Varför träna med kettlebells? Betty Wassenius guidar dig med fördelar och favoritövningar

kettlebell

Kettlebells har fått ett stort uppsving(!!) de senaste åren och trenden lär bestå. Vi har haft äran att prata med en expert på dessa fantastiska järnklot, Betty Wassenius, som här ger dig fördelarna med att välja just kettlebells vid din träning, vilka övningar hon rekommenderar, samt vikt på klot om du vill köpa ett par för hemmabruk.

Varför träna med kettlebells? Betty Wassenius guidar dig med fördelar och favoritövningar

1. Berätta lite om dig, din träningsbakgrund och hur du fastnade för just kettlebells?

Jag hittade kettlebellen efter min mammaledighet. Som tvåbarnsmamma med ett nystartat företag fanns inte tid till träning på gym. Jag sökte ett lättillgängligt redskap som var enkelt att förvara hemma. Detta var kriterierna jag letade efter och fann i kettlebellredskapet. Enkla övningar från videos på nätet utvecklades till mer komplexa övningar allt eftersom jag deltog på olika workshops. Då kettlebellträning blev synonymt med min resa från svag, nybliven mamma till stark egenföretagare blev det naturligt att just detta redskap var det jag fördjupade mig i. Ju mer kunskap jag fick desto mer ville jag lära mig och sen förmedla allt till andra.
kettlebells
2. Vilka fördelar ser du med kettlebellsträning i jämförelse med hantlar eller skivstänger?

1. Kettlebellens utformning, en rund kula med ett handtag på ovansidan, ger en unik träning som är svår att efterlikna med andra styrketräningsredskap.  Genom att vikten inte är centrerad över mitten som tex på en hantel eller skivstång fås en ökad muskelaktivering.

2. Den klassiska kettlebellträningen (sving, clean och snatch) utförs med en spänning där man genererar maximalt med kraft som sen bromsas upp av säte, lår och en bål som stabiliserar. Personligen tycker jag att alla ballistiska övningar utförs bäst med kettlebells.

3. Det är tidseffektiv träning som engagerar hela kroppen och tränar allt ifrån stabilitet, rörlighet till styrka och kondition.

3. Vilka 3 övningar med kettlebells är dina absoluta favoriter och varför?

Just de ballistiska övningarna sving och snatch. Sen gillar jag turkish get up (bild nedan).

1. Svingen. Kroppens viktigaste rörelse som bygger på en höftfällning, något vi gör i vardag som idrott. Teknikfilm hittar du här.

2. Snatch. En tekniskt svår övning som utgår ifrån svingen och slutar på rak arm. Hela kroppen engageras och hjärtat får jobba.

3. Turkish get up. En övning där man tar sig från ligande till stående med en vikt på rak arm. Man tränar koordination, kroppskontroll, rörlighet och stabilitet. Den stärker oss i allt som vardagen kräver av oss. Teknikfilm hittar du här.

4. Vilka vikter ska den som vill köpa två kettlebells välja – nybörjare v.s. en som styrketränar tre gånger i veckan? Varför?

Den frågan får jag ofta och bästa svaret är ”det beror på”. Det finns generella råd som att kvinnor bör satsa på en kettlebell mellan 8-12 kg och män mellan 16-24 kg. Jag skulle nog vilja krångla till det och fråga vilka övningar man tänker utföra? En sving kan alltid vara tyngre än 8 -12 kg och en press över huvudet kanske runt 8-12 kg.

Jag skulle rekommendera ett besök på ett gym eller affär som säljer kettlebells. Testa att svinga och pressa, klarar du runt 5 repetitioner och det känns tungt men med kontroll så är det den vikten du bör skaffa. Sen får vi inte heller glömma att kön har inget med ens styrka att göra.

5. För den som vill lära sig mer – var hittar man dig och vilka är dina specialiteter?

Mina specialiteter inom kettlebells är sporten (snatch, jerk och longcycle) men även fitness (all annan träning med kettlebells). Jag är personlig tränare, livsstilscoach och brinner extra mycket för kvinnors hälsa, från graviditet och mammaträning till träning under karriär som 65+.

Du hittar mig i Växjö på B-ROOM men även i mina sociala kanaler:

Stort tack för Betty och vidare lycka till i livet, med karriären och ditt kettlebellsvingande!

Sugen på att svinga igång? Här hittar du några träningstips med kettlebells:

 

Text: Anna Lissjanis

Foton av Betty: Martin Wassenius

Foto, översta bilden: Oscar Jettman

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.