Sötpotatischips – spröda snacks till vardag som fest

Sötpotatischips - spröda snacks till vardag som fest

Tycker du om spröda chips och/eller sötpotatis? Då kommer du älska sötpotatischips. Här hittar du receptet som inte tar längre tid att följa eller är mer komplicerat än att gå fram och tillbaka till mataffären.

Sötpotatis har blivit ett populärt livsmedel, inte minst bland hälso- och träningsintresserade. Energismässigt skiljer sig inte vanlig potatis och sötpotatis särskilt mycket åt, men fördelen med sötpotatis är att den är fullproppad med antioxidanter – därför ett något bättre val än vanlig potatis. Den innehåller C- och E- vitamin, betakaroten och mineralerna koppar, kalium och järn. Dessutom är sötpotatisen fiberrik, vilket är bra för matsmältningen och gör sänker GI-värdet, men framför allt är den väldigt god!

Här ett recept på sötpotatischips som passar lika bra till fredagsmyset som tillbehör till måndagslaxen. Du kan använda vanlig potatis också, men sötpotatis är som du hör på namnet – söt i smaken. Det blir därför en extra god kontrast till flingsalt eller vad du väljer att ha på.

Sötpotatischips

Ingredienser:

– Sötpotatis (mängd beror på hur sugen du är)

– Olivolja

– Flingsalt

– Ev. smaksättning av vitlök, dill, kanel, kardemumma, timjan eller vad du tycker om

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°.

2. Rengör sötpotatisen och skiva den tunt, t.ex. i en mandolin.

3. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper.

4. Ringla olivolja över, strö på salt och krydda efter smak.

5. Rosta i ugnen i ca 20-45 min beroende på skivornas tjocklek och din ugn. När de är gyllenbruna och krispiga är de klara.

6. Låt svalna en aning, servera och njut!

Text och foton: Anna Lissjanis

Skriv ut recept
Sötpotatischips - spröda snacks till vardag som fest
Sötpotatischips - spröda snacks till vardag som fest
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
måltid Mellanmål
specialkost Glutenfritt
Portioner
måltid Mellanmål
specialkost Glutenfritt
Portioner
Sötpotatischips - spröda snacks till vardag som fest
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras