Julen är en högtid då många av oss njuter lite extra – både av kärt umgänge, mysiga dekorationer och goda ärbarheter. Och ditt traditionella utesluter inte sockerfritt julgodis. Kanske hittar du några nya favoriter i vår samling med 10 tips på sockerfritt julgodis av Martina ”Skippa Sockret” Norling?
Supergott sockerfritt julgodis – 10 recept
Sockerfri ischoklad
Ingredienser:
– 100 g sockerfri mörk choklad
– 50 g kokosolja
– 5-6 droppar pepparmyntsolja (smaka av)
Gör så här:
1. Smält chokladen tillsammans med kokosoljan över ett vattenbad eller i mikron.
2. Tillsätt några droppar pepparmyntsolja och smaka av.
3. Fördela nu chokladen i formarna och låt stelna i kylen. Kan det bli enklare?
Raw saffransbollar
Ingredienser:
– 2 dl cashewnötter
– 5 st dadlar
– 0,5 gram saffran
– 1 msk kokosolja
– lite citronjuice efter smak
Gör så här:
1. Börja med att lägga saffran i någon matsked vatten för att lösa upp och få en finare gul färg i dina bollar.
2. Mixa nu alla ingredienser i en matberedare eller mixer tills det går ihop till en massa. Tillsätt lite citronjuice eller vatten om det känns för torrt.
3. Forma nu massan till små bollar och rulla i kokos, krossade nötter eller något annat gott. Du kan också precis som jag låta dom vara precis som det är! ”I det enkla bor det vackra” sa Ernst så passande ju!
Fruktiga chokladbräck
Ingredienser:
– LowCarb® choklad i smaken forest fruit
– torkade tranbär
– torkad mango
– flingsalt
Gör så här:
1. Smält chokladen på ett vattenbad eller i mikron.
2. Hacka den torkade mangon i lite mindre bitar om det behövs.
3. Klicka nu ut den smälta chokladen i små cirklar, toppa med den torkade frukten och lite flingsalt.
4. Förvara i kylen tills de har stelnat och det är dags att äta!
Sockerfri trillingnöt
Ingredienser:
– hasselnötter
– sockerfri mjölkchoklad
– sockerfri mörk choklad (valfritt)
Gör så här:
1. Rosta hasselnötterna i stekpannan eller i ugnen tills det får en gyllenbrun färg. Lägg sedan nötterna i en handduk och gnugga tills du får bort allt skal.
2. Smält nu chokladen i mikron eller i ett vattenbad.
3. Häll ner hasselnötterna i den smälta chokladen. Fånga upp nötterna tre och tre med en sked eller gaffel, låt överflödig choklad få rinna av och lägg sedan på ett bakplåtspapper.
4. Låt nu dina ”trillingar” få stelna i kylen en stund. Om du önskar kan du nu smälta den mörka chokladen och spritsa över dina trillingnötter men det funkar lika bra utan. MUMS, lycka till!
Raw Hallon- och Lakrits Cheesecake
Ingredienser botten (22 cm springform):
– 2 dl hasselnötter
– 1 dl mandlar
– 12 st dadlar
– 2 msk kokosolja från proteinbutiken
– 1 nypa salt
– Lakritsgranulat efter smak
Fyllning:
– 3,5 dl cashewnötter (blötlägg i vatten ett par timmar innan, gärna över natten)
– 5 msk kokosolja
– 6 dl färska eller frysta hallon (se dock till att det får tina ordentligt innan du börjar)
– 1,5 msk agavesirap
– 1/2 tsk vaniljpulver
– 1 dl kokosgrädde
– 1 msk citronjuice
Gör så här:
1. Börja med botten, mixa alla ingredienser i en matberedare tills den går ihop. Smaka av med lakritsgranulatet och tryck sedan ut botten i en väl sprayad springform med löstagbar kant eller använd ett bakplåtspapper i. Jag använde mig av ett matlagningsspray gjort på kokosolja från proteinbutiken som fungerade kanon! Ställ sedan botten i kylen medan du gör fyllningen.
2. Skölj av det blötlagda cashewnötterna ordentligt och mixa dessa tillsammans med resten av ingredienserna tills du får fyllningen krämig och slät. Jag sparade någon dl hallon och vände i smeten det sista jag gjorde för att få lite hallonbitar i min cheesecake men det gör man som man vill såklart.
