Helgens höjdpunkt blev en middag på Boquerian

2017-10-16

Hur kunde det helt plötsligt vara måndag igen? Helgen bara sprang förbi.. 

I fredags var jag helt slut efter en tuff och lång arbetsvecka och åkte hem till mina föräldrar där jag blev bjuden på en god middag, vi åt länge och kollade samtidigt på de nya avsnitten av Gåsmamman. Har ni inte sett den serien än så gör det! Jag vaknade upp tidigt på lördagen och satte mig direkt för att plugga, jag läser just nu till hälsocoach på distans. Jag har bara två månader kvar av utbildningen och det har varit väldigt roligt och intresant men det ska samtidigt bli ganska skönt att bli klar eftersom det ibland är lite svårt att få ihop en bra rutin mellan skola och heltidsjobb.

På kvällen åkte jag in till stan för att möta upp en vän på middag, vi velade fram och tillbaka om vart vi skulle gå men hamnade till slut på mitt absoluta favoritställe Restaurang Bouqueria (jag kan ha råkat övertala henne). De har fantastisk mat och jag är lika mätt och lycklig varje gång jag går därifrån!

Här är en liten skymt av det vi beställde in :)

Friterad pulled pork, ja ni fattar... 

Jag brukar inte äta potatis särskilt ofta men med denna sås till så skulle jag kunna leva på det..  

Mozarella med balsamico, mandlar och oliver - en klass för sig! 

 

Passionsfruktsmousse med kokoscrisp

2017-10-13

Äntligen Fredag! 

Herregud va skönt att det är fredag, det har varit en tuff vecka på jobbet med många stora konferensgrupper som ville ha både fika och desserter.. Fullt ös med andra ord! Hur som helst så har vi såklart alltid en del allergiker hos oss, främst laktos- och glutenintoleranta men det blir allt mer veganer också vilket jag älskar! Jag är själv inte vegan men jag tycker det är så otroligt roligt att testa nya bakverk och desserter vilket jag fick göra igår. Vi har tidigare haft en ganska (enligt mig) tråkig chokladmousse som "allergidessert". När man har en allergi får man ofta samma desserter om och om igen, någon kladdkaka eller sorbet kanske? Någon som känner igen sig? Men jag vill försöka skapa något mer nyskapande som gör att ingen oavsett vad känner sig bortglömd! Igår började jag fundera på något som skulle efterlikna den dessert som de övriga gästerna skulle bli serverade: Key Lime Pie i glas och med det vi hade tillgänligt just då blev det en passionsfruktsmousse med kokoscrips :) 

Jag testade mig fram hej-vilt den här gången och ville göra ett "smul" som kunde jämföras med de digestivesmul vi använder till Pajen men som skulle vara glutenfritt, nötfritt och vegan. Det här receptet har jag endast gjort en gång och då blev det över förväntan jättebra! På jobbet gör vi extremt stora mängder när det gäller allt så jag försökte att räkna om receptet lite för att få det mer hemma-anpassat. Det bästa är alltid att pröva sig fram för att få det bästa resultatet!

 

Passionsfruktsmousse med kokoscrisp  

Kokoscrisp 

Ingredienser:

- 4 dl kokos  

- 6-8 st dadlar 

- 2 msk agavesirap (honung funkar också om du inte vill göra den vegansk)  

- 1 tsk vaniljpulver  

- lite vatten  

Gör så här:  

1. Mixa ihop alla ingredienser i en matberedare eller mixer, tillsätt lite vatten tills du får en lite fuktig konsistens.  

2. Lägg smulet på en plåt med bakplåtspapper och baka av på 90–100 grader i cirka 40–50 minuter, lite beroende på ugnen (på jobbet kan vi stänga av all fukt så pröva dig fram lite försiktigt hemma) Öppna var 10e minut och rör om lite. Ta ut plåten när det börjar bli torrt och krispigt, DONE!  

Passionsfruktsmousse 

Ingredienser: 

- Ca 5 dl kokosgrädde  

- 2 dl passionsfruktsmousse alternativt färsk passionsfrukt 

- Valfri sötning: sötströ, stevia, kokossocker eller liknande  

Gör så här: 

1. Vispa upp kokosgrädden tills den börjar tjockna lite.  

2. Tillsätt passionsfruktspuren och sötningen, fortsätt vispa tills du får en lagom tjock konsistens. (Den ska gå att spritsa) 

3. Fyll upp moussen i en spritspåse.  

4. Varva moussen med kokoscrispet och låt stå i kylen minst en timme innan servering. Dekorera med valfri frukt eller bär, servera och njut!

Det går såklart utmärkt att variera din mousse, byt bara ut fruktpuren! 

Snabba och sockerfria Chocolate Chip Cookies

2017-10-11

Har ni testat att baka med kikärtor? - Det hade inte jag..

Tills idag! Jag kollade i mitt skafferi hemma och såg en förpackning kikärtor som nästan tittade på mig lite ledsamt. Jag bestämde mig för att testa Chocolate Chip Cookies med en bas på kikärtor. Förväntningarna var höga och jag skulle inte bli besviken, kakorna steg jättefint av bakpulvret och blev riktigt goda! 

Snabba och sockerfria Chocolate Chip Cookies 

Ingredienser: 

- 2 dl kikärtor

- 1 dl valfritt nötsmör 

- 1/2 tsk ekologiskt vaniljpulver 

- 1 tsk bakpulver 

- 3 msk agavesirap 

- 40-50 g sockerfri choklad (jag blandade ljus & mörk choklad) 

Gör så här: 

1. Sätt ugnen på 175 grader. 

2. Skölj av kikärtorna noggrant, låt rinna av och torka en stund. 

3. Mixa sedan kikärtor, nötsmör, vaniljpulver, bakpulver och agavesirap i en matberedare eller mixer.

4. Rör sedan ner hackad choklad i "degen". 

5. Forma degen till små bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper, platta ut bollarna lite.  

6. Grädda dina cookies i cirka 10 minuter. Servera gärna med ett kallt glas mjölk, mums-fili-babba

Knäckepizza

2017-10-09

Igår åkte jag hem till mina föräldrar en sväng, vi skulle kolla på de nya avsnitten av Gåsmamman (helt besatt) ! Mamma och pappa skulle äta hemmagjord pizza och inne i matbutiken fick jag snabbt försöka tänka lite vad jag skulle laga till mig själv då jag inte tycker om sånt där färdigt "pizza-kit" som de skulle äta. Men då plötsligt slog det mig att jag aldrig har testat att göra en knäckepizza, jag har tänkt på det väldigt länge men det har inte blivit av så nu var det ett perfekt läge att testa. Och jag skulle inte få ångra mig.. Herregud va enkelt och GOTT! Har ni inte redan testat detta så gör det, och det bästa av allt är att man kan variera pizzan till onändligheter! 

Min knäckepizza

Ingredienser: 

- En "halva" av ett runt stort knäckebröd på surdeg

- Tomatsås 

- Mozzarella 

- Paprika 

- Gul lök 

- Oliver

- Salt & Peppar

Gör så här: 

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Lägg knäckebrödet på en plåt med bakplåtspapper. 

3. Lägg på din valfria topping på knäckebrödet och stoppa in i ugnen tills osten har smält och pizzan har fått lite färg, det tog cirka 10 minuter för mig men håll lite koll! :) 

 

Chokladdoppad banan med jordnötssmör

2017-10-08

Har ni inte testat kombinationen choklad, banan och jordnötssmör än så är det hög tid för det nu - en magisk kombiantion! Det bästa är att detta "snacks" är så enkelt att göra och tar bara några futtiga minuter. 

Jag valde att frysa banen för att slippa jobba med den när den är klibbig och mjuk men det fungerar säkert lika bra att skippa det också! 

 

Chokladdoppad banan med jordnötssmör 

Ingredienser: 

- 1 banan 

- Jordnötssmör   

- 50-100 g sockerfri mörk choklad

- lite kokosolja 

Gör så här:

1. Skiva upp bananen i små "mynt" och lägg i frysen en stund. 

2. Ta ut banen och bre en klick jordnötssmör på varje mynt och ställ in i frysen igen tills de stelnat lite. 

3. Smält chokladen och ha i lite kokosolja. 

4. Ta ut bananen och doppa i den smälta chokladen, jag toppade med lite guldpulver för en snygg "finish" men det funkar ju såklart bra utan eller med något annat gott på toppen! 

Väljer du att äta dessa godingar direkt (jag kunde inte hålla mig) så påminner det om glass och är sååå gott! Annars går det bra att förvara dessa i båda kyl och frys beroende på vad du föredrar :) 

 

Proteinpuckar med smak av lakrits ♥

2017-10-02

Ikväll passade jag på att baka lite mer med mitt älskade lakritsprotein. Jag fick så bra respons på proteinbarsen med lakritssmak som jag gjorde för någon vecka sedan så jag kände för att testa något nytt nu och då blev det dessa proteinpuckar! Jag valde att doppa puckarna i krossade pumpafrön och lakritsgranulat men det går ju såklart att byta ut om man önskar något annat gott :) 

 

 

Proteinpuckar med smak av lakrits

Ingredienser:

- 1 dl riven kokos

- 1,5-2 dl vassleprotein lakritsstrut från tyngre 

- 2 msk kokosolja

- 1 dl kokosmjölk

- 2 msk agavesirap 

Topping: 

- lite lakritsgranulat 

- pumpafrön 

Gör så här: 

1. Börja med att mixa pumpafrön med lite lakritsgranulat i en matberedare och ställ sedan åt sidan. (Det är en smaksak hur grovt man vill mixa det men jag valde att göra det lite grövre än ett mjöl.)

