7 knep som förenklar din viktnedgång i vardagen

viktnedgång

Varför är det ständigt fokus på viktnedgång i medier och nyheter? Och hur gör du för att förenkla din viktnedgång i vardagsruschen? Näringsfysiolog Isabelle Christiansson ger dig svaren ur sin bok 101 Kostråd för viktnedgång, muskeluppbyggnad och god hälsa”. 

Tycker du det är svårt att upprätthålla en viktnedgång, speciellt när vardagens sysslor och frestelser utmanar? Det är mänskligt att dras till energisparande aktiviteter, såsom att välja tunnel- banan istället för att gå, att sitta vid skrivbordet istället för att stå eller att välja bilen istället för att cykla. Med andra ord att välja det lata alternativet. Det är även en evolutionär följd att våra smaklökar automatiskt attraheras av gräd- diga såser, feta bakverk och sockersöta smaker. Det är smaker som kroppens belöningssystem triggas av och gör att vi vill ha mer.

Om man blickar tillbaka på människans historia så har vi behövt attraheras av mer energirika råvaror såsom fett och socker för att skapa fettreserver och överleva i svårare tider av svält. Men i och med att tillgängligheten på mat inte är en ständig kamp så står vi inte inför samma utmaningar längre. Dock har kroppen fortfarande samma evolutionära behov av att skapa en fettreserv och säga att vi vill ha mer.

Varför är viktnedgång ett ständigt aktuellt ämne i hälsobranschen?

I och med att vi människor gillar att spara på krafterna och dras till energirik mat trots att vi inte lever i svält så behöver vi tänka till för att upprätthålla en god hälsa. Det populära ämnet viktnedgång figurerar ofta i tidningar och medier inte bara för att visa hur man ska få strandkroppen inför sommaren utan även eftersom majoriteten av västvärldens befolkning blir allt tyngre och förekomsten av folkhälsosjukdomarna blir vanligare. Vi måste bromsa upp trenden av fetma och övervikt.

Grunden för viktnedgång är att få i sig mindre energi (kalorier) än vad man gör av med. Men för att få en bra hälsa och kunna hålla vikten på sikt gäller det även att följa kostråd som långsiktigt är bra för kroppen, ha goda matvanor och inte följa kortsiktiga modedieter.

Hur fungerar ämnesomsättningen?

Ämnesomsättning, energiförbrukning eller metabolism – kärt barn har många namn, men hur fungerar den? Allt vi tillför kroppen i form av mat och dryck ger kroppen energi (kalorier, kcal) som är det bränsle som försörjer kroppens organ, möjliggör muskelarbete, tankekraft och allt annat vi klarar av.

Tänk dig att du har en energibudget mellan hur mycket du stoppar in och hur mycket energi du gör av med. Vid negativ energibalans gör du av med mer energi än du tillför och kroppen förbränner sina reserver. Då går man ned i fett och/eller muskelmassa. Vid positiv energibalans fyller du på med mer energi än vad som förbrukas. Då skapas och lagras reserver i form av muskel- och fettceller.

Ämnesomsättningen är ett konstant maskineri som alltid är igång och gör bland annat att hjärtat slår, att maten bryts ned och att lungorna suger in luft. Omsättningen blir generellt lägre på natten, ökar när man rör på sig och påverkas av vår kroppssammansättning. Hur mycket man väger och om man har mycket muskler eller fettceller påverkar energiförbrukningen. Muskelmassa drar mer energi än fettvävnad och därför är det till fördel att träna och på så sätt få högre ämnesomsättning. Vid viktnedgång är det viktigt att man tappar “rätt” kilon. dvs fettceller istället för muskelceller.

Mer om detta kommer näringsfysiolog Isabelle Christiansson guida dig med i artiklar ur sin bok 101 Kostråd för viktnedgång, muskeluppbyggnad och god hälsa”. Här några smarta vardagsknep.

7 knep som förenklar din viktnedgång i vardagen

Att göra hälsosamma val en dag må vara enkelt, men att göra det upprepat dag ut och dag in kan däremot bli en utmaning. När du är trött en torsdagseftermiddag och står i matbutiken med en näve rotgrönsaker i ena handen och en påse fryst klyftpotatis i den andra så kan latmasken kliva in och välja det enklare valet halvfabrikat. Därför ska vi förenkla de hälsosamma valen så att de känns enkla och självklara.

  1. Laga mer mat och frys in överskottet. Till exempel kan en stor sats kikärtsbiffar eller rotfrukter i ugn enkelt frysas in och plockas fram till nästa måltid.
  2. Laga mat med så få delmoment som möjligt. Att laga mat i ugnen eller en gryta består generellt av färre moment än pajer eller panerad mat.
  3. Laga mat som sköter sig själv. Mat på plåt i ugnen behöver man inte passa i samma utsträckning som mat i stekpannan.
  4. Skippa salladen till maten och ha istället grönsaker i maträtten. Till exempel kan du riva ned morötter i köttfärssåsen och ha blomkål i dina grytor.
  5. Köpa färdighackade grönsaker/salladspåse.
  6. Visst är det viktigt med en bra start på dagen, men vad händer när du vaknar för sent, är trött och måste skynda iväg. Skippar du frukosten? Oavsett om du märker att du ofta slarvar med frukost, lunch eller mellis, ta som vana att ha en enkel men funktion plan B till hands.
  7. Använd rätt utrustning. Om du har dåliga köksredskap som inte uppmunt- rar till matlagning, skaffa då utrustning som inspirerar dig och gör sitt jobb.

För fler konkreta metoder som hjälper dig vid en önskad viktnedgång klicka hem Isabelle Christiansson´s bok 101 Kostråd för viktnedgång, muskeluppbyggnad och god hälsa

I boken får du nycklarna till viktnedgång, muskeluppbyggnad och god hälsa. På samma gång kommer kostråden hjälpa dig att minska risken att drabbas av cancer, hjärt- och kärlsjukdomar samt optimera hjärnans prestation. Psykisk hälsa och kroppens välmående är några av de viktigaste pusselbitarna i livet. Att må bra och ha energi sätter grunden för att du ska vara ditt bästa jag samt spilla över som en positiv spiral på livet i stort. Genom att må psykiskt och fysiskt bra kommer du få energi, ork, kreativitet och lust att göra det som du vill.

Om Isabelle Christiansson

Isabelle Christiansson är utbildad Näringsfysiolog från Stockholms Universitetet och Karolinska Institutet samt har läst till personlig tränare hos The Academy. Redan från barnsben har hon intresserat sig för träning och hållt på med bland annat ridning, hoppning, dans, gym, kampsport och cykling. Isabelle har cyklat Vätternrundan 300 km tre gånger, MTB vättern och Uppsala bike weekend med flera. Dessutom gillar hon hinderbanelopp och har genomfört både Ultimate OCR Åkersberga och Arena run. På Instagram kan du följa Isabelle som Belliblonkan!

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.