Depression är en form av nedsatt humörläge som påverkar hela ditt liv. Det kan yttra sig som en höstdepression eller ha flera andra orsaker och drabbar ca 15-25% av befolkningen. Inför vår mörkare årstid och Världsdagen för mental hälsa 10 oktober förklarar vi mer och ger dig 10 metoder som förebygger eller hjälper dig som är drabbad.
Varför kan man få höstdepression?
Det som händer vid en höstdepression eller annan depression är att ämnesomsättningen i hjärnan ändras. Balansen mellan olika signalsubstanser som serotonin och noradrenalin förändras. Det kan bero på såväl arvsanlag, svåra händelser i livet, årstidsväxlingar, mediciner, alkohol eller andra droger.
Här är det Seasonal Affective Disorder (SAD), d.v.s. årstidsrelaterad depression och just höstdepression vi tar upp. Ofta orsakad av för lite ljusmängd och låg temperatur.
Vanliga symptom på höstdepression
- Du känner inte samma intresse eller glädje, vaken i din vardag eller vid nöjen.
- Du har nedsatt eller ökad aptit, minskar eller ökar i vikt.
- Du sover ovanligt mycket eller lite.
- Du känner dig rastlös och trögtänkt.
- Du känner minskad sexlust.
- Du är trött, med mindre energi än vanligt.
- Du tänker nervärderande tankar om dig själv och livet.
- Du noterar- och oroar dig över kroppsliga besvär.
- Du har svårt att koncentrera dig.
- Du tänker på döden som ett bättre alternativ till att leva.
10 metoder som kan lindra din höstdepression
- Lär känna dig själv och vad dina symptom kommer ifrån.
- Hjälp kroppen med dygnsrytmen genom att lägga dig i tid och säkerställa tillräckligt många timmars sömn. Undvik skärmar efter klockan 22.00. Ljuset från våra mobiler och datorer kan störa signalsubstanserna i hjärnan.
- Umgås med personer och/eller djur som får dig att må bra.
- Var ute så mycket du kan mellan klockan 10 och 14, där du ser till att ljuset når in via ögat. Motionera eller promenera gärna utomhus mitt på dagen och säkerställ ditt intag av d-vitamin.
- Ljusbehandling kan vara ett alternativ till solljus, även om effekten saknar ordentligt vetenskapligt stöd (d.v.s. inte är säkert skild från placeboeffekten).
- Undvik stress, stora mängder alkohol, sociala medier eller annat som förvärrar ditt tillstånd.
- Boosta dig med mat som innehåller tryptofan, som mjölk, kött, fisk, ägg och valnötter. Dessa livsmedel höjer serotoninnivåerna.
- Träna! En annan bra metod att höja nivån lyckohormoner i kroppen på ett naturligt sätt. Hitta en form du själv gillar, kanske styrketräning, löpning eller yoga?
- Sök hjälp när symptomen börjar märkas. Kognitiv terapi brukar hjälpa och det kan även finnas behov av att använda antidepressiv medicin.
- Vid svårare depressioner, speciellt då den sjuka kan utgöra fara för sig själv på grund av självmordstankar, kan det bli aktuellt med sjukhusvistelse. Behandlingen kan antingen vara antidepressiv medicin eller elbehandling, som är en säker och effektiv metod.
Ta hand om dig!