3. Ta ut botten ur kylen och häll på fyllningen. Ställ sedan cheesecaken i frysen någon timme innan den serveras.
Mango, Kokos och Ingefära Bliss Balls
Ingredienser:
– 1 dl torkad mango
– 1,5 dl cashewnötter
– 1,5 dl kokosflingor
– 1 msk kokosolja
– riven ingefära efter smak
Gör så här:
1. Blötlägg den torkade mangon minst 30 minuter innan du drar igång med ditt bak.
2. Häll av vätskan från mangon och mixa sedan alla ingredienser i en matberedare tills det går ihop till en ganska kletig massa. Riv nu i lite ingefära i taget och smaka av tills du hittar en bra balans, mixa sedan igen.
3. Forma till bollar och rulla i kokos, mums!
Raw kärleksmums med protein
Ingredienser botten:
– 2 dl mandlar
– 1 dl kaseinprotein kärleksmums från tyngre
– 1 dl kakao
– 10-12 st dadlar
– ½ dl kokosflingor
– 2 msk kaffe
Ingredienser topping:
– 1 mogen avokado
– 1 tsk vaniljpulver
– 1 msk kokosolja från proteinbutiken
– 2 msk kakao
– 2 msk kaseinprotein kärleksmums från tyngre
– kaffe (valfritt)
– kokos att toppa kakan med
Gör så här:
1. Börja med botten av kakan. Mixa alla ingredienser i en matberedare eller mixer tills det blir en formbar massa, tillsätt lite mer kaffe eller vatten om den känns för torr.
2. Tryck ut massan i en fyrkantig form med bakplåtspapper och ställ i kylen medan du gör nästa lager.
3. Nu till toppingen, mixa ihop alla ingredienserna med en stavmixer eller en matberedare, tillsätt lite kaffe om du vill (jag rekommenderar det, muuuums)
4. Ta ut formen från kylen och bre nu på toppingen på bottenlagret, avsluta med att strö på kokosflingor och ställ sedan in kakan i kylen en stund innan du skär upp den i bitar. Servera och njut!
Proteinrika saffransbollar
Ingredienser:
– 1,5 dl kaseinprotein vanilj eller cheesecake
– 1 dl kokosflingor
– 1 dl lättmjölk
– 1 msk fibersirap / agavesirap
– 1 paket saffran
– Kokos att rulla bollarna i
Gör så här:
1. Börja med att lägga saffranet i någon matsked citronjuice för att få ut så mycket smak och färg som möjligt, gärna kvällen innan!
2. Mät nu upp alla ingredienser och mixa i en matberedare, med en elvisp eller förhand.
3. Forma till runda bollar och rulla i kokos.
4. Förvara i kyl eller frys tills det är dags att äta!
Nutella Cupcakes – Raw, Vegan och Sockerfria
Ingredienser muffins/botten:
– 2,5 dl hasselnötter
– 3/4 dl raw kakao
– 5 dl dadlar
– 3/4 dl agavesirap
– 2 tsk vaniljpulver
Ingredienser frosting:
– 1 mogen avokado
– 1 dl kakao
– 1 dl agavesirap
– 1 dl kokosolja
– 1-2 msk kaffe (valfritt)
– hasselnötter att toppa med
Gör så här:
1. Mät upp och lägg i alla ingredienserna till ”muffinsen” i en matberedare eller mixer, kör tills det går ihop och du kan forma massan.
2. Rulla små bollar av massan och platta sedan till dem lite eller tryck ut i muffinsformar.
3. Ställ sedan in dina muffins i kylen medan du gör frostingen.
4. Mixa ihop avokado, kakao, agavesirap och kokosolja till en slät kräm med en stavmixer, smaka av och tillsätt mer sötning om du önskar.
5. Fyll upp frostingen i en spritspåse med valfri tyll och börja spritsa.
6. Toppa sedan med hackade hasselnötter eller något annat smarrigt, ställ in i kylen en stund innan servering!
Chokladdoppad banan med jordnötssmör
Ingredienser:
– 1 banan
– Jordnötssmör
– 50-100 g sockerfri mörk choklad
– lite kokosolja
Gör så här:
1. Skiva upp bananen i små ”mynt” och lägg i frysen en stund.
2. Ta ut banen och bre en klick jordnötssmör på varje mynt och ställ in i frysen igen tills de stelnat lite.
3. Smält chokladen och ha i lite kokosolja.
4. Ta ut bananen och doppa i den smälta chokladen, jag toppade med lite guldpulver för en snygg ”finish” men det funkar ju såklart bra utan eller med något annat gott på toppen!
Samtliga recept och foton av vår fantastiska bloggare Martina ”Skippa Sockret” Norling.
Tack för bra tips till mig som tränar och vill undvika så mycket socker det går