Gratis träning och vardagsklokhet

2017-06-20

Den mest effektiva träning som finns är den som blir gjord. Punkt slut. Att räkna distanser, tidsregler eller repetitioner för att verkligen försäkra sig om att det ”gör verkan” är ganska onödigt. Ofta slutar det också med att ingenting blir gjort för att att det känns för övermäktigt. Let´s face it, en träningsvardag i ett vanligt liv är effektivast när det blir en rutin. 

 

Sätt hellre tre dagar i veckan där du lovar dig själv att göra något som har med motion att göra. En av gångerna kan det vara skitinödigt att komma i väg till gymmet eller ut på rundan. Ja, vet du, då behövs inte den där vanliga timman utan det enda som behövs är att du kommer iväg. Gå en kvart i stället, det räknas. Om vi ska vara helt ärliga nu så är det vanligast att det inte blir gjort när det känns så där. Jag kan inte nog hylla det magiska med R U T I N E R. Vissa dagar är motivationen på botten och då kan det vara en guldmedalj att bara ta sig till gymmet. Kräv inte att du ska genomföra ett pass som du brukar då utan klappa dig själv på axeln att du tog dig dit. Även om du bara lyfte en vikt en suck eller gjorde ett halvdant kortare pass. Det ÄR och kommer alltid att vara bättre än att du stannade hemma. 

 13072841_10207819783030768_3346450403124341427_o.jpg

 

Finessen i att byta om och ta sig i väg är att du inte bröt din rutin. Det kan ju faktiskt bli en rutin att INTE åka också menar jag. Du åkte, tog en kopp kaffe i receptionen eller pratade lite med träningskompisarna. High five! Eller du tog dig ut på en promenad i stället för löpning. High five! Eller gick en promenad i tio minuter! High five! 

 

Se det du gör i stället för det du inte gör så kommer rörelserutinen att kännas enklare. 

 

Är det tiden som sätter käppar i hjulen för dig? Här kommer några tips som räddare en stressig vardag: 

 

Cykla till jobbet.

Parkera längre bort än du brukar. 

Gör 20 x 3 benböj vid skrivbordet under dagen. 

Stå upp och jobba. 

Ta en promenad på lunchen. 

Träna balans genom att stå på ett ben ( obs. byta ben då och då, ger ingen skön känsla att stå som en pelikan på ena benet hela tiden). 

Gå av bussen några kvarter innan ditt vanliga stopp. 

Ställ klockan lite tidigare och starta dagen med en promenad. 

En helg i harmoni

2017-06-18

 

Bortsätt från en mindre rolig överraskning ( som tyvärr varit många denna vår ) så har helgen varit i harmoni. Riktig, jäkla ooohhhmmmm - harmoni. Vädret här på västkusten har bjudit på sin finaste sida och havet stundade så klart på lördag förmiddag. Saltvatten, bad, sol och över 20 grader. Hamburgö är favoritstället och där höll vi till på förmiddagen. Jag är så glad att jag har barn som är stora och lika havstokiga som mig. 

Min minsta är både hav- och Yogatokig så vi passade på att göra båda där på klipporna. Rys på den! Kärlek som kolsyra i hela kroppen!  

Skärmavbild 2017-06-18 kl. 21.19.04.png

Idag har jag lagt undan telefonen nästan hela dagen. Min underbara pojkväns pappa och hans tjej hälsade på så vi spenderade dagen med dem. Skratt, kramar och härliga samtal. Familj när den är som bäst helt enkelt. Nu i kväll grejar killarna med ny diskmaskin och ny tvättmaskin som vi köpte förut. Fasen, det där året av kaos börjar rätta till sig till sist. Hoppet är satt och nu gäller det egentligen bara att hålla sig kvar på vågen. 

Fake it to you make it - mentaliteten har gått över till verklighet. Jag är kär, lugn och lycklig och det mina vänner är en känsla jag längtat efter. En " glad skit " som jag beskrivits som innan var nämligen längesedan jag kallades. Nu har jag en del att städa upp och rätta till men banne mej, det börjar hända något där inne i mig äntligen. 

N a m a s t e  och t j o  h e j på er! 

Antioxidanter och snygga människor

2017-06-14

De vackraste jag vet är människor som tar hand om sig själva, på riktigt. Nu snackar jag inte smalhet, muskler eller sådant trams. Nej, vackra människor kommer i alla storlekar och former. Jag menar de där skönheterna med glitter i ögonen, pigga själar och leenden på läpparna! Som alltid har en kram över eller ett roligt ( och positivt ) samtalsämne att peppa positiva energivågor med. 

