Att något så enkelt kan vara så gott, dessutom utan vitt socker och med en perfect match av sött och salt. Prova Linda Nilssons dadelkola och du kommer inte bli besviken.
Till alla godisälskare är salt dadelkola ett måste till jul, eller när som helst du vill stilla ditt sug. Denna kola gör du snabbt och enkelt med bara ett fåtal ingredienser med förvånadsvärt gott resultat.
”Allt som smakar salt karamell går hem hos mig, den lilla salta tonen bryter av så perfekt mot den söta kolasmaken. Lite salt lyfter även chokladsmaken så det brukar jag ha i det mesta jag bakar med choklad. Den här kolan kan du förvara i frysen och äta direkt därifrån, den blir inte hård utan behåller krämigheten även när den är kall”, säger Linda Nilsson som bjuder på receptet ur sin nylanserade bok Julens Goda Nyttigheter.
”Den lilla salta tonen bryter av så perfekt mot den söta kolasmaken.”
Salt dadelkola
Portioner: ca 20 st
Tillagning: 40 min
Ingredienser:
- 200 g dadlar
- 0,5 dl vatten
- 1,5 krm vaniljpulver
- 2 krm flingsalt + lite extra till topping
Gör så här:
- Hacka dadlarna i småbitar och lägg dem i en kastrull.
- Tillsätt vatten och koka upp. Låt det sjuda i ca 5 min så att dadlarna blir mjuka.
- Lägg i flingsalt och vaniljpulver.
- Mixa alla ingredienserna till en slät smet med en stavmixer.
- Bre ut kolasmeten på ett bakplåtspapper. Kolan bör vara 0,7-1 cm tjock.
- Bryt chokladen i mindre bitar och smält den över vattenbad.
- Häll chokladen över kolan och bre ut den jämnt.
- Strössla över lite flingsalt när chokladen har svalnat.
- Ställ in kolan i kylskåpet tills chokladen stelnat och skär den sedan i små rutor.
Salt dadelkola
Ingredienser
- 200 g dadlar
- 0,5 dl vatten
- 1,5 krm vaniljpulver
- 2 krm flingsalt
- 200 g sockerfri choklad
Instruktioner
- Hacka dadlarna i småbitar och lägg dem i en kastrull.
- Tillsätt vatten och koka upp. Låt det sjuda i ca 5 min så att dadlarna blir mjuka.
- Lägg i flingsalt och vaniljpulver.
- Mixa alla ingredienserna till en slät smet med en stavmixer.
- Bre ut kolasmeten på ett bakplåtspapper. Kolan bör vara 0,7-1 cm tjock.
- Bryt chokladen i mindre bitar och smält den över vattenbad.
- Häll chokladen över kolan och bre ut den jämnt.
- Strössla över lite flingsalt när chokladen har svalnat.
- Ställ in kolan i kylskåpet tills chokladen stelnat och skär den sedan i små rutor.
Julens Goda Nyttigheter samlar 50 fantastiskt goda recept framtagna av Linda Nilsson. Från frukost och mellanmål till fika, dessert, julgodis och snacks – här finns något för alla. Denna bok är skapad med omtanke för att säkerställa att alla, oavsett allergier eller kostpreferenser, kan njuta av samma läckerheter. Nu kan du bjuda på hembakat utan att kompromissa med varken smak eller hälsa!
Om Linda Nilsson
Linda brinner för kost och hälsa. Mottot är att mat ska vara god, hälsosam och vacker! Alla har rätt att få njuta av god mat. Med flertalet allergier och kostpreferenser i familjen kan det vara en utmaning – en utmaning som Linda tog sig an genom att skapa recept som skulle passa alla. I sociala medier och på hennes hemsida delar hon med sig av recept och lockande bilder. Intresset växte sig allt större när Linda såg att efterfrågan av recepten var stor. Därför utbildade hon sig till Hälso- och livsstilsteraput. Nu arbetar hon med att hjälpa andra till ett bättre mående genom bland annat antiinflammatorisk kos, bland annat genom sitt instagramkonto @goda_nyttigheter.