Ingen inspiration till vad du ska äta till middag och ha med i matlådan? Inför nya veckan bjuder vi ännu en vecka på enkla, goda och nyttiga recept. Perfekt för dig som har tankarna på annat och vill storhandla och spara tid till vardagarna. Eller bara att hitta enstaka recept att inspireras av.
Om du missat våra tidigare nyttiga recept och veckomatsedlarna så hittar du dessa här. veckomatsedel nr 1 här, veckomatsedel nr 2 här, veckomatsedel nr 3 här, veckomatsedel nr 4 här, veckomatsedel 5 här, veckomatsedel 6 här, veckomatsedel 7 här och veckomatsedel 8 här med hela inköpslistan i slutet av artikeln.
Veckomatsedel: 5 näringsrika och nyttiga recept
Måndag: Kokosfisk med rött ris
Näringsvärde: 470 kcal, 46 g kolhydrater, 34 g protein, 15 g fett
Ingredienser, 2 portioner:
2 bitar torskrygg
½ tsk salt
2,5 dl lätt kokosmjölk
1 tsk riven färsk ingefära (cirka 2 cm)
1 vitlöksklyfta
rivet skal och saft av ½ liten lime
½ spansk chilipeppar
Tillbehör:
1 dl rött ris
100 g gröna bönor
100 g broccoli
½ liten paprika (gärna röd)
½ röd lök
½ msk olja
salt och peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°.
- Lägg fisken i en ugnsfast form, salta och peppra.
- Hacka chili och riv ingefära, vitlök och lime.
- Blanda kokosmjölk, chili, ingefära och limesaft. Häll såsen över fisken.
- Stek mitt i ugnen i cirka 15 min eller tills fisken är fast.
- Koka riset enligt instruktionerna på förpackningen.
- Skiva paprika och lök.
- Stek gröna bönor, broccoli, paprika och lök i olja.
- Ta bort från värmen och lägg i riset. Rör om.
- Servera fisken med grönsaksriset!
Tisdag: Vegetarisk bulgursallad
Näringsvärde: 390 kcal, 58 g kolhydrater, 22 protein, 4 g fett
Ingredienser, 2 portioner:
1 dl bulgur
1 tsk olja
250 g djupfrysta wokgrönsaker
½ röd lök
1 hackad vitlöksklyfta
200 g champinjoner
½ liten röd paprika
1 paket kidneybönor
1 msk soja
salt och peppar
Gör så här:
- Koka bulgur enligt instruktionerna på förpackningen.
- Skiva lök och paprika och skär upp champinjonerna i kvartar.
- Fräs grönsakerna i oljan tills de är mjuka.
- Tillsätt soja, bönor och bulgur.
- Smaka av med salt och peppar. Servera!
Onsdag: Snabb, god och nyttig räkmacka
Näringsvärde: 390 kcal, 31 g kolhydrater, 50 g protein, 10 g fett
Ingredienser, 2 portioner:
500 g räkor med skal
1 ägg
250 g kvarg
1 msk löjrom
2 msk hackad färsk gräslök
½ liten rödlök
peppar
ev. salt
2 skivor osötat fullkornsbröd (á 120 g)
Gör så här:
- Koka ägget och skala räkorna.
- Skala och dela ägget.
- Hacka löken fint.
- Blanda kvarg, rom, lök (lämna lite) och gräslök. Krydda med lite peppar och eventuellt salt.
- Bred röran på bröden.
- Lägg på räkor, toppa med lök, gräslök och en ägghalva.
- Servera!
Torsdag: Indisk färsgryta
Näringsvärde: 490 kcal, 34 g kolhydrater, 38 g protein, 21 g fett
Ingredienser, 2-4 portioner:
500 g mager nötfärs
1 msk rapsolja
½ st purjolök
3 st vitlöksklyftor
50 g torkade aprikoser
2 msk curry
2 krm kardemumma
1 burk lätt kokosmjölk
2 dl röda linser
2 tsk salt
Tillbehör:
grönsallad
Gör så här:
- Hacka purjolök och vitlök. Fräs sedan i olja i någon minut.
- Tillsätt färsen samt curry och kardemumma.
- När färsen är genomstekt, rör ner kokosmjölk, aprikoser och linser och koka upp.
- Låt sjuda i ca 10 minuter eller tills linserna är färdigkokta. Rör om då och då under tiden.
- Servera med en härlig sallad.
Fredag: Sommarsallad med proscuitto och melon
Näringsvärde: 330 kcal, 11 g kolhydrater, 23 g protein, 22 g fett
Ingredienser, 2 portioner:
200 g ruccola
120 g proscuitto
200 g melon
2 tsk balsamvinäger
2 msk olivolja
½-1 tsk salt
1-2 krm peppar
2 tsk dijonsenap
Gör så här:
- Blanda balsamvinäger, olivolja, salt, peppar och dijonsenap.
- Skala och dela melonen. Skär den gärna i kuber.
- Riv proscuitton i bitar.
- Blanda ruccolan med dressingen.
- Lägg upp sallad och toppa med melon och proscuitto.
Inköpslista
Kött/Fisk/Fågel
2 bitar torskrygg
500 g räkor med skal
1 msk löjrom
500 g mager nötfärs
120 g proscuitto
Grönsaker
1 tsk riven färsk ingefära
1 lime
½ spansk chilipeppar
100 g gröna bönor
100 g broccoli
1 liten röd paprika
2 små röda lökar
250 g djupfrysta wokgrönsaker
5 vitlöksklyftor
200 g champinjoner
2 msk hackad färsk gräslök
½ st purjolök
200 g ruccola
200 g melon
Mejeri/Ägg
1 hårdkokt ägg
250 g kvarg
Skafferi
1 paket lätt kokosmjölk (á 250 ml)
1 burk lätt kokosmjölk (á 400 ml)
1 dl bulgur
2 dl röda linser
1 paket kidneybönor
2 skivor osötat fullkornsbröd (á 120 g)
50 g torkade aprikoser
Från eget skafferi och kyl
1 dl rött ris
olja
salt
peppar
soja
balsamvinäger
dijonsenap
curry
kardemumma
Nyttiga recept och foto: Camilla Roa Cortés, kostvetare.
Älskar dina recept och ser med spänning fram emot nya!
Vad roligt att höra! 🙂
Är det en portion av vegitarisk bulgursallad som innehöll 390 kcal eller var det hela alltet
Det är en portion!