Fira svampens dag med kantarellsoppa och svampgratinerad torsk

Vår vackra höst och september månad närmar sig. Tiden då svenska skogarna fylls av ätbart guld i form bär och svamp, något vi idag hyllar med Svampens dag 1 september. Läge att fira med en läcker kantarellsoppa till förrätt och lyxig torsk med citron, bacon och kantareller? Recepten hittar du här.

Svampens dag – fira med kantarellsoppa och svampgratinerad torsk

Kantarellsoppa

Ingredienser (4 portioner):

  • 300 g kantareller
  • 3 msk smör
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 3 st shalottenlökar
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 2 dl torrt vitt vin (kan uteslutas)
  • 2 st kycklingbuljongtärningar
  • 0,5 tsk salt (smaka av)
  • 2 krm vitpeppar (smaka av)
  • 3 dl matlagningsgrädde

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök och vitlök fint.
  2. Smält smöret och stek svampen gyllenbrun. Lägg undan några till garneringen.
  3. Tillsätt löken och stek tills vätskan kokat in.
  4. Strö över mjölet och rör om.
  5. Häll på vin och vatten (kokhett) och smula i buljongtärningarna.
  6. Låt småputtra ca 15 minuter under lock.
  7. Mixa svamp och lök med en stavmixer, inte alltför fint. Rör ut mixet i soppan och tillsätt grädden. Koka upp och smaka av.
  8. Häll upp i soppskålar och garnera med några kantareller. Servera gärna brödkrutonger till. Smaklig måltid!

Torsk med citron, bacon och kantareller

Ingredienser, 4 portioner:

  • 800 g torsk (2 st fiskblock)
  • 1/2 baket bakon
  • 200 g kantareller
  • 1 kruka basilica alt. basilicakrydda
  • ca 3 msk färskpressad cironsaft
  • 1 dl vitt vin eller vatten
  • smör
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Skär bacon i småbitar. Stek knapriga och låt rinna av på hushållspapper.
  2. Stek kantarellerna så att vätskan kokar bort. I med en klick smör och låt få stekyta. Salta och peppra efter smak.
  3. Krydda fisken med salt och peppar runt om. Stek ca 3 min på varje sida i en klick smör.
  4. Tillsätt basilica, citronjuice och vitt vin. Koka tills fisken är klar.
  5. Strö över bacon och kantareller. Klar att servera!

 

 

Behöver du hjälp att hitta rätt bland olika gym, tips på häsloinriktare restauranger, spa, kliniker, jobb och utbildningar inom hälsa – missa inte vår hälsoguide!

Följ SportHälsa på Facebook och Instagram @sporthalsa för att inte missa mer inspiration inom träning, hälsa och skönhet.

Skriv ut recept
Svampens dag – fira med kantarellsoppa och svampgratinerad torsk
Votes: 1
Betyg: 3
You:
Betygsätt detta recept!
måltid Förrätt, Lunch, Middag
kcal 400-499
Portioner
måltid Förrätt, Lunch, Middag
kcal 400-499
Portioner
Votes: 1
Betyg: 3
You:
Betygsätt detta recept!
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.