Älskar du semlor och är sugen på att prova en ny variant till fettisdagen? Baka en supergod och näst intill sockerfri semmelkladdkaka med färre kalorier.
Fettisdagen närmar sig, där en läcker semmelkladdkaka med mindre socker och kalorier kan passa? Semlor har funnits i butiker och på caféer sen i januari, så om du vill fortsätta njuta, utan samma mängd kalorier eller socker är det här receptet för dig. Att variera den klassiska semlan med? ”Härligt kladdig och fantastiskt god semmelsmak” hälsar Bella!
► I poddavsnitt 52 grottar vi ner mer oss i semmelvärlden. Var kommer den gräddiga mandelbullen ifrån? Originalet, trendvarianter eller ”nyttifierade”, som denna lågkalori semmelkladdkaka? Vilken ska du välja – och varför? Välkommen att lyssna!
Läcker low cal semmelkladdkaka
Ingredienser, 6-8 bitar:
- 30 g smör
- 1 tsk kardemumma kärnor
- 1 dl mandelmjöl
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 dl sötströ
- 1 krm vaniljpulver
- 1 krm salt
- 50 g mandelmassa
- 3 ägg
- 50 g rapsolja
- Vispbar grädde 27%
- Mandelspån
- Florsocker (kan uteslutas för mindre socker)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret och låt svalna.
- Stöt kardemumma kärnorna.
- Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
- Riv mandelmassan och blanda med de torra ingredienserna.
- Gå i med ägg, olja och smör.
- Smöra en springform med löstagbar kant och häll i smeten.
- Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. Kakan bör vara kladdig i mitten och fått en skorpa längs kanten.
- Låt kakan svalna och servera sedan med lättvispad grädde, mandelspån och florsocker.
Näringsvärdet per 6 bitar:
- Energivärde 300 kcal/bit
- Fett 26 g/bit
- Kolhydrater 17 g/bit
- Protein 8 g/bit
Semmelkladdkaka med mindre socker och kalorier
Ingredienser
- 30 g smör
- 1 tsk kardemumma
- 1 dl mandelmjöl
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 dl sötströ
- 1 krm vaniljpulver
- 1 krm salt
- 50 g mandelmassa
- 3 st ägg
- 50 g rapsolja
- 2 dl vispbar lättgrädde (ex. 27% fetthalt)
- 0,5 dl mandelspån
- 1 msk florsocker kan uteslutas
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna.
- Stöt kardemumma kärnorna och blanda de torra ingredienserna i en bunke.
- Riv mandelmassan och blanda med de torra ingredienserna. Gå i med ägg, olja och smör.
- Smöra en springform med löstagbar kant och häll i smeten.
- Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. Kakan bör vara kladdig i mitten och fått en skorpa längs kanten.
- Låt kakan svalna och servera sedan med lättvispad grädde, mandelspån och florsocker. Ät och njut!
Varsågod att njuta!
Fler recept och kostråd hittar du i Isabelle Christiansson´s bok “101 Kostråd för viktnedgång, muskeluppbyggnad och god hälsa“

Recept: Isabelle Christiansson
Isabelle Christiansson är utbildad Näringsfysiolog från Stockholms Universitetet och Karolinska Institutet samt har läst till personlig tränare hos The Academy.Redan från barnsben har hon intresserat sig för träning och hållt på med bland annat ridning, hoppning, dans, gym, kampsport och cykling. Isabelle har cyklat Vätternrundan 300 km tre gånger, MTB vättern och Uppsala bike weekend med flera. Dessutom gillar hon hinderbanelopp och har genomfört både Ultimate OCR Åkersberga och Arena run. På Instagram kan du följa Isabelle som Belliblonkan!
Isabelle Christianssons böcker:
- 101 kostråd
- Styrketräning hemma och utomhus
- Struntprat om kost och träning
- Äta för två : kost och näring under graviditeten
Fler lästips: