Grötknäcke – smart och gott bröd av dina frukostrester

grötknäcke

Har du gröt kvar i kastrullen efter frukosten? Stopp, släng inte dina rester! Annika Valton ger dig ett enkelt recept på gott grötknäcke.

Att förvandla frukostresterna till grötknäcke är bara ett av alla miljösmarta life hacks. Något av det absolut enklaste sättet att både spara belastningen på miljön genom att använda maten istället för att släng, spara tid- och pengar från shopping. Dessutom gott, näringsrikt och häftigt hur ”din gamla gröt från i morse blir kvällens gofika”!?

Annika Valton – 3 barnsmamma, bagare, konditor, kost- och hälsocoach och fikaälskare – guidar dig ur sin bok ”Hälsosmart Matmagi”. Där har hon samlat massor av härliga recept utan vare gluten, mjölk och vitt socker – för dig som vill själv äta mer hälsomedvetet, eller letar efter en inspirerande och inkluderande mat- och bakbok för dina gäster.

”Alla, oavsett om man inte tål något eller om man undviker vissa råvaror av andra skäl, har rätt att få äta goda grejer”

..menar Annika Valton och vi håller med. Prova att baka grötknäcke som varken tummar på smak, konsistens, kvalitet eller näring. Dessutom enkelt att göra. Alla recept i boken är skapade för att passa så många som möjligt, med ingredienser du lätt hittar i butikerna.

grötknäcke

Grötknäcke

Ingredienser till 2 plåtar:

  • 2 dl gammal gröt, ex havregryn, bovete eller vad du har
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 dl infrön
  • 1 tsk salt
  • 1 msk sesamfrön
  • 2 msk chiafrön
  • 2 msk rapsolja
  • 3 dl kokande vatten

Gör så här:

  1. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.
  2. Lägg i gröt, kokande vatten och olja och blanda ordentligt.
  3. Låt smeten stå och svälla i 30-60 minuter.
  4. Sätt ugnen på 120°. Fördela smeten på två bakplåtspappersklädda plåtar.
  5. Lägg ett bakplåtspapper på smeten och platta ut. Ta en kavel och kavla ganska tunt och forma knäckebrödet rektangulärt. Vill du kan du skära eller markera bitar redan nu.
  6. Strö något gott på om du vill, örtsalt, havssalt, torkade örter eller sesamfrön.
  7. Baka i ugnen i ca 40-50 minuter. Kolla knäckebröden efter ungefär halva tiden om du eventuellt behöver vända på plåtarna om de gräddas ojämnt.
  8. Ta ut när de känns hårda och låt svalna. Bryt i lagom stora bitar och förvara i en burk. Håller i flera veckor.
grötknäcke
Skriv ut Pin
3.50 från 4 röster

Grötknäcke

Måltid Efterrätt, Mellanmål
Tag Annika Valton, grötbröd, grötknäcke, Hälsosmart Matmagi, Isaberg Förlag AB
Specialkost Glutenfritt, Laktosfritt, Paleo

Ingredienser

  • 2 dl färdig gröt ex havregryn, bovete eller vad du har
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 dl linfrön
  • 1 tsk salt
  • 1 msk sesamfrön
  • 2 msk chiafrön
  • 2 msk rapsolja
  • 3-4 dl kokande vatten

Instruktioner

  • Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.
  • Lägg i gröt, kokande vatten och olja och blanda ordentligt. Låt smeten stå och svälla i 30-60 minuter.
  • Sätt ugnen på 120°. Fördela smeten på två bakplåtspappersklädda plåtar.
  • Lägg ett bakplåtspapper på smeten och platta ut. Ta en kavel och kavla ganska tunt och forma knäckebrödet rektangulärt. Vill du kan du skära eller markera bitar redan nu.
  • Strö något gott på om du vill, örtsalt, havssalt, torkade örter eller sesamfrön.
  • Baka i ugnen i ca 40-50 minuter. Kolla knäckebröden efter ungefär halva tiden om du eventuellt behöver vända på plåtarna om de gräddas ojämnt.
  • Ta ut när de känns hårda och låt svalna. Bryt i lagom stora bitar och förvara i en burk. Håller i flera veckor.

raw kanelbullar

Bläddra i-, baka, laga och njut av allt från mumsig fika och fräsch frukost till nyttiga mellanmål och ljuvliga bruncher. Du hittar Annika Valtons bok ”Hälsosmart Matmagi” här på Isaberg Förlag AB.

Gillar du receptet på grötknäcke rekommenderar vi även:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Receptbetyg