Lite för ”tjocka lår” här, ”vill väga 60 kg” där och ”nu ska rutorna fram”. Vissa säger det rakt ut, medan andra döljer sin önskan bakom att ”bli pigg och stark”. Så hur viktig är vikten?
Inget fel att vilja gå ner i vikt om du har en positiv målbild, men lite lurigt att som PT hjälpa en person mot ett mål när hen menar ett annat. Och åter igen – mår du verkligen bättre av att se smalare ut?
Om jag ska generalisera pratar motionärer ofta om vikt medan träningsmänniskor säger kroppsfett. Och eftersom muskler väger mer per volymenhet än fett kan du som tränar se mindre/smalare/tajtare ut än en otränad person som väger lika mycket men har mer kroppsfett.
Men oavsett – måste kilo och kroppsfett vara något vi till varje pris måste bränna bort? Förintas från våra kroppar så som budskapen underförstått ofta är i många budskap vi möter, såväl när det gäller kost som träning. Jag kan förstå en person som ligger i riskzoonen till att utveckla diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar eller andra problem och begränsningar av stor övervikt, men detaljer som ”deffade muskler” är snarare något normalviktiga eftersträvar. Helt i onödan om du inte ska tävla i bodybuilding eller någon annan sport där en lätt kropp är att föredra.
Faktum är att du varken blir starkare eller lyckligare som en smalare person – tvärtom om du gillar att träna och njuta av livet. Just därför vill jag ta upp ämnet vikt och kroppsfett, högst aktuellt så här inför sommaren. Jag tycker det är viktigt att vi dödar alla energikrävande tankebovar genom att informera och prata ut. Lättar på trycket istället för att tassa runtomkring i rädsla att trampa någon på tårna. För jag är säker på att alla mår bättre av fakta och att dela tankar med varandra än att hålla det inom oss. Sen vet jag att det många gånger inte spelar någon roll hur mycket kunskap du har, att det är personliga erfarenheter och känslor som styr våra tankar och handlingar, men för vissa hjälper fakta. Låt oss börja där.
Som vanligt är det bra att börja med en grund av förståelse och fakta gällande kroppen. Bygga upp en bas av argument till VARFÖR du ska gilla din kropp som den är istället för att pressa in den i ett ohälsosamt ideal.
Finns det någon idealform att sträva efter?
Ja, jag kallar det din personliga trivselform och den syns inte på utsidan. En kropp som klarar av dina fysiska äventyr, som utan problem orkar med din vardag, du kan njuta av livet och även din spegelbild tillsammans med – utan viktminskningsdieter eller ”träna två gånger” om dagen.
Din trivselkropp. Den som bara ”är”, utan att hindra dig varken fysiskt eller mentalt. I vilken du orkar med ditt sköna träningspass, mentala påfrestningar som till exempel jobb och trotsiga barn, där du kan äta det du tycker om utan ångest, slappna av i och gilla visuellt.
Det är den jag menar är mest kärleksfull mot din kropp, det tillstånd där du både mår bra fysiskt och mentalt. Den ser olika ut för olika personer, beroende på vad du har i bagaget, din biologi och din livsstil. Och ”sträva” vet jag inte heller om är det rätta ordet för att nå dit. Jag tror snarare på att kroppen hittar dit själv om du lyssnar och följer dess signalerna.
Men ofta krockar den fysiska trivselformen med den mentala. Du vill se ut på ett sätt men må och leva på ett annat. För de flesta handlar det om att se smalare/muskulösare/slankare/vältränad ut. Ofta handlar det om att minimera andelen kroppsfett..
Värt att veta om kroppsfett
Vissa kan ha en fullt fungerande kropp, mentalt, energimässigt och för kvinnor med menstruation, trots en låg andel kroppsfett. Andra måste upp i en högre nivå för att må och fungera optimalt, men det finns vissa riktlinjer. Här ett diagram över kroppsfett för kvinnor och män vid olika idrotter.
