Lika passande till jul som en god start på din vardag är ett saftigt vörtbröd med russin, fullproppat av näring och njutning. Linda Nilsson ger dig receptet.
Föreställ dig doften av nybakat vörtbröd med russin, som förutom fantastisk smak fyller dig med näring och behaglig mättnad. Både quinoa och bovete innehåller fibrer och fullvärdigt protein – perfekt till frukost, mellanmål, lunchmackan eller till middagssoppan?
”Du kan välja själv vilken quinoa du vill använda”, säger Linda Nilsson som bjuder på receptet ur sin nylanserade bok Julens Goda Nyttigheter. ”Vit quinoa ger ett ljusare bröd än vad röd och svart quinoa gör. I receptet har svart quinoa använts. Gillar du inte russin går de att utesluta eller bytas ut mot tranbär, aprikoser eller nötter”.
Vörtbröd med russin
Ingredienser till 1 limpa:
- 100 g quinoa
- 150 g helt bovete
- 100 g havregryn
- 250 ml vatten
- 2 msk chiafrön
- 1 msk bakpulver
- 1 msk äppelcidervinäger
- 3 msk olivolja
- 2 msk vörtkrydda
- 1 tsk salt
- 0,5 dl russin
- 1 msk blandade frön till topping
Gör så här:
- Lägg quinoa och bovete i blöt i 4-10 h.
- Sätt ugnen på 200 grader (175 grader för varmluft).
- Lägg ett bakplåtspapper i en liten sockerkaksform.
- Skölj quinoan och bovetet väl och låt rinna av.
- Mixa alla ingredienser utom toppingen i en blender. Rör eventuellt ner russin i smeten.
- Häll ut smeten i formen och grädda i ugnen i ca 75 min eller tills brödet lossnar från kanten på formen. Ta ut brödet ur formen och låt det svalna under en kökshandduk innan det skärs upp och äts.
Vörtbröd med russin
Ingredienser
- 100 g quinoa
- 150 g helt bovete
- 100 g havregryn
- 250 ml vatten
- 2 msk chiafrön
- 1 msk bakpulver
- 1 msk äppelcidervinäger
- 3 msk olivolja
- 2 msk vörtkrydda
- 1 tsk salt
- 0,5 dl russin
- 1 msk blandade frön till topping
Instruktioner
- Lägg quinoa och bovete i blöt i 4-10 h.
- Sätt ugnen på 200 grader (175 grader för varmluft).
- Lägg ett bakplåtspapper i en liten sockerkaksform.
- Skölj quinoan och bovetet väl och låt rinna av.
- Mixa alla ingredienser utom toppingen i en blender. Rör eventuellt ner russin i smeten.
- Häll ut smeten i formen och grädda i ugnen i ca 75 min eller tills brödet lossnar från kanten på formen. Ta ut brödet ur formen och låt det svalna under en kökshandduk innan det skärs upp och äts.
Julens Goda Nyttigheter samlar 50 fantastiskt goda recept framtagna av Linda Nilsson. Från frukost och mellanmål till fika, dessert, julgodis och snacks – här finns något för alla. Denna bok är skapad med omtanke för att säkerställa att alla, oavsett allergier eller kostpreferenser, kan njuta av samma läckerheter. Nu kan du bjuda på hembakat utan att kompromissa med varken smak eller hälsa!
Om Linda Nilsson
Linda brinner för kost och hälsa. Mottot är att mat ska vara god, hälsosam och vacker! Alla har rätt att få njuta av god mat. Med flertalet allergier och kostpreferenser i familjen kan det vara en utmaning – en utmaning som Linda tog sig an genom att skapa recept som skulle passa alla. I sociala medier och på hennes hemsida delar hon med sig av recept och lockande bilder. Intresset växte sig allt större när Linda såg att efterfrågan av recepten var stor. Därför utbildade hon sig till Hälso- och livsstilsteraput. Nu arbetar hon med att hjälpa andra till ett bättre mående genom bland annat antiinflammatorisk kos, bland annat genom sitt instagramkonto @goda_nyttigheter.