Sötningsmedel gör dig tjock, kan ge dig cancer och leda till ett ökat sötsug – det är några vanliga påståenden. Men vad är egentligen sant och falskt om sötningsmedel? Det reder vi ut här.
Det finns mängder av påståenden om sötningsmedel. Du har kanske hört allt från att det gör dig tjock till att det ökar risken för att du drabbas av cancer och tumörer? Samtidigt pratas det ständigt om farorna med socker.
Så hur vet du egentligen vad som är det bästa alternativet om du vill ha den söta smaken, men ändå göra ett så hälsosamt val som möjligt? Vi gör en djupdykning i forskningen kring sötningsmedel för att göra det lättare för dig att göra ett medvetet mal.
5 myter om sötningsmedel – och sanningen
Myt 1: Sötningsmedel ger ett ökat sötsug
Ofta får man höra att ”sötningsmedel ger ett ökat sug efter sötsaker”. Detta påstås ofta bero på att du ”lurar” kroppen när den får den söta smaken utan sockret. Snarare kan ditt sötsug bero på att du inte ätit tillräckligt under dagen och att kroppen skriker efter energi över lag. Och visst, upplever du själv att du får ett ökat sötsug kan vi inte säga emot – men när man undersöker detta hos större grupper av människor kan man inte se några belägg för det.
Tvärtom faktiskt. När forskare 2019 analyserade vad tidigare studier på ämnet har kommit fram till visade resultaten, som du kan läsa här, på raka motsatsen: sötningsmedel minskade faktiskt sötsuget en aning. Och om du är orolig över hur aptiten påverkas kunde man konstatera att sötningsmedel inte hade någon effekt.
Myt 2: Sötningsmedel kan orsaka cancer
Att sötningsmedel kan orsaka tumörer och cancer är ett vanligt påstående. Källan (om de uppger någon sådan) är i de flesta fallen den här studien som gjordes på råttor 2006. Den visade faktiskt på en ökad cancerrisk bland råttorna som fick i sig sötningsmedel.
Det som sällan nämns är dock att de här resultaten har blivit kraftigt ifrågasatta, och att det efteråt har gjorts studier där man har kommit fram till att forskarna gjorde så stora misstag att resultaten egentligen går att bortse från helt och hållet.
När forskare istället gör en ordentlig genomgång av de många välgjorda studierna som har gjorts inom ämnet, som exempelvis här, kommer de om och om fram till en och samma slutsats: det finns ingen koppling mellan cancer och sötningsmedel. Sen är ”lagom” ofta bäst, dvs du ska inte överdiva ditt intag av sötningsmedel. Gäller i och för sig allt.
Myt 3: Lightläsk/lightsaft dödar myror
Det här används ofta som ett argument för att själva sötningsmedlet skulle vara hälsofarligt. För det första går det väl inte automatisk att avfärda det som en myt – dränker du dina myror i saft kan de mycket väl dö, oavsett vad den innehåller.
Men faktum är att det faktiskt finns forskning där man har undersökt hur själva sötningsmedlet påverkar myrorna – och resultaten innebär dåliga nyheter för dig som har massor av lightsaft hemma och myror du vill bli av med.
Studien visade nämligen att myrorna inte alls verkar ha några större problem med just sötningsmedel. Man kunde faktiskt inte se att myrorna dog i större utsträckning av vatten blandat med sötningsmedel jämfört med enbart vatten över huvud taget.
Myt 4: Du blir tjock av sötningsmedel
Ja, det finns faktiskt visserligen en hel del studier där man ser att personer som intar mycket livsmedel med sötningsmedel i större utsträckning är överviktiga. Det är dock inget bevis för att sötningsmedlet i sig orsakar övervikten.
Det är snarare större sannolikhet att sambandet beror på att de som har några kilon att tappa i större utsträckning väljer exempelvis lightläsk framför sockersötad läsk, just för att de vill gå ner i vikt.
Ett bättre sätt att försöka ta reda på hur sötningsmedel påverkar vikten är att låta en grupp studiedeltagare inta sötningsmedel medan en annan får samma livsmedel med vatten eller socker under en period, utan att de själva vet vilket alternativ de får.
Genom att mäta hur vikten har påverkats efter ett tag får man betydligt mer pålitliga resultat. Detta har som tur gjorts upprepade gånger, och så sent som förra året sammanfattade forskarna resultaten från dessa studier här. Resultaten visade faktiskt på motsatsen – de som fick sötningsmedel gick i större utsträckning ner i vikt.
Myt 5: Sötningsmedel är farligt
Men trots att vi kan avfärda myter som att sötningsmedel orsakar cancer och övervikt fortsätter många hävda att det är dåligt för hälsan, ofta med belägg som att ”vi inte vet vad det innehåller”. Det är dock långt ifrån sanningen.
Det finns få ämnen vi får i oss som har granskats lika noggrant som sötningsmedel. Senast 2013 gjorde Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet EFSA en ny genomgång av säkerheten kring sötningsmedel, som du kan läsa här. Ännu en gång blev slutsatsen att det inte finns några kända hälsorisker.
Ett medvetet val
Samtidigt som vi med säkerhet vet att socker har en mängd negativa hälsoeffekter kan vi alltså konstatera att mycket av det som sägs om sötningsmedel inte är något annat än skräckpropaganda. Du väljer såklart helt själv vad du stoppar i dig.
Men med den här informationen kan du göra ett mer medvetet val när du till exempel väljer vad du ska äta eller dricka. Sannolikt har du också kommit fram till att det i många fall är rimligt att minska på sockerinnehållet och istället ersätta det med en liten mängd sötningsmedel för att få den söta smaken.
Tips till den hälsosamma godisälskaren
Det är precis så Pändy har tänkt sedan de grundades 2015 med visionen om att snacks kan och bör vara en del av en hälsosam livsstil. Resultatet är sötsaker och snacks med betydligt mindre socker, men som ändå smakar lika gott och sätter guldkant på vardagen.
Bland deras sortiment hittar du allt från energidryck och proteinbars till chips och godis. Den hälsosamma godisälskaren kommer till exempel älska godispåsarna Sour Fish med smak av blåbär och citron, Sweet Hearts med smak av hallon och päron samt nyheterna Sour Cola och Sweet Peach.
Att de bara innehåller ett enda gram socker per påse, utan att innehålla maltilol som ofta orsakar orolig mage, gör det till det perfekta alternativet för alla godisälskare som vill göra smartare val.
Testar du deras proteinbars, som bland annat finns i smakerna Caramel Sea Salt och Nougat Hazelnut, kommer du dessutom ha svårt att tro att det inte är en vanlig chokladbit från godishyllan du äter. Detta trots att de innehåller 12 gram protein och under 2 gram socker.
▶︎ Klicka här för att läsa mer om Pändy och se mer av deras smaskiga produkter