Sista-minuten-tips inför Vasaloppet

vasaloppet

På söndag den 3 mars går åter starten av Vasaloppet – världens största- och äldsta skidlopp sedan över 100 år tillbaka från premiären 1922. Är du en av alla taggade skidåkare inför de klassiska 9 milen eller någon av de andra distanserna? Här hittar du våra sista-minuten-tips inför ditt lopp.

I sista delen av vår guide mot Vasaloppet vill vi ge dig några sista-minuten-tips. I del 1 av kunde du läsa om bra styrketräning inför längdskidåkning, med upplägg och övningar. I del 2 gick vi inte på själva skidåkningen med tekniktips och skidträningsplanering. I del 3 gav vi tips på passande utrustning och kläder för längdskidåkning och här – i 4e och sista delen får du alltså några sista-minuten-tips inför ditt skidlopp.

seedningslopp

Sista-minuten-tips inför Vasaloppet

  1. Träning innan loppen. Dagen/dagarna innan – vila och ladda, men rör gärna på dig för att hålla igång cirkulation. Du som är van tävlande vet hur nära inpå du kan träna utan att trötta kroppen inför loppet, men undvik långa och hårda pass.
  2. Prioritera sömn, speciellt nätterna innan loppet. Det gör mirakel för återhämtningen och energin.
  3. Håll dig frisk.Viktigast av allt, för hur vältränad du än är bör du inte tävla med halsont. Sömn, mat, vätska och värme är viktig för att undvika sjukdom, men även att du är noga med att tvätta händerna och undviker stora folksamlingar så gott det går.
  4. Kläder för längdskidåkning. Kika in på väderprognosen och loppets hemsida där de brukar ge råd vid tävlingsdagen. Kör lager-på-lager-principen. Bättre att kunna kasta av sig ett plagg om det blir för varmt än att frysa.
  5. Se över din utrustning. Det bästa är att åka med skidor och stavar du är van vid, men se över så att allt är helt. Att ta hjälp för bra valla om du inte kan själv är också ett tips.
  6. Ät och drick. Det finns olika metoder och teorier angående tömning/påfyllning av kolhydrater, men ett generellt tips är att öka mängden kolhydrater något i maten dagarna. Viktigast är att du väljer det du vet att du får energi av och som din mage inte blir orolig av. Salta maten extra och drick rikligt till det du äter. Kolhydraterna binds vid salt och vätska i kroppen som välbehövlig inlagrad energi under loppen. Läs mer om att kolhydratladda här.
  7. Mat på tävlingsdagen. Ät gärna små, lättsmälta måltider som inte ”sätter sprutt på” magen samt drick något koffeinrikt en halv-/hel timme innan loppet. Sen finns det ju alltid energi i depåerna utefter banan som är bra att utnyttja (kolla gärna upp och provdrick under ett pass för att se att din mage tål det). Dessutom kan det vara bra att ha med en typ av pre workout/koffeindryck, gel, bar, russin eller annan energi i en midjeväska om du behöver en extra kick mellan depåerna.
  8. Bra att ha. I jackfickorna eller en midjeväska är det bra att ha med är egen valla om du får bakhalt i backarna, snorpapper, solglasögon, skavsårsplåster och Imodium Plus mot diarré med gaser och magknip. Finns receptfritt på Apoteket.

Roliga långlopp på skidor att sikta mot? Med flera praktiska tips i ryggen – vilka lopp finns att rikta in sig mot? På Svenska Skidförbundets hemsida hittar du länkar till fler populära långlopp.

Vasaloppet 2018 i sikte? I morgon släpps biljetterna
Tanketips inför Vasaloppet och andra långlopp på skidor

Sist men inte minst – oavsett träningsförberedelse kommer du långt med en positiv inställning. Sätt upp din målbild på näthinnan, blunda och titta på bilden när det känns tungt, och använd dina olika växlar. Trött i ryggen? Dra åt dina inre magmuskler för att avlasta. Trött i benen? Använd överkroppen mer tills det släpper eller fördela arbetet på andra muskler i benen. Dela upp loppet och ta ”en mil i taget”, fyll på med energi vid varje depå och sug in stämningen. Se dig själv glida i mål med ett stort smajl. LYCKA TILL!

Fler lästips inför Vasaloppet

 

P.S. Följ SportHälsa på Facebook och Instagram @sporthalsa för att inte missa mer inspiration inom träning, hälsa och skönhet.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.