Stress – 10 saker du INTE ska göra vid långvarig stress

Stress - 10 saker du INTE ska göra vid långvarig stress

Stress tillhör var och varannan människas vardag. Hur vi sen hanterar den är olika. Vissa har inga problem alls av att rusa fram i 180 genom livet, men går det ut över din hälsa behöver du förändra något. Här ger vår bloggare Camilla, utbildad coach, personlig tränare och kostrådgivare, dig 10 saker som är bra att undvika vid långvarig stress.

10 saker du INTE ska göra vid långvarig stress

1: Hålla ut, bita ihop eller leva efter ”ska bara”- mentaliteten. Detta är beteenden som gör att du forsätter slå pannan i väggen och lämnar bara värre symptom på din trötthet, stress, sömnlöshet, ångest eller det där som du upptäkt försvårar vardagen. Kommer du ihåg när du cyklade vält när du var liten? Du kunde kravla dig hem till mamma eller pappa men när du kom hem, ja då blev du ynklig och förlamad efter volten på cykeln. Du kämpade hem men lät dig vara skadad hemma i säkerhet, därför kan du stå ut och bita ihop lite… därför finns den finessen.

2: Klara dig själv. Var inte rädd för att be om hjälp, varken vänner eller doktor. I vissa situationer behöver vi faktiskt hjälp för att det är för stort för att rodda själv. Det finns ingen skam i att be om hjälp. Ensam är inte alltid stark. Ensam kan vara ett otroligt dumt umgänge i just den här situationen faktiskt.

3: Leta perfektion i allt för att få kontroll. Städ, kropp, familj, relation. Det är lätt att hamna i onödiga bråk eller ”måsten” när man känner att man stressat en längre tid. Helt plötsligt kan du hitta dig själv maniskt tvätta köksluckor eller få panik och bli rabiat när gäster är på ingång. ”JAG HAR JU INTE PUTSAT SILVRET MED MARTHA STEWART-KRÄMEN!” Tyvärr letar man kontroll när stressen slagit klorna i oss och det slår lätt över i fel beteenden, så som att hitta perfektion i allt man tar till sig, så som att putsa gafflar och skrämma övriga familjen med mumlande och vaggande.

4: Förändra kroppen på något sätt. Är hjärnan stressad kommer den inte att bjuda in till en realistisk eller snäll plan för kroppen. Man blir inte lyckligare genom att ändra något på sig själv, man blir lyckligare genom att vara omtänksam och hitta en kärlek till sig själv. Stresshormoner i full attack är inte bästa utgångsläget för en ny träningssatsning. Ta hjälp, klappa dig själv på kinden, rådfråga hur du bäst hjälper din kropp att bli hälsosam. Vissa behöver total vila, vissa behöver tuffare motion, vissa behöver en viss form rörelse och så vidare. Använd verktyget träning på det sätt som är rätt för dig och be om hjälp.

5: Äta skräpmat och strunta i grönsaker och frukt. Orken är knapp, det är enklare att fixa enkla lösningar på middagsbordet. Pizzerian är lätt på speed dial och husmanskosten består av köttfärssås och spagetti med en variation vissa dagar av makaroner och korv. Det är inte helt otroligt att det känns som ett ultramaraton att ställa sig i köket att laga mat när man inte mår bra och det är inte uselt av dig att det blir så. Laga lättvindig mat men tänk ett varv till när du gör den för att göra den hälsosam(mare). På så sätt hjälper du dig själv upp i sadeln lite snabbare. Tanka rätt du vet.

6: Lägga dig på soffan och strunta i allt! Jag är ett stort fan av att ha dagar i soffan eller sängen ibland. Se på serier, kramas, äta och bara vara i pyjamas en hel dag. När detta blir fem till sju dagar i veckan är det ett stort problem. Kommer du inte upp? Hittar du inte ork? Hjälper det inte hur mycket du än vilar? Nu är det definitivt dags att söka hjälp för tröttheten.

7: Dricka alkohol. Är det någon gång du ska ha en vit period så är det om du är stressad. Att festa loss och dricka alkohol är gift och ger kroppen bara mer att arbeta med och det är onödigt. Att det ibland har en lugnande effekt är bara en lömsk devil in disguise.

8: Bråka med människor. Visst må det vara så att stubinen är kortare än en kaninpick och att alla andra är dumma i huvudet men jag ber dig, bråka för guds skull inte med folk när du är inne i en period av stress som rubbar vardagen. Ett bråk i detta läge är något du på ett eller annat sätt få äta upp senare.

9: Slänga in saker i ett rum för att ta det senare. Med tanke på punkt tre kommer jag att låta lite motsägelsefull nu. Jag vet, men här är det där allt eller inget- tänket bra att ha förståelse för. När man ibland inte orkar så råkar hemmet illa ut och det går inte att använda en muskel till städning hemma. Kaos och röra föder röra i skallen, ta hjälp och gör inga jätteprojekt hemma just i en sådan här period. Jupp, jag tänker på när man får okontrollerad lust att renovera – river ner alla gamla tapeter – kommer på att det inte finns ork – ligger och stirrar på en vägg där det ser ut som två lejon haft jage på. INTE feng shui, inte alls.

10: Ursäkta dig för allt och förklara för människor som inte förstår. Nej nej nej! DU är INTE mindre värd för att du råkat få skrubbsår på hjärnan. För att du är glömsk, trött, ledsen, orkeslös, osocial eller det som hänt. Be inte om ursäkt för detta. Jag vet att det är lätt att säga men strunta i oförstående människor ett litet tag. Ta det sen och häng med människor som stöttar dig. Du har inget att vara skamfylld eller behöver förklara för öron som inte vill höra.

Text: Camilla Johansson. Följ gärna hennes inspirerande blogg här.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.