- Essentiellt fett: män: 2-4%, kvinnor: 10-12%
- Idrottare: män: 6-13%, kvinnor: 14-20%
- Fitness: män: 14-17% kvinnor: 21-24%
- Normal hälsostandard: män: 18-25%, kvinnor: 25-31%
- Överviktig: män: 26%+, kvinnor: 32%+
Essentiellt fett är det fett som kroppen behöver för att fungera optimalt, skydda inre organ, hålla sig frisk och ge kroppen energi. Och de flesta elitidrottare ligger bara på den låga nivån kroppsfett under kortare tävlingsperioder, sen återgår de till en normal nivå för att hålla sig friska och orka träna.
Mest hälsosamt rent fysiskt är 20-30% kroppsfett för en tjej. Där allt i kroppen fungerar optimalt, du orkar prestera, håller dig frisk och glad. Men den faktan spelar ju ingen roll om den mentala målbilden fortfarande är väldefinierade muskler…
Att bli kompis med din kropp
Många vill ”både äta kakan och ha den kvar”. Alltså att både ha låg andel kroppsfett OCH må bra mentalt. Det går ofta sådär.
Personligen har jag lärt mig den hårda vägen att jag inte kan leva med en väldigt låg andel kroppsfett och samtidigt träna och må bra psykiskt. Eftersom jag prioriterar mina barn, vänner, jobb och livsnjut högre. Den enda lösningen har varit att ändra mitt ideal. Att lära mig se fördelarna och tycka om min kropp i sin trivselform. Men framför allt – på insidan mår jag bättre än någonsin, mycket tack vare att jag tillåter mig själv att äta vad jag känner för och har en frisk kropp. Visst, jag är precis som många andra en aning fåfäng, men jag känner mig även snyggare med min nya självkänsla och mjuka former.
Så, hur hjälper det här mig kanske du undrar? Jag kan bara ge dig mina personliga erfarenheter av hur jag mår när jag låter kroppen vara i den form den vill vara. Trivselvikten som kroppen strävar efter om du varken svälter eller överäter. Men det finns inga genvägar för att komma dit. Har du mixtrat med olika dieter i hela ditt liv kan det ta flera år innan kroppen hittar sin balans igen, och det är då du behöver stöd. Kanske någon att prata med, som hjälper dig ur destruktiva rutiner och tankar? Får dig att inse att du är älskvärd oavsett kroppens storlek.
Här är mina erfarenheter och tankar om att leva med en trivselkropp jämfört med ”superdeffad”.
Fördelar med att vara i trivselform
- Du sover bättre. Något du säkert vet gör mirakel för allt annat – humör, energi, aptit, återhämtning.
- Du blir är gladare. Mycket på grund av ovanstående. Humöret är mer stabilt och hela livet blir ljusare.
- Du blir en bättre medmänniska. Även detta på grund av ovanstående och faktiskt det jag anser vara den bästa grejen med att vara i trivselform.
- Du kan skippa förbud eller regler kring hur du äter. För lite energi och ensidig kost ger ofta märkbara negativa effekter på hur du mår.
- Du slipper planera att varenda måltid ska vara ”optimal”, vilket hela livet skönare. Det frigör tankeenergi eftersom du inte går omkring med konstant sug eller oro ”ifall det inte finns sallad på menyn” där du ska luncha med en vän. Tankar du kan lägga på din familj, att förverkliga drömmar och uppleva världen istället.
- Kroppen blir varm på grund av bättre blodcirkulation, hy har får lyster och reaktionsförmågan blir bättre.
- Stresströskel blir högre. Små bagateller är betydligt lättare att borsta bort med tillräcklig energi i kroppen.
- Du orkar mer – både fysiskt och mentalt, mycket på grund av ovanstående. Vid träning får du kraft och det är lättare att tänka.
