Lax med dijon- och vitlökssås – recept från Victorias provkök

lax

Fisk tre gånger i veckan är inget problem med den här goda varianten. Låt oss fresta med stekt lax samt en härligt krämig dijon- och vitlökssås från Victorias provkök.

Lax kan vara en av de godaste och enklaste fisksorterna att tillaga? Fullproppad med hälsofrämjande omega-3-fett, naturligt smakrik och saftig. Victorias recept ihop med en läcker sås som prick över i. Prova!

Lax med dijon- och vitlökssås

Ingredienser, 4 portioner:

  • 4 portionsbitar lax (ca 700g)
  • Smör och olja
  • Salt
  • Svartpeppar

Sås:

  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk vetemjöl + lite vatten (för att reda av såsen)
  • 1 msk dijonsenap
  • 1/2 tsk honung
  • 1/2 fiskbuljongtärning
  • 1 msk finhackad dill
  • Salt
  • Vitpeppar

Gör så här:

  1. Krydda laxfilébitarna med salt och svartpeppar.
  2. Stek laxfiléerna utan skinn i en stekpanna med smör och olja tills de fått fin färg. De får gärna vara lite rosa inuti och koka klart i såsen.
  3. Lägg filéerna på en tallrik.
  4. Hacka vitlök  fint och bryn den i stekpannan med lite smör. Tillsätt sedan resterande ingredienser till såsen och låt puttra en stund.
  5. Lägg i laxen och låt den koka klart på svag värme. Smaka av med salt och vitpeppar.
  6. Servera tillsammans med stekt sparris och potatismos eller kokt potatis.

lax

Skriv ut recept
Lax med dijon- och vitlökssås
lax
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
måltid Lunch, Middag
Portioner
portioner
Ingredienser
måltid Lunch, Middag
Portioner
portioner
Ingredienser
lax
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Instruktioner
  1. Krydda laxfilébitarna med salt och svartpeppar.
  2. Stek laxfiléerna utan skinn i en stekpanna med smör och olja tills de fått fin färg. De får gärna vara lite rosa inuti och koka klart i såsen.
  3. Lägg filéerna på en tallrik.
  4. Hacka vitlök  fint och bryn den i stekpannan med lite smör. Tillsätt sedan resterande ingredienser till såsen och låt puttra en stund.
  5. Lägg i laxen och låt den koka klart på svag värme. Smaka av med salt och vitpeppar.
  6. Servera tillsammans med stekt sparris och potatismos eller kokt potatis.

Recept och bilder: Victoria Willén som bloggat på Victorias Provkök sedan år 2010. Matlagning och bakning är hennes stora intresse och i bloggen hittar du recept som ALLA kan laga. En blandning av allt från hälsosam inriktning till goda desserter, enkla luncher och lyxiga middagar.

”Allt som är gott är värt att äta i lagom mängd” är Victorias motto. ”Att lyxa till vardagen är viktigt för mig och med enkla medel kan vardagen bli en fest.”  Vi på SportHälsa håller med. Victorias Provkök, fullt av läckra recept, restaurangtips m.m. hittar du här.

Gillar du lax kanske även dessa recept passar dig?

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.