Förbered inför Vasaloppet med vallning från Team Sportia Uppsala

Förberedelserna inför Vasaloppet är i full gång. Med bara dryga veckan kvar till att världens största skidtävling drar igång börjar det bli hög tid att slipa och valla skidorna. Är du osäker på hur man går tillväga? Gör ett besök på Team Sportia i Uppsala och få förstklassig hjälp från någon av butikens duktiga servicemän.

Att valla och slipa sina skidor är en av de viktigaste förberedelserna man kan göra inför ett lopp. En längdåkningsskida ska ha både fäste och glid, vilket gör vallningen till en avgörande process för dig som vill förbättra dina tider i spåret. För Team Sportia i Uppsala, som är proffs på bland annat längdskidåkning, råder det ingen tvekan om att slipstrukturen är viktig.

– Slipstrukturen är avgörande när det gäller att få ett bra glid. Tillsammans med Piteå Elit testar vi kontinuerligt befintliga och nya strukturer, och om du till exempel ska köra Vasaloppet (eller något annat lopp för den delen) så rekommenderar jag starkt att du låter oss slipa om dina skidor inför tävlingen. Överlag brukar vi rekommendera en omslipning per säsong för att skidorna ska hålla den kvalitet som krävs, säger Patrik Ingesson, ägare av Team Sportia Uppsala.

Patrik Ingesson, ägare av Team Sportia Uppsala

Team Sportia Uppsala har en gedigen bakgrund inom längdskidåkning och arbetar aktivt på högsta elitnivå med Piteå Elits vallateam. I föreningen huserar dessutom en hel del toppåkare, bland annat Charlotte Kalla. För Team Sportia Uppsala räcker det inte med att sälja skidor – de vill engagera sig på fler sätt.

– Vi lägger mycket tid på att vara ute på tävlingar och valla skidor. När vi är ute på olika evenemang så skaffar vi oss ovärderlig kunskap och håller oss hela tiden à jour med vad som händer på utrustnings- och vallasidan. Den erfarenheten delar vi oavkortat med oss av till våra kunder. Allt för att säkerställa en riktigt bra skidupplevelse, berättar Patrik Ingesson.

 

I butiken, som ligger mellan Fyrislund och Boländerna i centrala Uppsala, finns en modern skidslip, kläder, skor och utrustning för bland annat löpning, cykling och längdskidåkning. Det finns även en fullserviceverkstad på plats där kunder enkelt kan få hjälp med det allra mesta i utrustningsväg.

– Tack vare vår breda erfarenhet av vallning på högsta nivå kan du tryggt lämna in dina skidor hos oss för vallning till Vasaloppet eller något av de andra långloppen. Vi vallar dina skidor med samma omsorg som vi gör elitåkarnas, säger Patrik Ingesson.

Intresserad av att lära dig mer om vallning? Kolla in Team Sportia Uppsalas vallaskola (i tre delar) på YouTube.

Del 1: Fästvälla

Del 2: Klister

Del 3: Glidvalla

 

Text: Mauritz Carlström

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.