Ta hand om din kropp för DIN skull. Det blir i sin tur positivt för människor omkring dig, för ”du måste älska dig själv för att älska andra” stämmer verkligen.
Alla dessa argument ska du peppa dig själv med ”trötta dagar då du känner dig svullen och missnöjd”, ända tills de kommer automatsikt. Precis som du kan jobba med att parera negativa tankar med positiva när det gäller andra saker kan du göra det med dig själv och din kropp.
Jag kan inte veta om det här stämmer på dig och din kropp. Det är bara du själv som kan avgöra det. Och kanske du redan är där? I din trivselform, men att du har andra mentala målbilder? Eller? Tänk efter vad du faktiskt har. Utgå från att du redan är perfekt och om det verkligen är värt att kämpa mot något annat med tanke på mina erfarenheter, alltså om du har önskningar att gå ner i vikt/bli lite mer deffad. Jag vill inte säga åt dig vad du ska göra, bara att du är värd att må bra – för din egen skull.
Fördelar träningsmässigt
Året jag gjorde En Svensk Klassiker hade jag som minst kroppsfett och presterade bra i alla tävlingar, precis som elitidrottare gör i tävlingsform. Med det sagt inte samma sak som hälsa. Ser vi till det rent fysiska finns det ändå vissa idrotter där kroppsvikten gör skillnad.
- Exempel på idrotter där du har fördela av låg vikt/mer uthållig kropp: långdistanslöpning, långdistanscykling, styrkeövningar där du ”lyfter dig själv”.
- Exempel på idrotter där du har fördela av tyngre/mer explosiv kropp: slalom, längdskidåkning, kortare intervall-löpning, boxning (beroende på viktklass), kraftövningar som marklyft, knäböj, bänkpress m.m.
Oavsett vikt – ”du blir bra på det du tränar”. De här exempelsporterna jag nämnt är mer generellt, förutsättningarna fysiskt är bättre med en tyngre/lättare kropp i vissa idrotter, men en tyngre kropp kan exempelvis anpassa sig till långa löppass och en lättare till marklyft. Mycket beror även på teknik, vana och majoriteten av oss har inte som mål att bli världsbäst utan kan välja en sport vi tycker är kul. För det kräv ingen speciell kroppstyp.
Men gärna en kropp som mår bra. Själv har jag märkt positiv skillnad i min explosivitet vid kortare löpning som intervaller och backar. Jag har mer kraft vid skidåkningen och orkar lyfta tyngre på gymmet sedan jag blivit snällare mot min kropp. Kroppen tackar mig i form av kraft och energi, men den största skillnaden är hur jag mår mentalt.
Dagarna går inte längre ut på att bränna fett, för jag har bytt ideal. Till min egen trivselkropp. Nu gör ont i mig när jag möter stenhårda och sammanbitna tjejer på gymmet eller anorektiker på gatorna. Nu ser jag min mjukare mage och size större lår både som gott tecken på att jag mår bra och är starkare fysiskt. Mina muskler är lite mer ”inbäddade”, men energi jag känner vid träningen gör mer för självförtroendet. Glädjen och kärleken till livet, människorna jag har runt omkring mig och min kropp väger tyngre. Så ja – jag tycker vikten är viktig. Din trivselvikt.
Text och foton: Anna Lissjanis
Följ SportHälsa på Facebook och Instagram @sporthalsa för att inte missa mer inspiration inom träning, hälsa och skönhet.
Vilken fantastisk text Anna. Tack för bra läsning.
Tack Oskar! 🙂
Tack för att du lyfter detta Anna! Jättebra text och minst sagt aktuell. Man ser överallt hur beach 2018 börjar komma med sina jäkla krav och ångest.
Roligt att du gillar det Derin. Tror på fakta – inte quick fix!
Mycket tänkvärd läsning!
Vilken jättebra text! Du är så klok och inspirerande. Tack för att du delar med dig. Kram!
Vad roligt att du tycker det. Tack själv som skriver och berättar! 🙂
Kram