Krämig laxgryta med vitlök – recept

Har du tröttnat på dina återkommande fiskrecept är detta ett smakkombination du kommer att älska – toskansk, krämig laxgryta med smak av vitlök, soltorkad tomat och persilja.

Laxgryta är perfekt när du vill bjuda på en lyxigare fiskrätt som dessutom är svår att misslyckas med. Ett recept att prova redan idag?

Krämig laxgryta med vitlök

Ingredienser, 2 portioner:

  • 2 laxfiléer
  • 1 tsk olivolja
  • 1 msk smör
  • 3 vitlöksklyftor fint tärnat
  • 1/2 liten gullök tärnad
  • 2 msk torrt vitt vin (använd inte ett sött vitt vin)
  • 75 g soltorkade tomatremsor
  • 2 dl grädde
  • salt och peppar efter smak
  • 3 1/2 dl babyspenat
  • 1/2 dl färsk riven parmesanost
  • 1/2 tsk majsstärkelse majsmjöl
  • 1 msk vatten
  • 1 msk persilja hackad

Gör så här:

  1. Värm oljan i en stor stekpanna på medelhög värme. Krydda laxfiléerna på båda sidor med salt och peppar och fräs i den heta pannan, köttsidan ner först, i 5 minuter på varje sida, eller tills du får fin yta. Ta av från spisen och lägg åt sidan.
  2. Smält smöret i resterande juice som kvar i pannan från fisken. Tillsätt i vitlök och stek i ungefär en minut. Stek löken i smöret. Häll i vitt vin och reducera något. Tillsätt soltorkad tomat och stek i 1-2 minuter för att släppa ut sina smaker.
  3. Minska värmen till låg värme, häll på grädden och låt småputtra under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
  4. Tillsätt i spenatbladen och dem mjukna till i såsen och tillsätt parmesanosten. Låt såsen småputtra i ytterligare en minut tills osten smälter genom såsen.
  5. För en tjockare sås majsstärkelse blandat med vatten under omrörning.
  6. Lägg tillbaka laxen i stekpannan. Strö på persilja och en sked sås över varje filé.
  7. Servera med pasta, ris eller ångkokta grönsaker.
Skriv ut recept
Krämig laxgryta med vitlök
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
måltid Middag
kcal 399-399
Portioner
portioner
måltid Middag
kcal 399-399
Portioner
portioner
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Instruktioner
  1. Värm oljan i en stor stekpanna på medelhög värme. Krydda laxfiléerna på båda sidor med salt och peppar och fräs i den heta pannan, köttsidan ner först, i 5 minuter på varje sida, eller tills du får fin yta. Ta av från spisen och lägg åt sidan.
  2. Smält smöret i resterande juice som kvar i pannan från fisken. Tillsätt i vitlök och stek i ungefär en minut. Stek löken i smöret. Häll i vitt vin och reducera något. Tillsätt soltorkad tomat och stek i 1-2 minuter för att släppa ut sina smaker.
  3. Minska värmen till låg värme, häll på grädden och låt småputtra under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
  4. Tillsätt i spenatbladen och dem mjukna till i såsen och tillsätt parmesanosten. Låt såsen småputtra i ytterligare en minut tills osten smälter genom såsen.
  5. För en tjockare sås majsstärkelse blandat med vatten under omrörning.
  6. Lägg tillbaka laxen i stekpannan. Strö på persilja och en sked sås över varje filé.
  7. Servera med pasta, ris eller ångkokta grönsaker.

Recept från Vinsider.se där du hittar fler läckra mattips.

1 kommentar
  1. Kaloriangivelsen för den här rätten verkar inte stämma? När jag räknar på den hanar den på ca 550 kcal, en väsentlig skillnad mot angivna kalorier. I övrigt bra inspiration, lagar ikväll.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras