtidigt som du mjukar upp på andra ställen. Här är nio exempel att välja mellan som kanske kan bli din nya morgonrutin? Rulla ut mattan och yoooogha!

8 yogapositioner och varför de är bra för dig

1. Adho Mukha Svanasana

Nedåtgående hund. Den kanske vanligaste av alla yogapositioner som både stärker och stretchar en stor del av kroppen. Adho betyder att ha ansiktet nedåt och svana betyder hund. Ställningen ska alltså likna en hund som stretchar med huvud och framben ner och rumpan upp. Fördelar förutom att den ger dig styrka i armar och ben, stretchar axlar, baksida lår, vader och händer, är att den ger energi. Kan dessutom lindra huvudvärk, trötthet, ryggont och lindrar stress – som de flesta yogapossitioner.

2. Purvottanasana

Omvänd planka, som öppnar upp framsidan och stärker baksidan. Som du hör på namnet spänner du hela kroppen, såväl ben som rumpa och mage, likt en planka. Tänk att höften ska upp och skulderbladen ihop så att du sträcker ut bröst och framsida axlar. En skön och snäll övning, speciellt bra för oss kontorsråttor.

3. Halasana

Plogen. En position som sträcker ut främst ryggrad och skuldror, lugnar hjärnan, stimulerar de inre organen, stänger igen framsidan och öppnar upp baksidan av kroppen. Ta det dock lugnt om du är nybörjare och stanna med benen där det känns ok.

4. Natarajasana

Dansaren. En bakåtböjningsposition som både stärker och sträcker ut axlar, bröst, lår, ljumskar och mage. Den förbättrar även balansen, hållningen och ökar din rörlighet i bröstpartiet och höften. Om du tycker det är svårt att balansera, ta hjälp av en vägg med den främre handen.

5. Utthita Parsvakonasana

Utvidgad sidovinkelsposition. En position som öppnar upp hela sidan av kroppen samtidigt som den skapar kraft genom benen och är grundande. Den bygger upp uthållighet och styrka, stimulerar magens inre organ och stretchar ben, knän, vrister, ljumskar, ryggrad, midjan, bröst och axlar. Se till att ha ett öppet bröst och en rak rygg och var extra noga med att det främre knät inte faller in eller ut.

6. Malasana

Djup Squat. En position som öppnar upp höfter, sträcker ut vrister, ljumskar och ländrygg. Kräver god rörlighet, men ett tips är att placera block eller filtar under hälarna för att kunna ha en rak rygg. Från bergs positionen – sätt fötterna lika brett som mattan, med tårna snett utåt. Sitt djupt ner med rumpan mot golvet och eftersträva att behålla hälarna i mattan, annars – lägg block eller en filt under hälarna. Pressa ihop handflatorna mot varandra och håll ett stolt bröst.

7. Vrksasana

Trädet. En balansövning som skapar kraft, grundar dig, stärker lår, vader, anklar, ryggrad, stretchar ljumskar och insida lår. Övningen kan även hjälpa till att bygga upp platta fötter, skapa ett större fokus och lugna hjärnan. Om rörlighet eller balans begränsar dig kan du – flytta ned den lyfta foten längre ner på benet, men undvik att placera den på insidan av knät (alt. sätt tårna i golvet eller luta dig mot en vägg för att bygga upp din balans).

8. Virabadrasana II

Krigarposition II. En position som stärker och stretchar ben, vrister, ljumskar, insida lår, bröst, stimulerar magens inre organ och axlar hela kroppen, grundar, skapar kraft och energi, ökar din uthållighet. Övningen kan även motverka ryggont, speciellt i andra trimestern av graviditeten och förbättrar din koncentrationsförmåga.

 

Text och foton: Anna Jonasson, lic. Yogainstruktör, Personlig tränare och Chefredaktör.

Foto: Derin Sunesson

 

 

Följ SportHälsa på Facebook och Instagram @sporthalsa för att inte missa mer inspiration inom träning, hälsa och skönhet.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.