Vill du ha en stark kropp? Då måste du äta för att få en

Vill du ha en stark kropp? Då måste du äta för att få en

Som tränande individ, och framför allt som PT och kostrådgivare får jag räkna med att många har ögonen på min tallrik vid gemensamma måltider. Det är snarare än regel än undantag att någon uttrycker sin förvåning över hur mycket jag äter, om det beror på att jag tar större portioner än vad en tjej förväntas ta eller att det finns någon idé om att jag som jobbar med träning och kost ska vara superstrikt med maten låter jag vara osagt.

Saken är den att många missar och begränsar sin träningsutveckling genom att inte äta ordentligt. När vi tränar utsätter vi kroppen för stress och triggar nedbrytningen av muskelmassa. För att vända nedbrytningen och bygga en starkare kropp krävs det tillräckligt med mat av god kvalité. Många, kanske framför allt kvinnor äter alldeles för lite i förhållande till vad deras kropp behöver och gör av med under hårda träningspass. Det har blivit så himla inpräntat att man ska begränsa sitt matintag och aldrig överstiga en viss kalorimängd. Om man sedan tränar i hopp om att bli starkare, snabbare eller öka muskelmassan men äter för lite får kroppen aldrig chansen att återhämta sig, och inte heller något material att bygga upp sig med. 

 

Efter att jag varit sjuk i anorexi tog det lång tid innan jag insåg hur mycket mat min kropp kräver, och det var först när jag vågade öka mitt intag markant som jag fick resultat av träningen. Innan dess spelade det ingen roll hur mycket eller effektivt jag tränade, det fanns ingenstans att hämta vare sig energi eller byggmaterial ifrån. 

 

Viktigt är också att tänka på att kvalité bygger kvalité. Vill du ha en sund och hållfast kropp krävs det att du matar den med bra och näringsrik mat, och inte bara fyller kaloribehovet med diverse skitmat. Dock är det inte heller fel att då och då äta något mindre bra, och jag lutar mig gärna tillbaka på ”du kan äta allt men inte alltid”, framför allt om man bygger en hälsosam grund av träning och mat med mycket näring. 

Ta hand om kroppen och hjälp den att bli starkare istället för att sätta krokben för den.  

Skillnaden mellan bilderna är en kombination av tung träning och framför allt väldigt mycket mat. 

Text och foto: Lisa Johansson, PT och kostrådgivare. Läs hennes inspirerande blogg här.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.