Go Back
grötknäcke
Print Pin
3.50 från 4 röster

Grötknäcke

Måltid Efterrätt, Mellanmål
Tag Annika Valton, grötbröd, grötknäcke, Hälsosmart Matmagi, Isaberg Förlag AB
Specialkost Glutenfritt, Laktosfritt, Paleo

Ingredienser

  • 2 dl färdig gröt ex havregryn, bovete eller vad du har
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 dl linfrön
  • 1 tsk salt
  • 1 msk sesamfrön
  • 2 msk chiafrön
  • 2 msk rapsolja
  • 3-4 dl kokande vatten

Instruktioner

  • Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.
  • Lägg i gröt, kokande vatten och olja och blanda ordentligt. Låt smeten stå och svälla i 30-60 minuter.
  • Sätt ugnen på 120°. Fördela smeten på två bakplåtspappersklädda plåtar.
  • Lägg ett bakplåtspapper på smeten och platta ut. Ta en kavel och kavla ganska tunt och forma knäckebrödet rektangulärt. Vill du kan du skära eller markera bitar redan nu.
  • Strö något gott på om du vill, örtsalt, havssalt, torkade örter eller sesamfrön.
  • Baka i ugnen i ca 40-50 minuter. Kolla knäckebröden efter ungefär halva tiden om du eventuellt behöver vända på plåtarna om de gräddas ojämnt.
  • Ta ut när de känns hårda och låt svalna. Bryt i lagom stora bitar och förvara i en burk. Håller i flera veckor.