Träna med träningsvärk – farligt eller ok?

träna med träningsvärk

När du kör igång igen efter ett uppehåll, när du tränar något nytt eller kört extra hårt – träningsvärken kommer som ett typiskt kvitto. Men varför? Går det att motverka och är det skadligt eller ok att träna med träningsvärk? Frågor i reder ut här.

Vad är träningsvärk?

Det finns många teorier om vad träningsvärk är. Vissa menar att det beror på mjölksyra i muskeln, andra menar att skador i muskelcellernas cellmembran kan orsaka det. En tredje teori är inflammation i muskeln och en fjärde att det är en förstärkningen av muskeln som känns.

Den senaste forskningen pekar istället mot att träningsvärken är något som skapas av vårt nervsystem. Kanske som ett sätt att försöka hindra oss från att använda de drabbade musklerna igen innan de har återhämtat sig?

Är träningsvärk ett bevis på att du tränat bra?

Nej, träningsvärk har ingenting med hur effektiv träningen har varit. Istället är det individuellt hur mycket träningsvärk vi får.

Kan du minska träningsvärken?

Att vara aktiv och exempelvis promenera ökar blodcirkulation vilket kan lindra och göra dig mindre stel under tiden du håller igång, men sen kan den komma tillbaka igen. Massage kan också vara skönt och öka blodcirkulationen. I övrigt är det bara att vänta ut den, medveten om att det inte är något farligt.

Men är det farligt att träna med träningsvärk?

Nej, det är inte direkt ”farligt” att träna med träningsvärk, men du bör vara medveten om att om du förmodligen drar ut på återhämtningstiden något. Dessutom kan de uppbyggande signalerna till dina muskler vara bättre om du väntar någon dag till och du kan säkert även träna mer effektivt utan träningsvärken. Kroppen är smart och träningsvärken finns garanterat där av en anledning.

Sen beror det även på typ av träning om du bör träna med träningsvärk eller inte. En promenad eller lätt joggingtur som ökar cirkulationen kan vara bra för återhämtningen, liksom yoga, rörlighetsträning eller träning av en annan muskelgrupp utan värk (d.v.s. inte marklyft eller andra helkroppsövningar) så länge det finns chans att återhämta dig ordentligt dagarna framöver.

Lycka till med träningen! Och kom ihåg att resultat kommer av ett samspel mellan belastning och återhämtning. Så skynda smart!

 

Text: Anna Lissjanis, chefredaktör och tränare sedan 18 år tillbaka

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.