5 konkreta tips hur du lindrar din ångest och minskar inre stress

ångest

Har du ångest? Blir du lätt orolig, aldrig nöjd eller har andra besvär som påverkar ditt psykiska välmående? För långt i från alla är det en dans på rosor att vara tillbaka på jobbet eller i skolan. Stressen kryper inpå skinnet och prestationskraven ökar. Det är många fler än vi tror som lider av ångest. Drygt 30 procent i Sverige närmare bestämt*. Linnea Nilsson och Elin Lundström föreläser och driver podcasten ”Ditt liv är nu” som handlar om just psykisk ohälsa. Ett ämne som många har svårt att prata om. Hör deras berättelse och ta del av deras tips för ett friskare mående. Testa spel med bonuskod, bra chans att vinna.

ångest
På bilden från vänster: Linnéa Nilsson och Elin Lundström.

Känner du igen dig i någon del av berättelserna?

Elin har många års erfarenhet av att vara en prestationsråtta. Allt ska vara perfekt och helst lite därtill. Tillslut trillade hon dit, det blev för mycket.  Otroligt många åtaganden och högpresterande – stress, press och krav inom områden hon egentligen inte ville befinna sig i. Det ledde till utmattning och panikattacker.

Linnéa har sedan 10 års ålder kämpat med sin fobi för att kräkas och må illa. Emetofobi, som den heter på sjukhusspråk, är en av de vanligaste fobierna i Sverige. Linnéa får utmana sig själv med för många självklara saker som att åka kommunalt, äta ute på restaurang och vara där det är mycket folk.

Ångest

5 konkreta tips på hur du lindrar din ångest

Linnéa och Elin delar med sig av sina 5 bästa knep.

1. Våga berätta! Kompis, förälder, lärare, professionella – vem som helst! Gå inte runt och bär på någonting ensam. Detta var Elins största svårighet – att låta andra se problemet och hjälpa till. Men det var inte förrän hon tog det steget som välmåendet blev bättre.

2. Ett tankesätt: ”Allt handlar om dig”. Ingen annan kommer tacka dig för att du stressar på tills du inte längre orkar. Ingen kommer bli glad när du hjälpt alla runtomkring och tillslut ligger och gråter ensam av utmattning. Ditt liv är nu och det är du som avgör hur du vill leva, göra och må.

3. Utsätt dig för det som känns läskigt och gör en sak i taget. Genom att exponera dig känns till slut rädslan inte lika stor. För några år sedan kunde Linnéa aldrig sätta sig i en buss – idag åker hon kommunalt i princip utan problem, tack vare att hon utsatte sig och fått hjärnan att förstå att det inte är farligt.

4. Prata med någon du litar på. Antingen genom professionell hjälp eller någon i din närhet som du litar på och vågar öppna upp dig inför. Linnéa och Elin har gjort alla i sin närhet medvetna om deras rädslor och det känns otroligt lugnande.

5. Citatet ”ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra”. Du kan inte styra över vad som kommer att hända eller inte hända. Händer det så händer det, och det är dumt (om än lätt!) att oroa sig i onödan.

ångest

 

Linnéa Nilsson och Elin Lundström föreläser och driver podcasten ”Ditt liv är nu” som handlar om psykisk ohälsa. Lyssna på deras podcast: ”Ditt liv är nu” , gilla sidan på Facebook och spana in deras Youtubekanal.

 

 

*Folkhälsomyndigheten

alice kleiva

 

Av Alice Kleiva

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.