Medelhavsmat och dess STORA hälsoeffekter

2017-10-18

 

Jag brukar tjata om att jag aldrig förespråkar någon diet. Det gör jag inte heller, förbud och scheman är raka vägen till mathimlens helvete och föder stress, press och dålig mage. Så det hoppar vi. Däremot så betyder inte det att jag promotar "hejvilt-ätande" och noll ansvar för vad man stoppar i sig. 

Många rapporter visar att vi ( och våra barn ) äter mycket ohälsosamt idag. Dels av tidspress och dels av noll fantasi. Detta ska vi råda bot på och locka med lite goda tips! Vi ska äta hälsosamt, det ska vara gott och det ska göra gott. Det ska vara kul i köket. 

En av de bästa saker jag vet med att resa är att upptäcka maten i det land jag reser till. Medans jag nu inte kan skryta om mer resor än till medelhavet så är det ganska förklarligt att jag är helinne på medelhavsmat. Dock har denna koststil ett gott rykte på de flesta ställen i hälsovärlden så jag kommer faktiskt tipsa helt ohämmat om den här på bloggen ( trots min icke så världsberesta situation... än). Så jag tar med mig inspiration, läser, testar och njuter. Mat är ju mer än bara näring. Vi ska inte glömma det sociala och vi ska inte glömma att njuta av smaker. 

Så vad ska man tänka på när man vill ha en medelhavsinspirerad matsedel? Grunden är nyttiga fetter ( fisk, skaldjur, olivolja, nötter, avokado, vitt kött , oliver ) och massor massor ( nej jag stammar inte ) massor med grönsaker! Baljväxter, fetaosst, mozzarella, Yoghurt m.m. Med medelhavsinspirerat tänk kan du släppa fantasin lös ordentligt och leka med starka färger på bär och grönsaker ( mycket antioxidanter ) och jag ska inte ens starta med hur gott det är med rivet äpple blandat med vitlök och svarta urkärnade oliver. 

FullSizeRender (82)_1.jpg

Här är en av mina matiga sallader med sting. 

Kyckling ( grillad eller gjord i ugn) 

Lätt stekt sparris i olivolja och havssalt 

Vanlig hederlig isbergssallad ( löv it ) 

Purjolök ( som jag stekte upp med sparrisbitarna. De gifter sig i stekpannan ) 

Chilipaprika eller bara chili om du är wild and crazy! 

Ringla olivolja över och servera! Här är det smaker som går bra ihop, mättande råvaror och vackert.

 

Man har i studier sett att medelhavsmat bidrar med att minska risken för bland annat diabetes, hjärt-kärlsjukdommar, övervikt och cancer. Det sägs också ge ett stabilare blodsocker, minska bukfetma och det är inte konstigt. Här får du i dig massor med vitaminer, antioxidanter och mineraler tillsammans med bra fett. Inte konstigt att kroppen tjoar av välbehag. 

Hela familjen hittar någonting gott på det uppdukade bordet. Ofta är maten uppdelad i olika skålar så du kan själv välja och vraka vad du vill ha till fisken. Vill du ha potatis så finns det ett underbart lät recept där du klyftar potatis, delar vitlök i stora bitar, blandar i morötter och kålrot. Häller ut i en ungsform, ringlar över olivolja och havssalt. Shuuuuschh in i ugnen i någon halvtimma på 150 grader ( kolla hur hetsig ugn du har, min är från stenåldern ). Paella kan du göra i mååånga olika varianter! Spaniens egna version av pytt-i-panna. 

Så vill du njuta och ge dig ut på ett gott smakäventyr så lek loss i medelhavsköket. 

IMG_9312.JPG

Äntligen höst! Sa ingen mamma ever...

2017-10-18

 

Nedbäddad för andra gången på två veckor. Denna gång är det dock inte lika illa som förra... denna gång håller vi tummarna att det bara behövdes lite återhämtning och att inga nya baciller var inblandade. Nått var det igår i alla fall för barnet ligger stilla och tittar på tv idag. Sådant händer inte annars, inte med mina barn. Stilla är de bara om något är fel. 

Skärmavbild 2017-10-18 kl. 16.05.36.png

Nåja, arbetet i morse var nog för mig också så jag följer hans exempel och kryper ner bredvid. Tar på mig de mjukaste kläder ögat skådat och återhämtar, tankar och hämtar hem. 

 

Mental styrketräning. Dagens föreläsning gjord.

2017-10-18


I morse startade jag dagen med ett av de roligaste uppdrag jag har. Att föreläsa om mental träning för personalgrupper. Med kunskap kommer man alltid längst, så tänker jag i hälsosatsningar. Alltid. 

Det går liksom inte att snubbla in i en hälsosam livsstil och hur läskigt det än verkar i början med eget ansvar så kommer man att älska det när det faller på plats. Eget ansvar, vad menar jag med det? Jo, det är ganska enkelt förklarat: 

* Ta hand om sig själv genom att välja utifrån vad som får dig att vara pigg, glad och känna att du hanterar läget. Hanterar vardagen på ett sätt som gör att du själv känner kontroll och livsglädje. 

* Tänker hälsa genom träning, mat och återhämtning. Ser till att tillgodose dina behov utefter vad du behöver för att vara så frisk och stark du bara kan. 

* Känner lycka och nyfikenhet på att utvecklas. Vågar följa dina drömmar och känner att du skapar möjligheter att få leva det liv du vill leva. 

 

IMG_8607_1.JPG

Ovanstående punkter låter härligt, eller hur? Men hur ska man hinna med allt? Det går ju inte att uppfylla allt det där och ALLA klagar på att det inte finns tid. Låt mig poängtera varför jag älskar att jobba med och studera mental träning. ALLA har nämligen tid att må så bra de bara kan. Varför säger jag så? 

Jo, vi har sett att stress och osunt leverne förkortar våra liv drastiskt. Allt från utbrändhet till andra stressrelaterade sjukdomar påminner konstant om att våra värderingar är lite knasiga nu. Känner vi oss som om att vi inte kontrollerar vardagen så är det med största sannorlikhet så. Vi har för MYCKET att rodda och behöver kapa några av alla uppdrag vi har. 

På så sätt får man mer tid ( både sen och i vardagen ). Vi behöver prata om detta för den "andra sidan" får för mycket plats i vårt informativa samhälle. Vi behöver prata om att det är okej att inte hinna med allting hela tiden. Det ska bli ett mode i att vara rädd om sig själva. Jag är bombsäker på att både produktivitet och självförverkligande skulle öka drastiskt om trenden i att faktiskt skapa sitt eget livspussel, ut efter sina egna behov skulle slå igenom. Phhjuu, det var en lång mening. 

SÅ, en fråga: Varför är det lätt att välja en livsstil som hämmar och svårt att välja det som stärker? 

Prata med mig, hjälp mig att starta en tankespinn i ämnet.  

Riktigt stjärnskott i verkligheten.

2017-10-17

 

IMG_3520.JPG

Så satte hon sig i bilen, märkte av stämningen som osade orkeslöshet och enorm trötthet. Vissa dagar är kroppen tyngre än vanligt sinnet dämpat av en mantel av ångest och rädsla. De dagarna som kommer efter en oro när det är många saker som pockar på min stabilitet att rädda världen. Privat och jobbmässigt, vissa dagar då jag märker hur flyktbeteendet har slagit rot i själen och jag vill bara bort. Bort från måsten och bort från ansvar. De där dagarna jag bara vill skrika - LÅT MIG VARA till världen och kura ihop mig som en använd mensbinda i en papperskorg. 

Jag tittar ut över naturen när vi kör över bron mot Uddevalla. Så vackert, så mycket färger. Naturen brinner av energi och riktigt sprakar av färger. Den vill att jag ska dit, den ropar... jag vill... men orkar inte. Har inte kraft sådana här dagar för jag är lite vidbränd. Lite sårig, lite skadad och behöver lagas. Jag vill göra det jag är till för, inte allt det här andra. Jag är inte till för detta, jag är inte duktig. 

Hon satte sig i bilen, frågade kort hur det är och börjar sedan fibbla med telefonen. Jag sitter tyst, orkar inte prata om väder och vind. Laddar inför jobbet som komma skall, dit bilen för oss. Jag är tyst för att jag inte orkar mer än att ladda inför en timma av bra jobb. 

Hon trycker på bilens stereo och kopplar upp sin telefon. Säger - NU KÖR VI CAMILLA och vrider upp volymen. Sen sjunger vi. Högt... vackert och med hela själen. Sen är jag glad igen... hon vet. Gimme gimme gimme.... all night long... 


Häxbryggder - ingefära och citron

2017-10-17

 

Höstens hand är lömsk och full med baciller. Med en tillbringare konstant bredvid mig hoppas jag på att ingefära och citronvattnet ska mota bort känslan av att vara en nys ifrån feber eller en host ifrån halsfluss. Barnen har det ju värst egentligen. Deras skola är full med små bacillbärare , inklusive de själva. Där springer de runt och dansar i dimman av halsflussar, magsjukor, influensor och snor. 

 sneezy.gif

Mina bästa verktyg att mota bort förkylningar är verkligen inom grönsaker och mats läkande kraft. 

 

Här kommer några häxbryggder jag brukar använda mig av! 

 

1: För att hålla förkylningen borta: 

1 liter vatten

2 citroner

5 cm (tjock ) ingefära. Riven

 

 

2: När förkylningen har börjat göra sig till känna: 

1 liter vatten, hett i kastrull ( ej kokande )

3-4 klyftor vitlök ( mosade, finhackade ) 

3 msk. Honung

2 citroner 

 

Rivigt värre och moder natur levererar effekt med sting. Faktum är att det fungerar. 

OCH om bacillerna tar sig såpass snabbt in att det inte går att ” mota olle i grind ” så acceptera den och behandla dig själv. Vila, sov, ät och var stilla. Är du för snabbt på benen så kommer du vara mer mottaglig och bli förkyld igen. 

 

Ska fråga min mamma om recept på en jäklig bryggd ( därav häxbryggder, vi kallade det när jag var liten ). Hon har någon med lök och brun faren också men minns inte receptet nu. Ska fråga för den jäveln renar hela kroppen. ( Om man får svalt det ). 

Förlåt mig...

2017-10-16

Jag fastnar som en fluga i den äckliga gula spiralen övanför köksbordet. Jag fastnar så att jag får ont i kroppen av det destruktiva beteendet att försöka komma loss utan att någon ska se min kamp.  Med smygfiseffekt försöker jag att ändra tillräkligt mycket för att inte för många ska tycka att det är konstigt. Fast jag är helt slut av att göra som jag gjort. "Fröken duktig"-syndromet jag lider av har gjort att jag undanhållit sanningen för er som följer mig. Svenska frasen " Jo det är bra!" har hindrat mer frågor att störa mitt arbete i nedtystning och mitt "ska-bara"-tänk har låtit mig dra ut på situationen så länge att jag blivit skadad. 

Ja, jag är sjuk... Sjuk på riktigt med effekter som är lika sexiga som Mr. Bean i stay ups, sugande på en banan. Varför jag skriver ett blogginlägg om det är för att bloggen är en av de saker jag bestämt mig för att fortsätta med. Andra saker ska jag sluta med. Punkt slut, så enkelt var det. 

FullSizeRender (54).jpg

Att bestämma mig för att inte fortsätta med vissa saker var precis lika enkelt när jag slutade tänka på vad andra ska säga. Ja, de där varelserna försvann från min bry-mig-om-bank och gjorde en ganska magisk förvandling i mitt psyke genom att förändra. Det är ju faktiskt så att OM någon blir upprörd över att någon annan inser att det finns begränsnsingar, ja då är det inte vänskap... då är det någonting annat. 

Så, nu är det gjort. Jag kommer inte att leva en enda dag till i det temat jag gjort nu. Har lärt mig massor, vet att saker ordnar sig och att jag är stark som en häst! Styrkan jag slog upp ögonen med idag måste ha inplanterats på något magiskt sätt i natt för jag känner mig som catwoman på Redbull. 

Jag har saknat mig nåt så fruktansvärt! 

Så förlåt mig... jag har varit ett virrvarr av skam över att inte räcka till. Det var bara det att jag räckte inte till. Så är det. Nu ska jag tejpa min tånagel för den håller på att lossna. Svinäckligt men så värt det! Förra veckan hade jag 6-7 uppdrag som innebar DANS och jag njöt varje svettig sekund. 

MIN dag, JAG väljer.

2017-10-10

 

Startade även denna dag med ett träningspass för ett gäng som hade personalmöte. Eller heldag i planeringsanda. Ett svettigt danspass fick de och jag går där ifrån med ett godare humör än jag haft på länge. Åkte hem, bokförde och jobbade lite på kontoret. Drog sedan på mig nya danskläder och åkte in till Uddevalla och körde ännu ett pass. Både på första passet och andra så yppades det förfrågningar jag gärna vill fortsätta spinna på. Jobb jobb jobb! Sådant jag älskar! Sådant jag brinner för. 

Leva som man lär? Ja, det bästa man kan göra är att jobba med det man älskar och älska det man jobbar med. Eller hur? Jag skulle kunna köra fem pass varje dag om jag bara fick koncentrera mig på att arbeta med det jag vill. Hey!? Det var ett tecken. Dags att skapa magi! 

DSC_5273.JPG

Fick bilder från i lördags. Herregud vad jag älskar denna kvinna! Hon är min syster då till och med hennes underbara mamma "adopterat" in mig i familjen. Varför jag älskar henne är för att denna människa hoppade in i mitt liv och gjorde riktig omtanke, riktig vänskap och hela hennes själ av godhet lyser igenom allt! Hon är en av mina närmaske människor i mitt liv och hon är en sådan där jag skulle gå igenom eld för. Utan att blinka. 

När jag kom hem var middagen på bordet. Min älskade största dotter hade gjort sin berömda köttfärssås och pasta. Plus en sallad med champinjoner. Mina smaklökar gjorde piruetter i munnnen! 

Dans- kontor - Dans

2017-10-10

 

Har ett uppdrag som betyder att jag klockan 10 varje morgon kör en dansklass för ett företag som har verksamhetsutveckling på ett ställe som heter Lane loge i Uddevalla. Då kommer jag och kör träning med dem mellan möten och innan lunch. Fasen vad jag diggar företag som satsar på personalhälsan. Det är så otroligt viktigt. 

Nu har jag suttit några timmar vid datorn och bokfört. I morgon ska jag till en underbar vän som ska hjälpa mig med det jag är osäker på. Det ska bli så otroligt skönt när jag slipper att bryta ihop på grund av min begränsning av inlärning i dessa saker. Tids nog vet jag att jag kommer kunna men bokföring är inget man leker med. Det är S K I Tviktigt verkligen och jag måste ha hjälpen jag kan få med den. Nästa vecka ska jag till proffsen revisorerna men jag kan jag fixa så mycket som möjligt själv. I morgon släcks sista frågetecknen och det ska bli så skönt för min stresströskel är INTE hög när det gäller denna gren av företagande nu. Bryter ihop varje gång av rädsla att fucka upp det. Det är inte rimligt att fortsätta så. 

12087177_10207042757061149_1942856078164011180_o.jpg

Så det är tur att jag jobbar ganska mycket med det jag vill. Åker runt, träffar nya grupper, tränar dem, talar om hälsa och sådant Pippi Långstrump-jobb som jag är bra på. Det är DET jag ska ägna mig åt. Just nu rasslar det till ordentligt i bokningar så jag hinner knappt vara på anläggningen längre. Några PT-kunder hinner jag ( har bara 4 fasta platser ) så det blir några korta härliga stunder på gymmet ibland. Precis så vill jag ha det jobbmässigt. Åka runt och landa någon gång då och då, DET ska jag fokusera på ordentligt nu. Det och studier. Dygnet har ju bara 24 timmar och det får jag acceptera. 

NU ska jag hoppa i ytterligare ett par danskläder och åka till Uddevalla och köra tisdagsklassen i Äsperödskolans gympasal. Vi är galet många! Kom! 18.30 kör vi och ALLA kan vara med. 

Fullt ös på Dreambody idag!

2017-10-08

 

Det här jäkla företaget har testat mina nerver, fått mig att jobba hårdare än vad som är hälsosamt och skapat irritation så att jag får tänka två gånger innan jag öppnar käften. Men åh vad jag älskar det! Jag älskar det som en familj så det där med känslobergodalbana är ju ganska medräknat då. Kanske är det tuffa året bakom mig det bästa som kunde hänt? Jag har lärt mig så otroligt mycket och lovat en viktig sak till mig själv nu efter sommaren. Aldrig någonsin ska jag gå emot magkänslan. Den där grunden i hur jag VILL att mitt företag ska vara och vad det ska leverera. 

 

Idag körde jag två Workshops. Söndagarna får gärna se ut så här för damn vad kul vi hade! Och vad duktiga alla var. 

 P1000103_0.jpg

Första workshopen var min nya - De magiska 3 - En workshop som först och främst handlar om att skapa nutidsanalys med FYS-tester. Dessa utförs i par och man hjälper varandra med att räkna repitioner och tid. Workshopen tar reda på din kondition, din styrka och din rörlighets-status. Två timmars spännande utforskande av dagsläget. Jag vill klämma in så mycket så jag har idag bestämt mig att skapa två olika delar av denna. Två träffar ska ingå för att det ska tacka upp ordentligt. 

Gänget var grymma idag och det här med att gå lite utanför sin comfort zone är en konst i sig. Träning behöver inte vara krångligt, bara man är sin bästa vän och skapar förutsättningarna som krävs för att just man själv ska ta sig i mål. 

 

Sen startade jag och min underbara mellandotter en dansträff idag. Ett helt frivilligt projekt för ett gäng som vill dansa loss. Jag har lokalen, de har viljan. Tillsammans sprids dansglädje ( och jag blev så där stå-helt-chockad-och-inte-veta-vad-jag-ska-säga-imponerad av dem! ) Det ska bli så kul att följa denna gruppen och se hur det går. Ungar är kreativa, glada och modiga! Vi har mycket att lära av dem.