 

När jag nu jobbat som PT, kostrådgivare, instruktör och coach i några år så kan jag se en trend, eller två trender på dessa sprakande energiknippen. Två saker de alltid gör och som blivit en rutin i deras liv. 

 IMG_5352.JPG

 

 

1: De försätter sig inte i en situation där de mobbar sig själva. Det vill säga, de är snälla mot sig själva och skulle aldrig med flit tala ner sig själva. Nej nej nej, de ger en blinkning i spegeln på morgonen, de ger sig tid att lära och utvecklas, de låter sig själva vara nybörjare och göra fel. Plus att de har goda saker att säga om sig själva. Kommunikation till sig själv och andra i första klass. De har också en motivation som lyser omtanke och de är ödmjuka ( även om de är världsmästare på något). En skön och positiv energi med andra ord. ( Alla kan lära sig att behandla sig själv på det sättet). 

 

2: De tankar kroppen med schyst mat och har inte skuldkänslor i sitt energiintag. Mistandels av veckan innehåller mycket grönt, frukt och härliga fetter i form av icke processerad mat. MEN skulle det vankas ett sug efter lite chips, choklad eller en bulle så äts detta utan skuld vid enstaka tillfällen. Oboy vad mycket godare det blir när det sker då och då bara! 

 

Skönhet i den renaste och vackraste form är den som utstrålar energi och godhet. 

Sen är det ju faktiskt så att ren mat är gott. Själv blandade jag till en kvälls-smoothie gjord av apelsiner, ingefära och jordgubbar ( har en stört skön relation med sommaren ). Vitaminer är en energibomb i livet och om vi bara brydde oss lite mer om vad en sund kosthållning gör för INSIDAN så skulle alla ha en ganska avslappnad attityd till att äta hälsosamt. 

 

Enkelhet GER hållbarhet.

Våga göra det du vill

2017-06-14

 

Är det inte störande när man liksom sitter som en liten smetig fluga i ett spindelnät och inte ens spindeln kommer för att kolla läget? Där sitter man i ett hörn och tror att hela världen ska tycka att man gör fel eller är knasig. I själva verket skiter mänskligheten fullständigt i vad du gör ( om inte ett gäng väldigt olyckliga behöver snacka lite skit för att känna sig bättre och det kan man väl bjuda dem på väl? ). Tänk så mycket människan vill men inte vågar ibland. Vad skulle hända om man faktiskt alltid skulle våga följa magkänsla och hjärta? Spännande va? 

Idag startade jag med en av mina två drömprojekt i tatueringsväg. En vän till mig råkar vara en GRYM tatuerare ( lucky me ) och startade med min arm idag. 

Jag har två drömtatueringar. En som går från mitten av låret, slingrar sig upp och runt kroppen, hela vägen upp till under tutten. Check, den gjorde jag för några år sedan. 

Idag började jag på min andra som är en heltatuerad arm. Som jag längtat! Vi startade idag och fick gjort ganska mycket faktiskt. 

FullSizeRender.jpg

Idag började sommarlovet för barnen. Jag är överlycklig... så överlycklig... nu är det semester... 

Le, för fan, LE!

2017-06-13

Hur man än vrider och vänder på sig själv så kvarstår det faktum att du bestämmer själv över din mun. Visste du att genom att träna de där ansiktsmusklerna i ett leende skapar inte bara ett snällare (möjligtvis lite galet) utseende. De triggar även igång sköna lyckohormoner i kroppen. 

I storm, i galenskaper, i olycka och i stress - veckla ut ett ordentligt leende så lovar jag dig att oavsett situation så blir det lite enklare att dra upp ärmarna och ta tag i situationen.

IMG_5314_0.JPG


”Fake it to you make it.." Ett känt uttryck som stämmer mer än väl. Jag vet själv hur jag kan dra ner mig själv i spiraler av offerkoftor och hemskheter. Tar jag på mig ett leende så är det så mycket enklare att kriga med motgångar och se möjligheter. JA! Dessa möjligheter som blommar fram som ivriga vårknoppar, av vad? Jo, av att ha en positiv attityd som faktiskt lockar hjärnan att tänka i lösningar. 

Le, ett av de kraftfullaste verktyg en människa ha. Le för fan! 

Avslut och sommarstart!

2017-06-08

 

Igår var det ett typ avslut med ett gäng från ett företag jag har fått äran att ha hälsosatsning på. Hälsosatsning 2017! Visst låter det härligt? 

Jag blandar träningstillfällen med privata möten. Coaching, träning, mindfulness, löpteknik osv. Alla människor är ju olika och våra mål är precis lika olika. Har man koll på sitt eget mål så är det nämligen så att man tillsammans kan hitta på saker för att nå detta! Hur underbart är det inte när man tillsammans med sina kollegor har gemensamna intressen? Jobbet är ju ett ställa man tillbringar massor av tid på och att ha en chef som uppmuntrar just hälsa är guld värt. Älskar dessa uppdrag! 

Igår var vi ute och eftersom att vi bor på underbara västkusten med närhet till hav så tänkte jag att det blir ju fantastiskt att avsluta med ett pass ute, i närheten av havet! Vackert! kanske bada efter då vi avslutar på en en underbar strand! Åh så bra detta blir! 

Så kom dagen i går och det var ösregn. Detta rörde inte detta gänget i rummet, tvärtom! Vilka kämpar de var... är stolt som en tupp. Regnet öste men alla övningar utfördes exemplariskt. 

Självklart fick de en present efter en härlig vår. 

Skärmavbild 2017-06-08 kl. 10.17.11.png

Snygg och frisk med kosten!

2017-06-01

Minska känslan av att vara svullen, känna sig uppblåst, vattenfylld och ”körig” i magen. Vi går runt med så mycket onödig känsla av obekväma tillstånd. En stor del i de där också förklarliga tillstånd som människan lärt sig att leva med går att lösa genom att tänka på vad du stoppar i dig genom din kosthållning. 


Men VAD ska jag äta då? Ja, detta är ju den stora härliga frågan som alla vill ha ett universellt svar på såklart. Det finns det inte såklart men det finns vägar där du kan knåpa ihop en stil som passar dig. 

14890589_10209367533483562_2873350812644758699_o.jpg

 

Om du känner igen dig i symptomen ovanför och inte har någon förklaring genom att ha gått till läkare (för lider du av dessa symptom så är det en signal på att du ska göra en hälsoundersökning först och främst så klart). Har du ingen konstaterad allergi till något födoämne eller överkänslighet så tillhör du en ganska stor grupp av människor som kan få hjälp genom att lägga om sin kost. Det är inte jätte härligt att gå runt med obehag i kroppen.

 

Det här är mina erfarenheter och tankar och eftersom att det är min blogg så skriver jag ner en rad tips här nedanför som har hjälpt mig och människor jag guidat. Testa gärna ett tag och se efter själv! 

 

Känsla av att vara svullen / uppblåst

 

Alla förändringar kräver lite kunskap i grunden och just den här känslan av att vara svullen och uppblåst kan komma av att det är mör mycket blandning av livsmedel i varje måltid. 

 

1: Testa att slopa sås ett tag.

 

Vi är vana att götta upp oss med husmanskost och langar upp potatis, kött, sylt och sås i en stor portion på tallriken. När denna blandning kommer ner i magsäcken så får ”gubbarna där nere” ganska mycket att jobba med. Inte helt obekant infinner sig den vanliga känslan av matkoma efter en sådan måltid. Nått vi lärt oss att tycka är ganska skönt. Vilket det inte alls är om vi tänker efter lite. Viljan att knäppa upp byxorna för att magen spänner mot dem, känslan av att få sucka för att få ut ord och stånk och stön när vi reser oss. Nej, det är inget skönt tillstånd, inte alls. Så testa att slopa såsen, ta lite mindre porton och leta istället efter känslan att vara nylagad efter ett mål mat, inte matkoma. 

 

2: En tredjedel av tallriken ska vara grönsaker. 

 

Jag kan inte nog förklara min kärlek till grönsaker. Dessa små skapelser som är fullproppade men vitaminer och mineraler. Jag brukar beskriva detta som själva ”trimmet” i kosthållningen. Detta måltidsinnehåll är själva guldkanten på tallriken och hjälper hela matsmältningsprocessen att fungerar ordentligt. Transport, nedbrytning och tarmjobb blir enklare för kroppen om man bjuder in grönsaker i middagen och lunchen. 

 14409526_10209019650506705_4290620483339173350_o.jpg

 

3: Pröva att uteslut rött kött ett tag eller minska till två ggr. i veckan. 

 

Mycket kött kan vara svårt för kroppen att ta hand om och let´s face it, idag är det inte svårt att få i sig för mycket kött. Lunch och middag kan med en vanlig inställning inte vara helt komplett utan kött på tallriken och skinkan på mackan är ett måste. Livsmedelsverkets råd är att man inte bör äta mer än runt 500 gram rött kött per vecka. Detta motsvarar ungefär 4 portioner tillagad köttmängd plus lite pålägg. Detta låter kanske lite för någon som äter kött dagligen men jag vill påminna att vi har otrolig tillgång i det vegetariska köket samt fisk och skaldjur är ju inte fy bubblan det heller. Det är spännande att släppa lös fantasin i köket! 

 

4: Bjud in grönsaker och frukt i varje måltid ( även mellis, frukost och kvällsmat )

Bär på gröten, äpplet till mellanmål, de ångkokta grönsakerna till fisken eller rårörda hallon i yoghurten. Med 1/2 - 2 dl frukt eller grönt till varje litet mål på dagen kommer du garanterat få i dig rekommendationerna av vitaminer och mineraler dagligen. Apelsinfiléer med riven mörk choklad till fredagsmyset är inte bara en delikatess, det är en boost för både själ och hjärta! 

Mr. Bean-förbannelsen ( Silikon, bil och pengar )

2017-06-01

Jag måste nog förklara lite känner jag. För att inte bli tagen som en lat och ignorant jävel. Jag ska tala om en grej för dig som läser nu, det är tragiskt, underbart och ett helvete att leva med. Jag har Mr. Bean-förbannelsen. Jo, det är sant! Kan det gå fel i små omgångar mot målet så gör det alltid det. Extra bitter är jag just idag för snart är en av mina få semesterveckor slut och det har BARA varit dunka-huvudet-i-väggen-humör. Ge mig rast! 

Exempel sa du? Yes, here we go (jag sållar ut de bästa så klart, vill inte tråka ut dig med milslånga historier). 


 Skärmavbild 2016-10-22 kl. 15.02.19.png

 

 De berömda bröstoperationerna! 

 

Jag var 21 år, kanske 22 och efter tre barn hängde pattarna ner mot knäna. Nåja, i mitt huvud så gjorde de det i alla fall och jag tycker mig minnas känslan av smällar mot magen om jag hoppade naken. Mådde såklart JÄTTE dåligt över mina bröst (som alla andra som gör bröstoperationer) och stegade in på kliniken med ett brett leende. Nu skulle det jävlare mej bli bröst här! 


Så många andra hade gjort det så jag lyssnade lika bra som ett barn lyssnar på säkerhetsgenomgången på ett flyg. Söv mig! Operera mig! Gör mig sexig! 

 

375 ml i varje bröst senare hade jag en D-kupa på precis rätta ställena. Köpte självkänslan (NOT) och njöt ett tag… ett tag. För som alltid när jag gör saker så kommer det en vändning. På riktigt, rekordotur i vissa saker är något jag har.

 

Jag fick en kapselbildning runt ena silikonprotesen. Om du nu när du läser detta när du sitter vid ett bord så vill jag att du knyter näven och knackar på bordsytan. Ungefär den känslan hade jag när jag knackade på mitt högra bröst. Gissa hur långt jag fick armen över huvudet? Precis, inte mycket… inte mycket alls. 

 

Så jag åkte tillbaka till kliniken och bad om hjälp (kan ha gått ner på knä i dramatisk gest men det är inte viktigt i historien. Kan även ha gråtit en skvätt… eller floder.. nåja). Eftersom att det står att kapselbildning kan uppstå så är ju kliniken i sig ganska skyddade men min doktor höll med om träknacknings-problemet så jag fick pynta upp några… rätt många…tusen och göra om dem. (Även om läkaren sa att detta aldrig händer med dessa nya proteser. Yeej! Skulle jag köpa en trisslott, jag är 1 av aldrig händer). 


Här hade jag lärt mig lite av en läxa och börjat träna så jag la in proteser på bara 260 ml i vardera bröst i stället. Kunde ju ha tagit ut dem men jag var runt 25 år och villa lösa det på bästa möjliga sätt för att se någorlunda normal ut. NU skulle det bli bra tänkte jag, jag har lärt mig min läxa. 

Så fel jag hade. 


Två - tre månader efter operationen skulle jag byta tejp som vanligt. Hade skött det otroligt bra och hade tejp enligt anvisningar. Stygnen de lägger absorberas av kroppen så tvätta, byta och lufta. Det är ordinationen. Visst kände jag mig lite risig men det var mitt i vintern så det är inget konstigt med småbarn. Tog bort tejpen och känner att något går sönder… det droppar något ner på mitt lår… vad… händer?! 

 

Graciöst , nåja, framåtlutad som Quasimodo undersöker jag vad det är som droppar från min överkropp och inser att såret har gått upp och att en grumlig vätska nu rinner ur mitt bröst. Protesen buktade ut ur hålet och den låg UNDER muskeln denna gång. 

 

Lång historia kort. Jag hade fått en infektion på insidan av bröstet. Stygnet hade inte brutits ner av min kropp som det skulle och det sprack den dagen. Huden var som silkespapper. Akuten - tejpa - antibiotika - ta ut protesen - gå med en tutte i fem månader för att det ska läka (FEM MÅNADER MED EN TUTTE BARA!?)  - in med andra protesen i juni och tvärade frenetiskt med handsprit i fyra månader efteråt. Samt att min nära familj fick gräva ut stygnen efter en tid. Just det! Vänstra bröstmuskelns fästen har lossnat och dragits upp också… fråga mig om hur enkelt det är att göra bänkpress… nej förresten, gör inte det… 

 

Om jag ska operera brösten igen? HELL NO!! Om jag rekommenderar någon annan att göra det? HELL NO!! 

 

Den ”nya” bilen.

 

Jag satt där med händerna hårt knutna om varandra. Bilfirman luktade nytt, olja, läder och parfym. Känslan var som om jag hade kolsyra i hela kroppen och där stod hon, passaten, den vackraste bil jag sett någonsin. 

 

Efter några sammanbrott i min gamla röda Honda (tror jag att det var) hade jag fått nog. Mina resor i jobbet var som rysk roulette och jag orkade inte gambla mer. Jag skulle ha en ny bil och hade hittat den där förälskelsen hos en bilhandlare på orten. Fattig som en lus men med uppdrag som lovade guld vågade jag chansa på att investera i en ny och säker bil. Lånet gick igenom, även kontantinsatsen var fixad och jag minns fortfarande ruset när jag körde min automat, min silvriga, min gnistrande vackra sportmodell till bil. Min bil, min första alldeles egna bra bil. Jag hade turen att ha ett uppdrag i Stockholm dagen efter jag hämtat bilen så jag fick åka långt. Varje ny bilägares dröm såklart, 54 mil tillsammans med den nyvunna kärleken. 

 

Njutningen varade ett litet tag och sedan gick handtaget sönder så jag fick veva ner rutan och öppna utifrån i ett år. Det var min dåvarande pojkvän som öppnade rutan och gjorde så en gång när jag körde förresten. Jag hade klättrat ut på passagerarsidan ett bra tag och ja, det tog ett tag innan jag erkände det. 


Ny bil med en smak av irriterande trasighet som har medföljande pinsamma situationer. 

 

 

Nuläget:


Just nu väntar jag på en stor grej som tagit en månad längre tid än jag trodde det skulle ta. Det är press upp i visdomständerna och jag känner mig som om jag går och väntar på besked om att jobbet är klart. Samlat med några andra saker som inte riktigt går som en ballerinadans är detta fan jobbigt alltså. Jag har ganska bra tollerans annars, inte nu, nu vill jag ha lugn och flyt med lite silverskeds-fanomen runt mig.

 

Min Mr. Bean-förbannelse är något jag antar att jag får leva med. Jag vet att sekunden detta jobb är färdigt kan jag slappna av på riktigt och kommer att inse att jag lärt mig något av detta också. Precis som tutt-operationen och bilköp, de där sakerna jag fått göra tre gånger mer avancerade än någon med flyt. Jag VET att jag kommer att vara problemlösare och att det är en gåva. Jadda jadda jadda… 

Men är det konstigt att jag vill sätta mig i soffan, äta chips och dricka vin? Kl 08.53 en torsdagsmorgon? 

"Den tredje dagen"

2017-05-29

En vad de bästa människor jag vet heter Veronica. Hon bloggar på Yogaworld och syns lite överallt, universum kan liksom inte låta bli att lyfta fram den där varelsen om hon så hade försökt gömma sig. 

Hon är GNISTRANDE, på riktigt. Vi har varit vänner i några år nu och trots att vi bor på var sin sida Sverige så är det som om vi träffas dagligen när vi väl ses. Hon är en sådan där människa man kan vara sig själv helt och hållet med. 

 IMG_2682.JPG

 

En av de där gångerna vi pratade så berättade hon om visdomen i "den tredje dagen". En teori hon har om att man visst kan jobba mycket och hårt om man bara tar tredje dagen i vila. Så väl det stämmer alltså. Jag kan jobba som ett bi på redbull i två dygn men om jag kör på i samma fart den tredje dagen så hamnar jag i mental koma. Detta är verkligen något jag testat om och om igen ( i ren och skär dumhet så klart för jag borde förstått första gångerna ). 


Vad jag vill påminna lite om genom att referera till min kloka vän och skriva detta inlägg är ju såklart att komma ihåg återhämtning. Lite också för att påminna mig själv om det, återhämtning. Nyckeln till att komma framåt.