Vanliga symptom vid D-vitaminbrist

träningsmisstag vett och etikett på gymmet ginseng

Solen är vår främsta källa till D-vitamin, därför är det inte konstigt att fler i Sverige lider av D-vitaminbrist under det mörka vinterhalvåret. Är du osäker på om du får i dig tillräckligt med D-vitamin? Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om D-vitamin.

Att vi i Norden inte får särskilt mycket sol påverkar oss på många sätt. Ett av dem är att vi har svårt att få i oss tillräckligt med D-vitamin, vilket kan leda till D-vitaminbrist. Men hur mycket D-vitamin behöver vi och vilka är symptomen på att du får i dig för lite? Vi kontaktade Ellinor Ladenberg, utbildad inom näringslära med inriktning på klinisk nutrition och näringsmedicin, för att få svaren.

Vanliga symptom vid D-vitaminbrist

Vad händer i kroppen när vi inte får i oss tillräckligt med D-vitamin?

– Symptomen på D-vitaminbrist kan vara väldigt varierande eftersom i stort sett alla celler i kroppen påverkas. Man kan bli enormt trött men även få störningar på immunförsvaret med långdragna förkylningar och infektioner. D-vitaminbrist har dessutom kunnat kopplas till depression, hjärt- och kärlproblem, MS, cancer och sköldkörtelstörningar. D-vitamin bygger tillsammans med andra ämnen, som magnesium, fosfor och kalcium, en stark benstomme så osteroporos kan också vara ett symptom.

Om D-vitamin

  • D-vitamin är ett vitamin eller egentligen en steroidhormon som våra könshormoner testosteron och östrogen. Doseringen skrivs som mängden i mikrogram (µg). På kosttillskott mäts istället ofta i IE (internationell enhet) där den rekommenderade dagsdosen på 2 000 IE motsvarar 50 µg.
  • Källor till D-vitamin: Solen: 15-20 min en högsommardag med mycket bar hud som exponeras ger ca 10 000 IE, vilket är 5 gånger dagsdosen. Fet fisk För att komma upp i en daglig dos om 2 000 IE behövs ca 350 gram fet fisk om dagen.
  • Kosttillskott: För vuxna doseras vanligen 2 000-5 000 IE dagligen.

Hur många svenskar lider av D-vitaminbrist?

– Eftersom Sverige ligger på norra halvklotet och vår största källa till D-vitamin är solen, är det många svenskar som har brister. Detta bekräftas av flera studier. Dels en studie på ungdomar från nio länder i Europa, där 80 procent hade otillräckliga nivåer av D-vitamin. Dessutom en studie på ungdomar i Norrbotten som visar på samma sak, över 80 procent visar brist på D-vitamin under vintersäsongen.

Finns det några grupper som är särskilt utsatta?

– Alla vi som bor på norra halvklotet är egentligen en riskgrupp eftersom solen är en primär källa till D-vitamin. Men även människor som av olika anledningar inte är utomhus eller de som täcker sin kropp med mycket kläder och inte exponerar någon hud. När man är över 75 år minskar dessutom förmågan att kunna bilda D-vitamin i kroppen med 75 procent.

Vad ska man göra för att motverka D-vitaminbrist?

– Att vistas ute i solen är bäst. Man behöver 15-20 minuter i solen en högsommardag för att få i sig höga nivåer av D-vitamin. Solen bör då stå högt på himlen och mängden bar hud påverkar hur mycket av solens strålar som kan omvandlas till D-vitamin. Solskyddsfaktor åtta eller högre minskar D-vitaminbildningen kraftigt eftersom det blir som ett filter mellan huden och solen.

Förslag på 3 goda fiskrecept.

– Det är även viktigt att äta fet fisk som sill, makrill, sardiner och vildfångad lax. Men man måste få i sig ganska stora mängder fisk, 350 gram, för att komma upp i ett dagsbehov av 2 000 IE. Så ett betydligt enklare sätt är att få i sig det genom kosttillskott och jag tycker att det finns flera fördelar med att välja ett kosttillskott som även innehåller K2-vitaminen eftersom den tillsammans med D3 ger många fina hälsofördelar, framför allt för benhälsan, dvs skelettet, och för hjärt- och kärlsystemet. Många produkter kan man läsa om på ex. www.kosttillskottguiden.nu

Finns det risk att man överdoserar D-vitamin?

– Du kan aldrig överdosera D-vitamin genom att vara i solen. Men som med alla enskilda vitaminer och mineraler ska man ha respekt för överdoseringar om man bara tar en specifik åt gången. Problemet som jag ser det är det omvända, med tanke på hur många i vår befolkning som har brist. Ligger man på rätt nivå, 2 000-5 000 IE per dag, så är man långt ifrån riskzonen. Att ta kosttillskott under september till april är därför både enkelt och säkert och en bra förebyggande åtgärd. Och jämfört med att vara sjuk är det väldigt billigt.

Mer om D-vitaminets hälsofördelar kan du läsa här.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.