Turkish Get-up i film – powerövning för corestyrka

Turkish Get-up i film – powerövning för corestyrka

Turkish Get-up går ut på att du håller en vikt över huvudet och tar dig upp från liggande på golvet till stående. En superövning som utmanar din inre kärna, övergripande kroppsstabilitet, kroppsmedvetenhet, balans och samspelet mellan dina muskler. I veckans film visar PT Lisa Johansson hur den går till.

Turkish Get-up, även kattad Kettlebell Get-up är en övning som ökat i popularitet tack vare att den är så komplex och belastar dina coremuskler i olika rörelser och vinklar. Du blir helt enkelt starkare i att röra dig med och under en tung vikt. Ett fantastiskt sätt att öka din kroppskontroll och klara av vardagens belastning.

I Turkish Get-up tvingas du ”låsa” din core och ditt bäcken via magmusklerna. Detta är en nyckelkompetens för alla typer av idrottare att behärska, men även inför vardagslivet, samtidigt som du ökar stabiliteten i axeln. Även den en utsatt led som du håller skadefri genom smart prehab.

Turkish Get-up 

1. Ligg på golvet. Placera din kettlebell rakt ovanför axeln med armen rak och vertikal. Lägg samtidigt vänster arm ut mot sidan.

2. Kom upp till stående medan du fortsätter hålla armen med kettlebellen rakt upp. Hjälp till med din lediga arm genom att ta skjuta ifrån golvet.

3. Gör sen samma rörelse i motsatt riktning, fortfarande med kettlebellen på rak arm upp mot taket och stark core.

Lycka till!

Övning: Lisa Johansson, personlig tränare på Actic och en av våra toppbloggare här på SportHälsa.

Film och text: Anna Lissjanis

Behöver du hjälp att hitta rätt bland olika träningsanläggningar, tips på häsloinriktade restauranger, spa, kliniker, jobb och utbildningar inom hälsa – missa inte vår hälsoguide! 

Följ SportHälsa på Facebook och Instagram @sport

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.