Håll igång din löpning året om – 7 tips som hjälper dig

Känns det jobbigare att ge dig ut och springa under årets mörkare och kyligare tider, trots att du mår så bra av din löpning? Här hittar du de bästa knepen som hjälper besegra den utmanande årstiden, både fysiskt och mentalt.

Vi går in i den mörkare, kyligare löpsäsongen med mer busväder. En period då immunförsvaret sätts på prov och det kan kännas lite läskigt att springa ensam? Det finns dock knep som hjälper dig att fortsätta med din välgörande löpning. Här hittar du några.

HÅLL IGÅNG DIN LÖPNING ÅRET OM – 7 TIPS SOM HJÄLPER DIG

1. Klä dig rätt

Genom att välja rätt kläder och utrustning när du ger dig ut och springer på hösten kan löprundan både bli mer behaglig och säker. Se till att du syns i höstmörkret med reflexer, och klä dig gärna i flera lager för att motstå kylan. När temperaturen sjunker ännu mer kan det dessutom vara en bra idé att köpa ett par broddar eller dubbskor för att minska risken att halka.

2. Få i dig D-vitamin

Vår främsta källa till D-vitamin är solljuset, så när dagarna blir kortare och soltimmarna färre får många i sig för lite av den viktiga vitaminen. Några symptom på D-vitaminbrist är bland annat trötthet och ett försämrat immunförsvar – det ger alltså inte särskilt bra förutsättningar för löpningen.

Så, hur ska man göra för att få i sig D-vitamin när solen lyser med sin frånvaro? Ett tips är att äta mycket fisk, eftersom bland annat lax, sill och makrill innehåller mycket D-vitamin. Du kan också ta hjälp av tillskott för att försäkra dig om att du får i dig tillräckligt mycket.

3. Följ ett program

Om löpningen inte känns lika lockande under hösten kan det vara en bra idé att börja följa ett träningsprogram. Då kommer du sannolikt få mer motivation till att genomföra alla passen, och du behöver inte fundera på vad du ska träna på just den dagen.

Du kan leta reda på en löparcoach i din närhet för att få ett skräddarsytt program för just dig, men det finns också många välbeprövade löpupplägg. Testa dig fram för att hitta ett program du gillar!

4. Håll dig frisk

När hösten kommer och det blir kyligare utomhus tillbringar vi en allt större del av tiden inomhus. Kombinerat med att vi återgår till våra jobb och skolor efter sommarens ledighet innebär det att förkylningar och andra sjukdomar börjar spridas. Och vad förstör egentligen träningsmotivationen mer än att tvingas ta flera veckors uppehåll från löpningen? Ja, inte mycket.

För att hålla immunförsvaret starkt kan det vara en bra idé att äta mycket probiotika (som bidrar med nyttiga bakterier till tarmen), grönt te, frukt och grönsaker som innehåller polyfenoler, en grupp antioxidanter som samspelar med probiotika. Kryddor som gurkmeja, ingefära och vitlök lär också vara bra, då de stärker magens och kroppens naturliga försvar samtidigt som det är antiinflammatoriskt. C- och D-vitamin och protein är också viktigt att få i sig tillräckligt av.

5. Träna med vänner

Det finns många bra skäl till att börja träna tillsammans med dina vänner. För det första kommer det bli roligare om ni gör det tillsammans eftersom ni får chansen att umgås samtidigt som träningen blir gjord. För det andra kommer det kännas betydligt tryggare och svårare att skippa det där löppasset om du vet att din vän står och väntar på dig ute i höstmörkret.

6. Anmäl dig till ett lopp

Ett tydligt mål är en riktigt effektiv metod för att öka motivationen. Därför kan det vara en bra idé att anmäla dig till ett lopp redan nu. När motivationen tryter kan du påminna dig om det stundande loppet. Träna för att prestera ditt bästa eller göra det så njutbart som möjligt.

7. Träna löpspecifik styrka

Är du rädd att ramla och skada dig då sikten är sämre och underlaget halt? Minska skaderisken och öka tryggheten med löpstyrka. Övningarna nedan tränar en sida per taget, kräver att du jobbar med balansen och stärker musklerna som används vid löpning. Genom att göra dem regelbundet kommer du inte bara bli en bättre löpare, utan också stark inför övrigt i livet.

Löpstyrka med 5 enbensövningar

  1. Draken
  2. Utfallssteg åt sidan
  3. Step-up + vadpress
  4. Utfallssteg framåt
  5. Enbenshöftlyft (alt. på två ben)

O.B.S: Tempot i filmen är dubbelt så snabbt som i verkligheten. Gör hellre övningarna långsamt och kontrollerat. Lycka till!

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras