Förbättra din starttid till Vasaloppet – 7 rekommenderade seedinglopp

seedinglopp inför vasaloppet

Världens största långlopp i skidor, Vasaloppet, närmar sig med stormsteg. Om du är anmäld till Vasaloppet och vill få en bättre starttid kan du delta i ett seedninglopp. Här hittar du 8 vi rekommenderar.

Den 28 februari 2020 kommer uppåt 16 000 entusiastiska skidåkare ställa sig på startlinjen för att ta sig an den klassiska sträckan på 90 kilometer – och över två miljoner svenskar kommer att bänka sig framför tv-apparaterna för att följa evenemanget. Vasaloppet fullbokades snabbt efter anmälningsstarten, men för dig som redan är anmäld och vill påverka din startplats har vi sammanställt en lista över 8 rekommenderade seedinglopp inför Vasaloppet (ingen specifik ordning) runt om i Sverige och Norge.

7 rekommenderade seedinglopp inför Vasaloppet

Moraloppet

Ett klassiskt långlopp på skidor som mäter 44 km med gemensam start i Oxberg. Samma sträckning som Halvvasan och du passerar kända kontroller efter banan. Loppet går sedan i mål vid Mora skidstadion.

Moraloppet är officiellt seedningslopp till Vasaloppet och Tjejvasan. Alla som anger sitt VasaID vid anmälan seedas automatiskt till Vasaloppet. VasaID finner man under ”mina sidor” på Vasaloppets hemsida. Detta gäller både motionsklass och tävlingsklass.

Skinnarloppet

 • Ort: Malung
 • När: 16 februari 2020
 • Distans: 21, 42 och 45 km
 • Förening: Malungs IF Skidor
 • Hemsida: www.skinnarloppet.nu

Sedan premiären 1924 har Skinnarloppet, som bara är två år yngre än Vasaloppet, varit ett mycket populärt lopp bland elitskidåkare och motionärer i alla åldrar, här har också flera Vasaloppssegrare, OS och VM medaljörer deltagit. Sixten Jernberg, Jörgen Aukland, Oskar Svärd på herrsidan och Ulrika Persson samt Sandra Hansson är bara några av alla stjärnor som vunnit loppet. Med prispremier, spurtpriser i tävlingsklasserna och sin Vasaloppsliknande terräng är Skinnarloppet ett perfekt val för dig som vill förbereda dig inför Vasaloppet. I år firas också 90:e Skinnarloppet och över 1 000 skidåkare väntas till Malung för att delta i av årets mest natursköna lopp.

Borås Ski Marathon

 • Ort: Borås Skidstadion
 • När: 15 februari 2020
 • Distans: 21 och 42 km
 • Förening: Borås SK
 • Hemsida: www.boras.skimaraton.se

Borås Ski Maraton är ett långlopp på längdskidor som alltid haft som mål att erbjuda alla deltagare bra skidförhållanden, oavsett snömängd i terrängen. Den milda vintern utmanar, men med hjälp av nya snökanoner, bättre förmåga att göra snö och ett framflyttat datum blir det populära loppet av i år igen. Dessutom sker stora förändringar på Borås Skidstadion i och med att SM-veckan 2021 tilldelats Borås. Där är SM på skidor en av grenarna och de krav som ställs kommer att innebära förbättringar på Borås Skidstadion. 

Billingens långlopp

Billingens långlopp är ett omtyckt lopp som årligen hänför skidåkare från hela Sverige med sin vackra Skövdenatur. Loppet, som körs på antingen natursnö eller konstsnö, är seedningsgrundande till Vasaloppet och Tjejvasan och ett roligt arrangemang för både elit- och motionsåkare. Ungefär 500 åkare kommer att delta och start- och målgång sker på Billingens fritidsområde, nära till omklädningsrum. Kvällen kan med fördel avslutas på närliggande Yama Spa & Fitness på First Hotel Billingehus eller på Aqua Vitalis i Arena Skövde.

Fjällrävenloppet

 • Ort: Örnsköldsvik
 • När: 1 februari 2020
 • Distans: 41 km
 • Förening: Hägglunds SK Ski Team
 • Hemsida: www.hagglundsskiteam.se

Fjällrävenloppet är ett kuperat lopp i vacker terräng i det populära Höga Kustenområdet. Stora ansträngningar har gjorts för att förbättra spåren, och evenemanget är känt för sin goda service. På plats är det nära till start- och målgång samt till omklädningsrum. Varmvatten finns tillgängligt för alla och fina priser delas ut från bland annat Fjällräven och Naturkompaniet. Efter loppet kan man med fördel bege sig in till centrala Örnsköldsvik för ett besök på en av stadens många restauranger

Trysil Skimaraton

Trysil Skimaraton är ett uppskattat lopp för både svenska och norska skidåkare som har utsetts till en av de bästa turerna i Norge, nu även med Visma Ski Classics Challenger-status. Med kort resväg (Trysil ligger bara 15 minuters bilresa från Riksgränsen vid Sälen) till Sverige, goda snöförhållanden och vacker natur är detta officiella seedningslopp till Vasaloppet en fantastisk upplevelse för såväl deltagare som åskådare.

Antalet svenska deltagare ökar år för år, och uppgifterna hittills indikerar att den siffran kommer att öka ytterligare under årets lopp.

Engelbrektsloppet

 • Ort: Norberg
 • När: 9 februari 2020
 • Distans: 60 km
 • Förening: Föreningen Engelbrektsloppet
 • Hemsida: www.engelbrektsloppet.se

Engelbrektsloppet är det största långloppet i Sverige efter Vasaloppet och ingår i både En Svensk Klassiker och Euroloppet. Med lätt kuperad terräng som ringlar genom naturskön skog och passerar vackra sjöområden är Engelbrektsloppet en favorit bland de 4 000 skidåkare från hela Europa som årligen deltar. Loppet startar och går i mål i centrala Norberg (160 km från Stockholm), och det kommer att finnas en mängd roliga aktiviteter i byn för både stora och små före och efter loppet. Engelbrektsloppet är ett seedninglopp även inför tjej- och halvklassikern.

Mer information om seedningslopp hittar du på www.vasaloppet.se

Relaterade lästips till artikeln om seedinglopp:

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras