Inför veckans middagar och matlådor bjuder vi här på enkla, goda och näringsberäknade recept. Perfekt för dig som har tankarna på annat och vill storhandla och spara tid till vardagarna. Eller bara att hitta enstaka recept att inspireras av.
Notis: Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Mat.se
Om du missat de tidigare veckomatsedlarna hittar du veckomatsedel nr 1 här, veckomatsedel nr 2 här, veckomatsedel nr 3 här, veckomatsedel nr 4 här, veckomatsedel 5 här och veckomatsedel 6 här med hela inköpslistan i slutet av artikeln.
Veckomatsedel med 5 näringsberikad recept
Måndag: Salladsskålar med lax
Näringsvärde: 470 kcal, 32 g kolhydrater, 28 g protein, 25 g fett
Ingredienser, 4 portioner:
4 bitar lax á 125 g
salt och peppar
1 st gul lök
1 st morot
200 g vitkål
1 msk rapsolja
½ röd chilifrukt
2 vitlöksklyftor
2 cm ingefära (ca 2 msk riven)
3 msk soja
1 paket glasnudlar (100 g)
8 st isbergssalladsblad, till skålarna
1 dl cashewnötter
Gör så här:
- Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
- Strimla morot, vitkål, chili, lök och vitlök.
- Tärna laxen. Strö över salt och peppar.
- Stek lök, morot, vitkål och chili.
- Riv ned ingefära och tillsätt soja.
- Blanda slutligen i nudlarna och nötterna.
- Riv av hela salladsblad och använd som skålar.
- Lägg blandningen i salladsbladen. Servera!
Tisdag: Fried rice med ägg
Näringsvärde: 450 kcal, 59 g kolhydrater, 17 g protein, 15 g fett
Ingredienser, 2 portioner:
3 dl råris
1 morot
1 röd spetspaprika
100 g sockerärter
2 salladslökar
2 msk rapsolja
1 krm peppar
1 msk soja
1 msk sweet chilisås
3 ägg
Gör så här:
- Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
- Skala moroten och kärna ur paprikan.
- Skär morot, paprika, sockerärter och salladslök i strimlor. Stek i oljan.
- Häll på soja och peppar.
- Tillsätt det kokta riset och sweet chilisåsen. Rör om försiktigt.
- Knäck äggen över risblandningen.
- Blanda runt tills riset fått en krämig konsistens. Servera!
Onsdag: Moussaka
Näringsvärde: 420 kcal, 22 g kolhydrater, 36 g protein, 19 g fett
Ingredienser, 4 portioner:
2 stora auberginer
1 msk smör
500 gram nötfärs eller annan färs
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 paket krossade tomater
1 msk tomatpuré
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ½ – 2 tsk kanel
½ tsk malen spiskummin
Ostsås:
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 krm salt
2 dl riven mozzarella, 20 %
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°.
- Skär aubergine i centimetertjocka skivor, lägg på hushållspapper och strö över salt.
- Skala och hacka lök och vitlök. Stek i olja.
- Lägg i färsen.
- Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kanel, salt och peppar.
- Låt småputtra i ett par minuter.
- Torka av aubergineskivorna och stek dem i smör i en stekpanna ca 1 min per sida.
- Ostsås: Vispa ut mjölet i 1 dl mjölk i en kastrull. Häll i resten av mjölken och saltet. Koka upp under omrörning. Låt koka i ca 4 min.
- Rör ner 1 dl av osten och det uppvispat ägg. Rör om och ta sedan bort från värmen.
- Varva köttfärssås och aubergineskivor i en smord ugnssäker form. Häll över såsen och strö över resten av osten.
- Grädda i ca 20-25 min.
Torsdag: Bönspaghetti med philadelphia
Näringsvärde: 500 kcal, 28 g kolhydrater, 22 g protein, 32 g fett
Ingredienser, 4 portioner:
1 paket bönspaghetti (200 g)
2 paket bacon (280 g)
1 stor lök
½ msk olja
1 burk lätt philadelphia
Oregano/Timjan
Gör så här:
- Koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen.
- Stek baconen och häll av överflödigt fett.
- Skala och hacka löken. Lägg ned i pannan tillsammans med baconen.
- Lägg i philadelphiaost och oregano/timjan. Rör om.
- Servera spaghettin med ostblandningen!
Fredag: Kycklingklubbor med sötpotatispuré
Näringsvärde: 510 kcal, 30 g kolhydrater, 43 g protein, 23 g fett
Ingredienser:
4 st kycklingklubbor
½ msk olja
½ msk salt
Valfria örter. Testa t.ex. att blanda 1 tsk oregano, 1 tsk basilika, 0,5 tsk svartpeppar och en nypa chili eller två.
Mos:
3 st sötpotatisar
½ tsk salt till kokning
2 dl varm mjölk
2 dl vatten
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk smör
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Häll olja, kryddor och salt i en ugnsform.
- Lägg kycklinglåren i formen och gnugga in kryddorna riktigt ordentligt och med mycket kärlek.
- Ställ in formen i mitten av ugnen, cirka 35-45 min.
- Koka upp vatten och salt.
- Skala och skär potatisen i små kuber.
- Lägg potatisen i det kokande vattnet och låt koka tills potatisen är mjuk.
- Häll av vattnet men lämna kvar 2 dl. Lägg i smör och mjölk. Låt koka upp. Mixa till valfri konsistens med till exempel en stavmixer.
- Smaka av med salt och peppar.
- Servera med en härlig sallad.
Inköpslista
Kött/Fisk/Fågel
4 bitar lax á 125 g
500 gram nötfärs eller annan färs
4 st kycklingklubbor
2 paket bacon (280 g)
Mejeri/Ägg
2 dl riven mozzarella, 20 %
5 dl mjölk
1 burk lätt Philadelphia, 200 g
3 ägg
Grönsaksavdelningen
3 st gul lök
1 st morot
200 g vitkål
½ röd chilifrukt
4 vitlöksklyftor
2 cm ingefära (ca 2 msk riven)
8 st isbergssalladsblad, till skålarna
1 morot
1 röd spetspaprika
100 g sockerärter
2 salladslökar
2 stora auberginer
3 st sötpotatisar
Skafferi
1 paket glasnudlar (100 g)
1 dl cashewnötter
3 dl råris
1 paket krossade tomater
1 paket bönspaghetti (200 g)
Från en eget skafferi och kyl
salt
peppar (vit och svart)
rapsolja
sweet chilisås
soja
smör
kanel
spiskummin
oregano/timjan/basilika
vetemjöl
tomatpuré
Handla din mat online – leverans hem till dörren! 🥑 🚛 🏠
Minska mängden impulsköp, få bättre kontroll på ditt handlande och din matbudget genom att handla din mat online. Mat.se har gjort det busenkelt att handla och välja bland 10 000 matvaror på nätet.
- Fri frakt över 750kr
- Leverans veckans alla dagar
- Inloggade kunder kan se klimattal på över 3000 vanliga livsmedel
Få 200kr rabatt som ny kund med koden ’NY200’
Hej
Nu har jag äntligen hittat till de här fantastiska veckomatsedlarna, tack för att ni delar!
En fundering gällande pastan – är det 200 g kokt eller okokt?
Hälsningar
Lise
Hej, vad roligt att du gillar dem. Det är inte jag som gjort recepten, men det brukar vara okokt.