Ugnsbakad sötpotatis med fetaost

Ugnsbakad sötpotatis är både ett gott tillbehör till kött, fisk, fågel eller som här – en vegetarisk huvudrätt.

Tack vare sin konsistens och smak är ugnsbakad sötpotatis gott i många olika sammanhang. Till en huvudrätt, som smakförhöjare eller i dessert. Dessutom är den lättodlad i flera klimat, billig och finns ofta att köpa som ekologisk. Läs mer om fördelarna med sötpotatis och skillnaden mot vanlig potatis här.

Enkel att tillaga är den också! Ett hett tips är ugnsbakad sötpotatis ihop med fetaost, serverad rostade kikärtor för ökat proteininnehåll eller annan proteinkälla. Och vill du göra den vegansk kan du utesluta osten och smaksätta med exempelvis kanel och cayennepeppar istället. Snabbt, enkelt, gott. Prova!

ugnsbakad sötpotatis

Skriv ut Pin
3.60 från 25 röster

Ugnsbakad sötpotatis med fetaost

Måltid Lunch, Middag
Tag meatfreemonday, recept med sötpotatis, sötpotatis, sötpotatis med fetaost, ugnsbakad sötpotatis, vegetariskt recept
Specialkost Vegetariskt
KCAL/Portion 399-399
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 40 minuter
Portioner 2

Ingredienser

  • 2 st sötpotatis ca 200 g/st
  • 50 g fetaost
  • 1 handfull persilja
  • 1 msk olivolja
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa svartpeppar
  • 100 g kokta kikärtor

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200° och lägg bakplåtspapper på en plåt.
  • Tvätta sötpotatisarna och dela på mitten. Pensla dem med olivolja på både botten och toppen. Salta på snittytan och lägg på plåten med botten neråt.
  • Grädda i ca 30 minuter. Vänd sedan på sötpotatisen och rör runt i dem med en gaffel. Smula sedan fetaosten på potatisen.
  • Blandar kikärter med olivolja, salt och peppar i en skål. Sprid sedan ut kikärterna jämnt på sötpotatisen.
  • Ringla över olivolja, strö över persilja och grädda ytterligare 5-10 minuter, tills osten fått fin färg.
  • Serera med salt, peppar och en god sallad.

ugnsbakad sötpotatis

Recept: Lisaoerikshalsoblogg.ellematovin.se

Vi ser en stark trend där vegetarisk och vegansk mat blir allt mer vanligt, även för dig som inte äter det på ”heltid”. Att byta ut ett par måltider i veckan mot ett köttfritt alternativ gör stor skillnad för klimatet och är ofta även bra för magen. Dessutom är en maträtt som denna billig. Att vegetariskt skulle vara krångligt och dyrt är en myt, då många råvaror är betydligt billigare än kött, fisk eller fågel. Bönor, ärtor, linser är t.ex. både snälla mot plånboken och räcker till många portioner när du väl lagar. Smaklig måltid!

Gillar du ugnsbakad sötpotatis rekommenderar vi även dessa recept:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Receptbetyg