Var du hittar extra näringstät mat, utan att åka jorden runt? I svensk superfood! Här listar vi 8 av landets lättillgängliga råvaror och vilka goda egenskaper dom ger dig.
Superfood är – som du hör på namnet – mat som är extra ”super” av olika skäl och den finns närmare än du tror. Svensk superfood, alltså landets näringsrika råvaror med ämnen som är speciellt bra för dig, hittar du i skogen, på åkern, i sjön eller din närmaste butik. Här fokusera vi på 8 av alla superlivsmedel som näringsboostar din kropp, utan dyra och miljöovänlig transport över hela världen.
► Lyssna även på SportHälsa Snackar poddavsnitt 58 där Bella och Anna ger fler tips på svensk superfood och hur vi får in dom i vår vardag. Ute 6/4 kl 07.00
Svensk superfood?
Ofta är det exotiska råvaror som lyfts fram när man snackar superfood, men faktum är att vi i Norden inte behöver spana långt för att hitta riktigt bra råvaror. Och genom att fylla kundkorgen med svensk superfood slår du flera flugor i en smäll. Du får bra näring, spar pengar och är juste mot vårt klimat, eftersom mat odlad i Sverige slipper långa energikrävande och nersmutsande transporter. Men vad ÄR svensk superfood?
Svensk superfood – här hittar du 8 av landets närproducerade nyttigheter
1. Kål – en fighter på att förebygga cancer
De flesta sorters kål innehåller sulforafan, en antioxidant, som kan skydda mot cancer. Kålfamiljen är även rik på kalcium, K-vitamin, folsyra, järn, C-vitamin, fibrer och betakaroten. Dessa hjälper till i skyddandet mot fria radikaler. Sulforafan har även positiva effekter på inflammationer och typ-2 diabetes.
Fyll kundkorgen med vitkål, spetskål, broccoli, brysselkål, blomkål och rödkål.
2. Gröna bladgrönsaker toppar grönsakslistan
Gröna bladgrönsaker ligger högt i toppen av de mest näringsrika grönsakerna. Spenat, grönkål och ruccola är i toppen. Dessa är rika på nitrat, folsyra, fibrer och magnesium.
3. Rödbetor – bra för blodet
Rödbetor har stor påverkan på våra blodkärl och kan sänka högt blodtryck. Det beror bland annat på att rödbetor har ett högt innehåll av nitrat. Rödbetor är även rik på c-vitamin, folat och zink.
4. Bönor och linser – billigt, växtbaserat protein
Bönor och linser är en bra och billig växtbaserad källa till protein, dessutom fulla av fibrer som stimulerar tarmfloran, vilket kan minska risken för tjock- och ändtarmscancer. Ett enkelt sätt att ge maten en extra boost är att tillsätta en del linser i de vanliga grytorna. Byt ex. ut hälften av köttfärsen mot linser i din köttfärssås eller addera ett par msk bönor till sina smoothies.
5. Havregryn och havrekli – fulla av fibrer
Havregryn och havrekli är laddade med näring och hälsofrämjande ämnen. De är rika på betaglukaner, vilket har en kolesterolsänkande effekt. Dessutom ger de fibrer som förlänger mättnadskänslan och kan hjälpa i strävan efter viktkontroll.
6. Blåbär – skogens antioxidantrika konung
Blåbär är värda att bli kallade skogens konung då de är laddade med antioxidanter. De gynnar även tarmbakterierna och är rika på flavonoider som påverkar hjärnan positivt.
7. Näringsrika fiskar
Omega 3 är viktig för dig hela livet. För bebisen i magen är omega 3 avgörande för utveckling av hjärnan, påverkan på inlärning, koncentration och skyddar även mot negativ ålders påverkan på hjärnan. Omega 3 minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom och diabetes typ 2. Fet fisk är rik på omega 3, exempelvis strömming, makrill men även vissa alger.
8. Ägg och dess rika innehåll
Kokt, stekt eller äggröra, hur du än föredrar dina ägg så är de späckade med bra näringsämnen. De är proteinrika och ger god mättnad vilket är extra relevant för dig som strävar efter viktkontroll. Ägg innehåller nästintill alla vitaminer och mineraler, men har även ett bra innehåll av fetter och antioxidanter.
Näringsfysiologens 3 råd som ger dig extra näringsboost
- Ät olika färger. Morot, tomat, mörkgröna bladgrönsaker, rödbetor, med flera. Ju mer olika färger du inkluderar desto större bredd av vitaminer och mineraler får du i dig.
- Välj olika tillagningssätt. Genom att tillaga din mat på olika sätt kan olika näringsämnen bli mer eller mindre tillgängliga. När du varierar så har du större chans att täcka dina näringsbehov.
- Fokusera på helheten och inte enskilda detaljer. Hälsa och välmåendet byggs av alla måltider på en vecka, en månad och under en livstid. Grunden behöver vara bra för att kunna göra skillnad. Fokusera på att ofta få in bra näringsämnen och bra livsmedel istället för göra en punkt insats här och där. Med en god grund i fina matvanor finns även utrymme för livets goda med jämna mellanrum, det goda som oftast inte är så näringsrikt.
Fler goda kostråd och recept hittar du i Isabelle Christiansson´s bok “101 Kostråd för viktnedgång, muskeluppbyggnad och god hälsa“.
Text: Isabelle Christiansson
Isabelle Christiansson är utbildad Näringsfysiolog från Stockholms Universitetet och Karolinska Institutet samt har läst till personlig tränare hos The Academy.Redan från barnsben har hon intresserat sig för träning och hållt på med bland annat ridning, hoppning, dans, gym, kampsport och cykling. Isabelle har cyklat Vätternrundan 300 km tre gånger, MTB vättern och Uppsala bike weekend med flera. Dessutom gillar hon hinderbanelopp och har genomfört både Ultimate OCR Åkersberga och Arena run. På Instagram kan du följa Isabelle som Belliblonkan!
Isabelle Christianssons böcker:
- 101 kostråd
- Styrketräning hemma och utomhus
- Struntprat om kost och träning
- Äta för två : kost och näring under graviditeten
Fler lästips:
- Upptäck dolda ätstörningar! Vanliga riskmarkörer och framtida konsekvenser
- Kost för uthållighet och konditionsträning
- Koffein för ökad prestation vid konditionsidrott
- Kost för muskelmassa! Matcha mat mot ditt mål
- 5 myter om sötningsmedel – och sanningen