7 knep som hjälper dig hålla igång löpningen – året om

hålla igång löpningen

Känns det jobbigare för dig att hålla igång löpningen under årets mörkare- och kyligare period, trots att du vet hur bra du mår av att springa? Här hittar du våra bäst knep för att besegra den utmanande årstiden, fysiskt som mentalt.

Att starta är ofta betydligt enklare än att hålla igång löpningen i långa loppet. När du är nytänd och taggad, innan såväl vardagsliv som vädergudar utmanar, känner du igen dig?

Nu går vi mot höst och vinter med mer ruskväder och kanske svårare än någonsin att hålla igång löpningen? En period då immunförsvaret sätts på prov och det kan kännas lite läskigt att springa ensam i mörkret? Det finns dock bra knep som hjälper dig att hålla igång löpningen, här hittar du några.

hålla igång löpningen

7 knep för att hålla igång löpningen – året om

1. Klä dig rätt

Genom att välja rätt kläder och utrustning när du ger dig ut och springer på hösten kan löprundan både bli mer behaglig och säker. Se till att du syns i höstmörkret med reflexer, och klä dig gärna i flera lager för att motstå kylan. När temperaturen sjunker ännu mer kan det dessutom vara en bra idé att köpa ett par broddar eller dubbskor för att minska risken att halka.

hålla igång löpningen

2. Få i dig D-vitamin

Vår främsta källa till D-vitamin är solljuset, så när dagarna blir kortare och soltimmarna färre får många i sig för lite av den viktiga vitaminen. Några symptom på D-vitaminbrist är bland annat trötthet och ett försämrat immunförsvar – det ger alltså inte särskilt bra förutsättningar för löpningen.

Så, hur ska man göra för att få i sig D-vitamin när solen lyser med sin frånvaro? Ett tips är att äta mycket fisk, eftersom bland annat lax, sill och makrill innehåller mycket D-vitamin. Du kan också ta hjälp av tillskott för att försäkra dig om att du får i dig tillräckligt mycket.

3. Följ ett program

Om löpningen inte känns lika lockande under hösten kan det vara en bra idé att börja följa ett träningsprogram. Då kommer du sannolikt få mer motivation till att genomföra alla passen, och du behöver inte fundera på vad du ska träna på just den dagen.

Du kan leta reda på en löparcoach i din närhet för att få ett skräddarsytt program för just dig, men det finns också många välbeprövade löpupplägg. Testa dig fram för att hitta ett program du gillar!

4. Håll dig frisk

När hösten kommer och det blir kyligare utomhus tillbringar vi en allt större del av tiden inomhus. Kombinerat med att vi återgår till våra jobb och skolor efter sommarens ledighet innebär det att förkylningar och andra sjukdomar börjar spridas. Och vad förstör egentligen träningsmotivationen mer än att tvingas ta flera veckors uppehåll från löpningen? Ja, inte mycket.

För att hålla immunförsvaret starkt kan det vara en bra idé att äta mycket probiotika (som bidrar med nyttiga bakterier till tarmen), grönt te, frukt och grönsaker som innehåller polyfenoler, en grupp antioxidanter som samspelar med probiotika. Kryddor som gurkmeja, ingefära och vitlök lär också vara bra, då de stärker magens och kroppens naturliga försvar samtidigt som det är antiinflammatoriskt. C- och D-vitamin och protein är också viktigt att få i sig tillräckligt av.

hålla igång löpningen

5. Träna med vänner

Det finns många bra skäl till att börja träna tillsammans med dina vänner. För det första kommer det bli roligare om ni gör det tillsammans eftersom ni får chansen att umgås samtidigt som träningen blir gjord. För det andra kommer det kännas betydligt tryggare och svårare att skippa det där löppasset om du vet att din vän står och väntar på dig ute i höstmörkret.

6. Anmäl dig till ett lopp

Ett tydligt mål är en riktigt effektiv metod för att öka motivationen. Därför kan det vara en bra idé att anmäla dig till ett lopp redan nu. När motivationen tryter kan du påminna dig om det stundande loppet. Träna för att prestera ditt bästa eller göra det så njutbart som möjligt.

7. Träna löpspecifik styrka

Är du rädd att ramla och skada dig då sikten är sämre och underlaget halt? Minska skaderisken och öka tryggheten med löpstyrka.

Nedan hittar du 5 övningar med syfte att bygga styrka och stabilitet runt dina knän, rumpan, höften och låren. Förmågor du har stor nytta av för skön kraft vid ditt löpsteg, styrka och skadefrihet i det mesta. Genom att göra dem regelbundet kommer du inte bara bli en bättre löpare, utan också stark inför övrigt i livet.

Löpstyrka på stol – 5 övningar för starka knän och rumpa

  1. Step-up med knälyft, varannat ben
  2. Reverse leg elevated split squat, ev. + hopp
  3. Pistol squat
  4. Högt enbensutfall, rakt bak / åt sidan
  5. Höftlyft + knä åt sidan i toppen

Hur? Gör 2-4 x 8-12 reps/set och sida, antingen en övning i taget eller alla direkt efter varandra som ett cirkelpass med 30-90 sek vila mellan.

Lycka till med att hålla igång löpningen, den gör dig gott – fysiskt som mentalt!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.