Sex myter om fett – och sanningen bakom

myter om fett

Fett. Länge utmålat som din hälsas största fiende, men på senare år har forskningen svängt och ändå lever det kvar gamla myter. Här reder vi ut 6 av dem.

”Du är det du äter..” kan du glömma, liksom många myter om fett. Inget är bra i överdrivet stor mängd, men äter du måttligt finns ingen anledning att fly fettet. Tvärtom. Här krossar vi några felaktiga påståenden.

Sex myter om fett – och sanningen bakom 

Myt 1: Du bör undvika fett eftersom det är onyttigt – FEL

Alla mår bra av att äta en viss mängd fett, där det enkel- och fleromättade fettet från växtriket anses bäst för hälsan. Fett behövs för att kroppen ska fungera optimalt – även för hjärnans funktion. Bland annat hjälper det kroppen att ta upp fettlösliga vitaminer, skyddar inre organ och ger kroppen långvarig energi.

Myt 2: Du bli inte fet om du undviker fett – FEL

Det är fortfarande antalet kalorier du äter som avgör om du går upp i vikt – inte specifika näringsämnen. Det finns alltså ingen magi! Du kan få i dig lika mycket kalorier av att äta stora mängder kolhydrater och protein. Alla näringsämnen har sin viktiga funktion, så lagom är fortfarande bäst.

Myt 3: Du kan äta hur mycket fett du vill utan att bli fet – FEL

Se myt 2 igen. Visserligen genererar fett inte samma insulinproduktion som kolhydrater, men kroppen kan lära sig lagra fett även utan insulinets hjälp. Åter igen – lite av allt är bäst!

myter om fett

Myt 4: En grönsak du ska undvika är avokado eftersom den innehåller för mycket fett – FEL

En avokado innehåller många kalorier i jämförelse med andra grönsaker, men är rik på nyttigt fett. Dessutom får du i dig viktiga antioxidanter, vitaminer och mineraler.

Myt 5: Raps- och olivolja är nyttigare än smör eftersom det innehåller mindre fett – FEL

Medan smör innehåller runt 80% fett innehåller olja 100% fett. Dock är fettet i de vegetabiliska oljorna något kroppen mår bättre av än härdade fetter, så vad som är ”bäst” handlar både om kvalitet och kvantitet.

Myt 6: Chips är fetare än popcorn – FEL

Åtminstone när det gäller de flesta typer av micropopcorn eller de du köper på bio. Medan chips innehåller runt 540 kcal/100 gram innehåller popcorn 400–500 kcal/100 gram. Inte så stor skillnad med andra ord. Däremot innehåller popcorn kostfibrer och antioxidanter som kroppen mår bra av.

Slutsats! Ät gärna fett, det är viktigt för din hälsa, men som med allt – lagom är bäst!

P.S. Kom även ihåg att fysisk aktivitet också är något som påverka din kolesterolprofil i blodet positivt. När du motionerar höjs HDL-kolesterolet som är viktigt för hjärt- och kärlfunktionen, samtidigt som det skadliga LDL-kolesterolet sjunker.

Läs även: Sanningen om vikt och kroppsfett – redaktören talar ut

1 Comment
  1. RÖSSNER ANSER KOKOSFETT VARA VÄRST FETT FÖR DET INNEHÅLLER NÄSTAN BARA MÄTTAT FETT OCH HÖJER KOLESTEROLET. INGEN HAR STUDERAT DET FÖRRÄN MOSLEY LÄT GÖRA EN STUDIE SOM VISADE ATT KOKOSFETT SÄNKER KOLESTEROLET. BBC- PROGRAMMET KOMMER I SVT UNDER ÅRET.

Leave a Reply

Your email address will not be published.