Sugen på nya smaker efter alla traditionella rätter? Sväng ihop en asiatisk wok med kyckling och räkor, snabbt, enkelt och gott.
Högtidsmat och egna klassiker i all ära, men ibland är det tillfredställande med något nytt. Kanske i form av en wok med kyckling och räkor i asiatisk touch? Här hittar du ett recept som både är enkelt, smakrikt, smart för att få in mer grönsaker i din mat och som du lätt kan modifiera med det du har hemma i skåpen.
Asiatisk wok med kyckling och räkor
Ingredienser wok:
- Purjolök ca 15 cm
- 400 g vitkål
- 1 gullök
- 1 röd paprika
- 2 st vitlöksklyftor
- 500 g kyckling, strimlad
- 2 msk ljus sirap (kan uteslutas alt. ersätt med ex. Fiber syrup)
- Salt och peppar
- 250 g räkor
- 400 ml kokosmjölk
- 4 portioner ris
- Rapsolja till stekning
Ingredienser sås:
- 3 msk japansk soja
- 1 msk socker (alt. sötströ)
- 2 msk mirin
- Saften från 1 lime
- 1 msk fisksås
- 3 tsk sambal oelek
Gör så här:
- Förbered 4 portioner ris. Om räkorna är frysta så tina upp dom i tid och om räkorna har skal så börja med att skala dom.
- Blanda samtliga ingredienser till såsen.
- Strimla purjolök, vitkål, paprika och gul lök. Hetta upp en wokpanna med rapsolja och fräs grönsakerna.
- Strimla kycklingen. Lägg wokgrönsakerna åt sidan och fräs kycklingen till genomstekt. Krydda kycklingen med salt och peppar. Ringla över sirap.
- Tillsätt wokgrönsakerna, räkorna, kokosmjölken och såsen.
- Låt puttra ett par minuter och servera sedan med ris.
Asiatisk wok med kyckling och räkor
Ingredienser
- 15 cm purjolök
- 400 g vitkål
- 1 st gul lök
- 1 st röd paprika
- 2 st vitlöksklyftor
- 500 g kyckling i strimlor
- 2 msk ljus sirap alt. fiber syrup
- 250 g räkor
- 400 g kokosmjölk
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
- 4 port ris
- 3 msk japansk soja
- 1 msk socker alt sötströ
- 2 msk mirin
- 1 st lime (saften)
- 1 msk fisksås
- 3 tsk sambal oelek
Instruktioner
- Förbered 4 portioner ris. Om räkorna är frysta så tina upp dom i tid och om räkorna har skal så börja med att skala dom.
- Blanda samtliga ingredienser till såsen.
- Strimla purjolök, vitkål, paprika och gul lök. Hetta upp en wokpanna med rapsolja och fräs grönsakerna.
- Strimla kycklingen i mumsbitar. Lägg wokgrönsakerna åt sidan och fräs kycklingen till genomstekt.
- Krydda kycklingen med salt och peppar. Ringla över sirap.
- Tillsätt wokgrönsakerna, räkorna, kokosmjölken och såsen. Låt puttra ett par minuter och servera sedan med ris.
Recept: Isabelle Christiansson
Isabelle Christiansson är utbildad Näringsfysiolog från Stockholms Universitetet och Karolinska Institutet, samt personlig tränare via The Academy. Redan från barnsben har hon intresserat sig för träning och bland annat utövat ridning, hoppning, dans, gym, kampsport och cykling. Isabelle har cyklat Vätternrundan 300 km tre gånger, MTB vättern och Uppsala bike weekend med flera. Dessutom gillar hon hinderbanelopp och har genomfört både Ultimate OCR Åkersberga och Arena run.
På Instagram kan du följa Isabelle som Belliblonkan och lyssna på henne här i podden SportHälsa snackar kost och träning.
Isabelle Christianssons böcker:
- 101 kostråd
- Styrketräning hemma och utomhus
- Struntprat om kost och träning
- Äta för två : kost och näring under graviditeten
Fler lästips:
- Kost för uthållighet och konditionsträning
- Koffein för ökad prestation vid konditionsidrott
- Kost för muskelmassa! Matcha mat mot ditt mål
- 5 myter om sötningsmedel – och sanningen