Träning vid pollenallergi? 8 tips som hjälper dig

Äntligen är våren och värmen på väg, men också – pollen. Här hittar du 8 knep som lindrar och hjälper dig att kunna fortsätta med din träning vid pollenallergi.

Lockar en löprunda i vårsolen, eller känns årstiden snarare extra utmanande? Träning vid pollenallergi kan vara tungt. Att känna sig trött och snuvig, eller att det kliar i näsa, ögon och hals på grund av pollen är tyvärr vanligare än man kan tro. Var fjärde person lider av pollenallergi i Sverige och för många av dem påverkas vardagen och livskvaliteten till det sämre.

Pollenallergi eller en vanlig förkylning?

Vid pollenallergi är de vanligaste symtomen snuva, besvär från ögon och näsa samt trötthet. Det kan vara svårt att veta skillnaden mellan pollenallergi och förkylning då många symtom är lika. Vanligtvis går en förkylning över inom en vecka medan pollenallergi håller i sig betydligt längre än så. Andra tecken som pekar på allergi snarare än förkylning är kliande, svullna och röda ögon och nysattacker.

Det finns ändå knep som hjälper dig att kunna fortsätta träna vid pollenallergi. Det enklaste du kan göra är att försöka undvika det du inte tål, även om det såklart är svårt när det handlar om luftburna allergen, men här några tips.

Träning vid pollenallergi? 8 tips som hjälper dig

1. Medicinering. Kolla med ditt apotek, din läkare eller i appen Pollenkoll där du bl.a. kan göra självtest och hitta en läkare som är expert på allergi. Så att du har den medicin du behöver för säsongen.

2. Drick mycket. När du är andfådd blir du samtidigt torr i halsen. Det irriterar luftvägarna mer än nödvändigt.

3. Anpassa din träning efter dagsform och undvik hårda pass vid allergisymptom. Du får sämre syreupptagning på grund av att slemhinnorna svullnar och irriteras.

4. Pollenmask!? Testa och se om det funkar för dig.

5. Träna i regn. Inte så kul och lite kallt kanske, men klä på dig och kasta dig ut. Pollen finns i väldigt låga halter under regn, eller så är det helt som bortspolat. Som alternativ – håll koll på regnet och stick ut när det precis upphört.

6. Träna tidigt på morgonen, det är mindre pollen i luften då.

7. Bär solglasögon för att undvika pollen i ögongen.

8. Träna inomhus. Synd när vackra våren lockar (se tipsen ovan), men när pollensäsongen är över kan du ge dig ut igen, förmodligen med ännu mer motivation.

Pollenkoll

Hoppas våra tips kan hjälpa dig att fortsätta njuta av din träning vid pollenallergi!

Fler lästips:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.