Vilket socker är bäst för din hälsa? Strösocker, honung eller farinsocker?

Bäst socker vilket socker är bäst

Är det bättre att byta ut ditt vita strösocker mot något annat för hälsans skull? Hur stor skillnad är det på honung, socker och sirap? Näringsfysiolog Isabelle Christiansson förklarar.

Om du ska välja, vilket socker är bäst för din hälsa? Och vad räknas egentligen som ”socker”? Jo, socker är ett samlingsnamn för olika sockerarter som är en form av kolhydrater. I livsmedel kan det finnas både tillsatt socker och naturligt förekommande sockerarter.

I avsnitt 13 av podden SportHälsa snackar kost & träning får du mer fun facts om socker

Vilket socker är bäst för din hälsa?

Vad är skillnaden mellan tillsatt och naturligt förekommande sockerarter? Vilket är bäst socker, eller är båda lika bra/dåliga?

I produkter som mjölk, mjöl, nötter och frukt finns naturligt förekommande sockerarter de är helt enkelt där naturligt. Man kan se på det som att de naturligt förekommande sockerarterna ingår i råvarans helhets koncept och att helheten gör att livsmedlet fortfarande kan vara hälsofrämjande.

Bäst socker vilket socker är bäst

Tillsatt socker är som det låter det tillsätts till livsmedlet för att exempelvis förhöja smaken, ge sötma eller för att verka konserverande. Tillsatt socker finns i många olika livsmedel exempelvis bröd, ketchup, såser, flingor och yoghurt. Vanligt vitt socker som du kanske använder när du bakar är en råvara som innehåller kalorier men saknar vitaminer, mineralämnen, fibrer och andra hälsofrämjande ämnen.

Det innebär inte att det är farligt att äta socker, men om du äter en kost med mycket tillsatt socker innebär det vanligtvis mindre näring och mer kalorier. Vilket gör att det är lättare att äta mer än vad som behövs och att du kanske inte får i sig allt man behöver i form av näringsämnen.

Olika typer av sötning

I olika recept, på cafeer och i andra sammanhang har du kanske sett olika bakverk sötade med andra söta alternativ än socker. Är de verkligen bättre än vitt strösocker? Svar: Det beror självfallet på syftet och målet med bytet och om personen i fråga har någon sjukdom, men för friska individer är svaret i det stora hela: nej. De flesta andra typer av socker, rörsocker, sirap, honung, agavesirap eller brunt farinsocker har i princip ett snarlikt innehåll som vitt strösocker.

Vissa av alternativen ovan innehåller en del vitaminer och mineraler men mängderna är väldigt låga och i den dagliga kosten är det inte från bakverk bakade med något annat socker som de stora hälsovinsterna kommer ifrån. Honung som exempel innehåller enbart ca 10% mer vitaminer och mineraler jämfört med vitt strösocker som saknar vitaminer och mineraler.

Vilket socker är bäst för kropp v.s. sinne

Det finns två sidor av ett mynt och det kan självfallet finnas en positiv sida av att byta ut det vita sockret mot något annat. Fördelar med att byta ut det vita strösockret mot något annat alternativ är att de dels kan bytas mot ett alternativ som ger lite mer fibrer, vitaminer eller mineraler. Men sedan kan bytet ge positiva psykologiska effekter. Att man känner sig mer som en hälsosam, medveten person som fattar bra beslut vilket kanske gör att personen fattar andra medvetna bra beslut om vad hon eller han äter eller rör på sig.

Självfallet är lite mer vitaminer och mineraler är bättre än inga, men då får man också väga in hur ofta man fikar och vad fikat ersätter. Fikar man 1-2 ggr/ vecka kan man ta det man tycker är gott. Är söta livsmedel och fika en större del av din vardag kan det vara svårare att täcka näringsintaget. Då kan “kompromissfika” vara bättre ibland. Det är fika och mellanmålsalternativ som är söta och smakar “fika” men där en del eller hela socker, fett och mjöl är utbytt till ett bättre alternativ. Exempelvis byta smör mot rapsolja, byta socker mot söt frukt eller brun farin socker och byta mjöl mot en fullkornsvariant.

Bäst socker vilket socker är bäst

Söt frukt som sötning

Att söta bakverk med dadlar och annan söt frukt är också vanligt förekommande. Är det bättre än socker? Åter igen, ja i sakfråga får bakverket då mer näring, fibrer och lite färre kalorier än om man sötat det med vitt strösocker. Detta förutsatt att man byter gram mot gram. Dock får man lika som ovan ha i åtanke hur stor del av ditt energiintag dessa “nyttigare” bakverk utgör. Om du fikar 1-2 ggr per vecka och i övrigt äter näringsrikt och varierat så får du troligtvis i det nu behöver i näringsväg av vanlig mat och då finns så att säga utrymme för mindre näringsrik fika då och då.

Syftet med denna artikel är att öka din förståelse. Vanligt vitt socker ger mycket energi på liten volym, inga vitaminer eller mineraler och sötman ökar vår benägenhet till att vilja ha mer. Ett stort intag av vanligt socker kan leda till övervikt. I många fall om man söker efter ett baknings recept i kombination med ordet nyttigt dyker andra typer av sötning upp likt de alternativen i listan nedan. De flesta alternativen till vitt strösocker ger nästan lika mycket kalorier som om man hade bakat med strösocker och inte så stor del vitaminer, mineraler eller fibrer.

I Sverige klassas mer än hälften av befolkningen som överviktig eller har fetma. Många kan söka efter genvägar till viktnedgång och god hälsa. I marknadsföring vill man gärna inkludera ord som naturlig, nyttig osv, vilket livsmedel och råvarorna då är men det utesluter inte att de samtidigt kan innehåller stor mängs kalorier. Så för att varken lurar dig själv eller bli lurad av andra kring detta vill jag därmed poängtera att det kan finnas en liten vinst av att byta ut en del socker mot annan sötning, men god hälsa bygger på balans och balans över tid.

Slutpoäng

Vid balans förekommer inte förbud och restriktioner, du kan äta allt men inte alltid. I Sverige äter vi i snitt 15 kilo godis per år och person! För att nå balans behöver inte godis och bakverk uteslutas men vissa personer skulle må bättre av att se över mängden.

Hoppas du hittar några tankar som ökar din kunskap och relation till socker!

Fler kostråd får du Isabelle Christiansson´s bok 101 Kostråd för viktnedgång, muskeluppbyggnad och god hälsa

I boken får du nycklarna till viktnedgång, muskeluppbyggnad och god hälsa. På samma gång kommer kostråden hjälpa dig att minska risken att drabbas av cancer, hjärt- och kärlsjukdomar samt optimera hjärnans prestation. Psykisk hälsa och kroppens välmående är några av de viktigaste pusselbitarna i livet. Att må bra och ha energi sätter grunden för att du ska vara ditt bästa jag samt spilla över som en positiv spiral på livet i stort. Genom att må psykiskt och fysiskt bra kommer du få energi, ork, kreativitet och lust att göra det som du vill.

Om Isabelle Christiansson

Isabelle Christiansson är utbildad Näringsfysiolog från Stockholms Universitetet och Karolinska Institutet samt har läst till personlig tränare hos The Academy.Redan från barnsben har hon intresserat sig för träning och hållt på med bland annat ridning, hoppning, dans, gym, kampsport och cykling. Isabelle har cyklat Vätternrundan 300 km tre gånger, MTB vättern och Uppsala bike weekend med flera. Dessutom gillar hon hinderbanelopp och har genomfört både Ultimate OCR Åkersberga och Arena run. På Instagram kan du följa Isabelle som Belliblonkan!

Fler rekommenderade artiklar:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.