Saknar du inspiration till vad du ska äta till middag och ha med i dina matlådor? Här hittar du enkla, goda och kaloriberäknade recept inför nya veckan.
Notis: Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Mat.se
Om du missat våra matsedlar hittar du exempelvis veckomatsedel nr 1 här och veckomatsedel nr 2 här. Allt för att underlätta och ge inspiration till varierad, god och näringsrik vardagsmat. Du får även hela inköpslistan i slutet av artikeln, men först alltså – 5 näringsrika och kaloriberäknade recept.
Veckomatsedel: 5 kaloriberäknade recept
Måndag: Linssoppa med lammkorv
Näringsvärde: 400 kcal, 41 g kolhydrater, 29 g protein, 11 g fett
Ingredienser, 2 portioner:
- 1 st gul lök
- ½ st röd chili (spansk peppar)
- 1 msk tomatpuré
- ½ msk olivolja
- 2 dl röda linser
- 4 dl vatten
- 2 tsk salt
- 1 – 1 ½ tsk peppar
- 2 st lammkorvar, (250 g)
- 2 msk timjan (gärna färsk)
Gör så här:
- Skala och hacka löken och chilin. Skölj linserna väl.
- Fräs lök, chili och tomatpuré i olivolja ca 4 min i en kastrull.
- Tillsätt vatten, salt, peppar och linser.
- Låt koka ca 10 min tills linserna är mjuka.
- Stek korven knaprig. Servera soppan rykande het med korv.
- Strö över timjan.
Tisdag: Fullkornspizza
Näringsvärde: 510 kcal, 64 g kolhydrater, 24 g protein, 15 g fett,
Ingredienser, 2 pizzor (4 portioner):
Deg
- 25 g jäst
- 2 1/2 dl ljummet vatten
- 1 msk god olivolja
- 1 tsk salt
- 3 dl grahamsmjöl
- 3 dl vetemjöl
Tomatsås
- 1 tsk olivolja
- 1 gul lök
- 1 paket krossade tomater
- Salt, peppar, basilika
Fyllning
- 80 g proscuitto
- 100 g champinjoner
- 1 paket mozzarella
Gör så här:
- Rör ut jästen i vattnet och tillsätt olivolja och salt. Blanda i det mesta av mjölet och knåda degen smidig och slät. Pudra över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 45 min.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Tomatsås: Hacka löken och stek den i olivolja. Tillsätt de krossade tomaterna och krydda med salt, peppar, oregano och/eller basilika. Låt småputtra under lock i några minuter.
- Dela upp degen i två lika stora delar. Kavla ut dem till runda, tunna bottnar och lägg på plåtar klädda med bakplåtspapper.
- Lägg på tomatsås, skinka, champinjoner och ost.
- Grädda pizzorna mitt i ugnen ca 7-9 minuter.
- Lägg avslutningsvis på en näve ruccola och toppa med färsk basilika.
Onsdag: Fish tacos
Näringsvärde: 500 kcal, 34 g kolhydrater, 41 g protein, 21 g fett
Ingredienser, 2 portioner:
- 400 g torsk
- ½ st röd chili (spansk peppar)
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 tsk olivolja
- salt och peppar
Avokadosalsa:
- 1 st avokado, hackade
- ½ st lime, pressad
- ½ st röd lök, hackad
- ½ st röd spansk peppar, hackad
- salt
Tomat- och majsmix:
- ½ paket körsbärstomater
- 1 dl fryst majs
Tillbehör:
- 2 st mjuka tortillas
- ½ st lime, klyftad
- Tärnad mango
- Sallad
- 1 dl gräddfil
Gör så här:
- Hacka chilin och vitlöksklyftorna och stek i olivoljan.
- Tärna samtidigt torskfiléerna och lägg sedan ned de tillsammans med chilin och vitlöken, stek cirka 2 min per sida, smaka av med salt och peppar.
- Skär upp avokado och hacka lök samt chili.
- Lägg allt i en skål och pressa lime över salsan. Smaka av med salt.
