“Fint, men mycket att göra..” 10 tips som minskar din stress i jul

bli av med stress

Julen närmar sig med lediga dagar för många av oss, men vad hjälper det om du kraschar på julafton på grund av all stress innan? Med mycket att göra på jobbet, julklappar att köpa, mat att lada och nu även oro kring Covid-19 – lätt att belastningen blir för hög. Här ger vi dig våra bästa tips för att sänka din stress inför julhelgen.

Bli av med stress och får julefrid – 10 tips

1. Skriv en stressa-ner lista. Börja med att fundera på vad som stressar dig – skriv en stressa-ner lista genom att identifiera det som gör dig stressad och så du kan gå tillbaka och titta på dem. Listan kan du fylla i vartefter för att sedan gå igenom listan och se dina stressbovar!

2. Julklapparna. Kom överens med din vuxna släkt och vänner att ni slopar julklappar eller köper för t.ex. bara 100 kr. Ett annat smidigt sätt är att beställa allt på internet och skicka julklapparna direkt till tomte.

3. Maten. Du måste inte servera hemgjorda köttbullar och sillar, göra eget pepparkakshus och eller laga traditionell mat ingen ändå äter. Keep it simple!

4. Träningen. Precis som hård träning bryter stress ner kroppen, så kanske du ska välja lugnare träningsformer? Fortsätt gärna träna, men lägg undan prestationskraven OM du har ett hektiskt liv för övrigt. Kör t.ex. skön underhållsträning med fokus på andning och mental avkoppling, kortare pass med uppbyggande basövningar och spar energi så att du har över till allt annat också.

5. Både släpp och ta kontrollen. Du kan börja med att stryka allt i din kalendern som inte är absolut nödvändigt, ta bort det som inte ger dig energi. Börja prioritera de saker du verkligen tycker om att göra och skriv in den i kalendern. Och våga be om hjälp! Du måste inte göra allt själv.

6. Sätt inte så höga krav på dig själv. Känner du att du har mycket och högra krav på dig? Ta en ordentlig funderare på vem det är som ställer de krav du känner, är det du själv eller är det andra? Sätt krav efter din förmåga, och kom ihåg att du är bra som du är!

7. Öva på ett nej. Det är inte alltid lätt att tacka nej till saker som man får till sig, men det kan vara ett bra beslut ibland. Det kan vara bra att öva på att säga nej, många gånger måste man våga säga nej.

Åtta anledningar att bada bastu efter träningspasset

8. Prioritera dig själv. Tänk på att vara noga med att få i dig tillräckligt med mat och vila, det behöver våra kroppar. Ge dig själv det bästa du kan och en av de dyrbaraste sakerna vi kan ge oss själva är tid. Investera din tid i dig själv.

9. Gör dig ”onåbar”. Lägg ifrån dig mobilen så ofta du kan och försök att faktiskt prata med de personer som du har i din omgivning.

10. Sist men inte minst – stressa inte upp dig över att du stressar. I perioder ÄR det mycket att göra, men det är ingen fara om du vet att en lugnare tid väntar. Och med tanken på att ”det är ok att kalendern är full för om bara 4 dagar är det lov” sänker du automatiskt stressnivån i kroppen.

Fler lästips om att bli av med stress

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Sporthälsa