Veckans vegetariska recept är en ugnsbakad sötpotatis från Victorias provkök. Enkelt att göra och fantastiskt gott med en röra av kikärtor och ost i.
Sötpotatis har fått ett enormt uppsving tack vare sin söta smak, sitt näringsinnehåll och något lägre GI-värde än vanlig potatis. Populär som sötning vid bakning, att göra chips av och här i form av ugnsbakad sötpotatis. Gott tips från Victorias provkök till din Meatfree Monday-middag eller när helst då du vill ha något snabbt, enkelt och smarrigt.
Ugnsbakad sötpotatis med ost- och kikärtsröra
Ingredienser, 1 portion:
- 1 sötpotatis
- 1 msk olivolja
- 1/2 dl riven god ost
- 1 msk philadelphiaost
- 1 näve kikärtor
- Salt & peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°.
- Skölj och dela din sötpotatis på mitten, pensla den sedan med olivolja.
- Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen ca 1 timme eller tills du känner att den är mjuk.
- Gröp ur en del av potatisen och låt ca 1 cm av potatisköttet vara kvar på kanterna och botten.
- Blanda ihop det du gröpt ut med riven ost, philadelphiaost, kikärtor och smaka av med salt och peppar.
- Lägg tillbaka blandningen i potatisen och gratinera ytterligare 10 minuter i ugnen.
- Servera gärna med sallad eller som tillbehör till någon annan maträtt.
Ugnsbakad sötpotatis med ost- och kikärtsröra
Ingredienser
- 1 st sötpotatis
- 1 msk olivolja
- 0,5 dl riven ost
- 1 msk philadelphiaost
- 1 näve kikärtor
- 1 krm salt & peppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°.
- Skölj och dela din sötpotatis på mitten, pensla den sedan med olivolja.
- Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen ca 1 timme eller tills du känner att den är mjuk.
- Gröp ur en del av potatisen och låt ca 1 cm av potatisköttet vara kvar på kanterna och botten.
- Blanda ihop det du gröpt ut med riven ost, philadelphiaost, kikärtor och smaka av med salt och peppar.
- Lägg tillbaka blandningen i potatisen och gratinera ytterligare 10 minuter i ugnen.
- Servera gärna med sallad eller som tillbehör till någon annan maträtt.
Recept och bilder: Victoria Willén som bloggat på Victorias Provkök sedan år 2010. Matlagning och bakning är hennes stora intresse och i bloggen hittar du recept som ALLA kan laga. En blandning av allt från hälsosam inriktning till goda desserter, enkla luncher och lyxiga middagar.
”Allt som är gott är värt att äta i lagom mängd” är Victorias motto. ”Att lyxa till vardagen är viktigt för mig och med enkla medel kan vardagen bli en fest.” Vi på SportHälsa håller med. Victorias Provkök, fullt av läckra recept, restaurangtips m.m. hittar du här.