- Skär upp tomaterna och blanda i en skål med majsen.
- Klyfta lime.
- Lägg fisken på en tortilla, lägg på salsa och toppa med tomat- och majsmixen.
Torsdag: Kyckling- och vitkålsfräs med sting
Näringsvärde: 340 kcal per portion, 10 g kolhydrater, 30 g protein, 19 g fett
Ingredienser, 4 portioner:
- 1 msk olivolja
- 2 vitlöksklyftor
- ½ st röd chili (spansk peppar)
- 500 g kycklingfärs
- 500 g vitkål
- 1-2 tsk salt
- 1-2 tsk svart peppar
- 2 dl vatten
- 10 st oliver
- 10 st soltorkade tomater
- 2 dl turkisk yoghurt
- Sallad
Gör så här:
- Finstrimla vitkålen, gärna i matberedare. Stek färs, vitlök och chili i oljan. Tillsätt sedan kål. Krydda med salt och peppar. Häll över vattnet. Låt puttra ca 10 min.
- Mix yoghurt, oliver och soltorkade tomater.
- Servera fräset med yoghurt och sallad.
Fredag: Smakrika morotsbiffar
Näringsvärde: 480 kcal, 60 g kolhydrater, 17 g protein, 17 g fett
Ingredienser, 4 portioner:
- 1 kg morötter
- 4 ägg
- 1 dl ströbröd
- 1 tsk salt
- 1 ½ – 2 tsk nymalen svartpeppar
- 2 msk smör
- 2 dl matvete
- 1 röd tärnad paprika
- 1 finhackad rödlök
- 2 tsk persilja
- ½ paket körsbärstomater
- Blandsallad
- 2 dl gräddfil
Gör så här:
- Hacka lök och paprika och dela tomaterna. Lägg i en skål.
- Koka mathavren enligt anvisningarna på förpackningen.
- Skala och riv morötterna med ett rivjärn.
- Krama ut vätskan från de rivna morötterna. Blanda sedan morötterna med ägg, ströbröd och kryddor.
- Forma till åtta biffar och stek i smör i en stekpanna på medelvärme ett par minuter på varje sida.
- Blanda det varma matvetet med paprika, rödlök, persilja och sallad.
- Servera morotsbiffarna med matveteblandningen och en klick gräddfil.
Inköpslista
Kött/Fisk/Fågel
- 2 st lammkorvar, (250 g)
- 500 g kycklingfärs
- 400 g torsk
- 1 pkt proscuitto (80g)
Grönsaksavdelningen
- 1 röd tärnad paprika
- Blandsallad
- 1 kg morötter
- 300 g vitkål
- 100 g champinjoner
- 1 st avokado
- 1 lime
- 1 pkt körsbärstomater
- 2 st chili
2 dl majs (gärna fryst)
Mejeri/Ägg
- 1 pkt mozzarella
- 3 dl gräddfil
- 4 ägg
- 1 pkt jäst
Skafferi
- Grahamsmjöl
- Röda linser
- Timjan
- Persilja
- 1 pkt krossade tomater
- 1 dl ströbröd
- 2 dl matvete
Från eget skafferi och kyl
- Olivolja
- Smör
- 2 gula lökar
- 1 röd lök
- Vetemjöl
- Tomatpuré
- Salt
- Peppar
- Basilika
- Vitlök
- Oliver
- Soltorkade tomater
- 1 dl turkisk yoghurt
Handla din mat online – leverans hem till dörren! 🥑 🚛 🏠
Minska mängden impulsköp, få bättre kontroll på ditt handlande och din matbudget genom att handla din mat online. Mat.se har gjort det busenkelt att handla och välja bland 10 000 matvaror på nätet.
- Fri frakt över 750kr
- Leverans veckans alla dagar
- Inloggade kunder kan se klimattal på över 3000 vanliga livsmedel
Få 200kr rabatt som ny kund med koden ’NY200’
Kaloriberäknade recept och foton: Camilla Roa Cortés, kostvetare.