2. Vispa ihop alla de övriga ingredienserna med en elvisp eller matberedare. 

3. Ställ i kylen en stund om smeten känns lös. 

4. Forma till små puckar och doppa sedan i "pumpa/lakrits-strösslet" 

5. Förvara i kylen tills det är dags att äta!   

 

Snabb, enkel och sockerfri blåbärspaj

2017-10-01

Här kommer en favorit i repris, den supersnabba pajen! ♥

Jag kan inte få nog av denna paj-variant! Den fungerar när som helst under dagen och går att variera med massor av olika goda frukter & bär, dessutom ger den dig bra energi! Här kommer ett recept på granolapaj med blåbär och kokos, mums! 

 

Snabb, enkel och sockerfri blåbärspaj

Ingredienser: 

- Frysta eller färska blåbär

- Granola utan tillsatt socker 

- 1 msk kokosolja 

Gör så här: 

1. Sätt ugnen på 175 grader. 

2. Lägg blåbären i valfri ugnsform. 

3. Strö över granolan. 

4. Baka av i ugnen i cirka 10 minuter tills pajerna fått en gyllenbrun färg. 

5. Servera varm, gärna tillsammans med både rostad kokos och kokoskvarg! 

  

Raw Key Lime Pie

2017-09-29

En fredag med blandade känslor ♥

Idag var det dags för min sista dag på praktiken SportHälsa, det känns så sorgligt eftersom jag har fått världens bästa kollegor här.. Dessutom har jag lärt mig så otroligt mycket nytt, bloggen kommer dock att leva vidare så ni kan absolut räkna med fler smarriga recept framöver!

Hur som helst så ville jag ju såklart bjuda på något gott till fredagsfikat och har länge suktat efter den här Raw Key Lime Pie´n, jag älskar syrliga desserter så det kändes som ett bra läge att testa de här receptet! 

Raw Key Lime Pie 

Botten:

- 2,5 dl valfria nötter 

- 2 dl kokosflingor

- 10 st dadlar

- en nypa salt

Fyllning: 

- 2 st mogna avokados

- 1,5 dl limejuice + lite rivet skal 

- 1 dl agavesirap 

- 0,5 dl kokosgrädde 

- 1,5 dl kokosolja

- en nypa salt 

Gör så här: 

1. Börja med att mixa nötter, kokos och salt till ett fint mjöl i en matberedare. Tillsätt sedan dadlarna och mixa igen tills det blir en massa som som håller ihop, tillsätt lite vatten om det behövs. 

2. Klä formens botten med ett bakplåtspapper och smörj kanten med kokosolja. Tryck sedan ut degen jämnt på botten och ställ i kylen medan du gör fyllningen. 

3. Smält kokosoljan varsamt i ett vattenbad och ställ åt sidan så länge. 

4. Mixa nu avokado, limejuice, limeskal, agavesirap, kokosgrädde och salt till en slät smet. Tillsätt sedan kokosoljan och mixa igen. 

5. Ta fram formen ur kylen och häll i smeten. Plasta pajen och låt stå i frysen i cirka 2 timmar. 

6. Tina pajen, skär upp i bitar och servera! 

Frukostfavoriter

2017-09-27

 

Jag kollade igenom min telefon idag och blev påmind om att jag är extremt beroende av goda frukostar.. 

Att få gå ut och äta frukost är bland de bästa jag vet och det är som att jag tror att jag kan få återuppleva smaken om jag ser till att fota varje gång jag äter en god frukost, någon som känner igen sig? Herregud.. vad har jag tänkt göra med alla dessa bilder egentligen? 

Hur som helst så kom jag på att jag kunde visa er några av mina favvoställen när det kommer till frukost! 

 

Pom & Flora 

Mitt absoluta favorit-hak, hit skulle jag kunna gå och äta varje dag! En fantastisk meny som uppdateras med jämna mellanrum (för sånna som mig antar jag). Det enda minuset är att det är så otroligt litet där inne (södermalm) så var där i god tid för att haffa ett bord! Missa inte deras 50/50 på menyn - hälften chiapudding och hälften yoghurt, toppad med hallon och krossade nötter samt någon slags tahini-sirap tror jag!? MUMS! 

Nytorget 6 

Nytorget 6 är ett jättemysigt ställe mitt på Nytorget där jag har varit ett par gånger nu! Jag brukar alltid ta deras surdegsbröd med avokado, till det en yoghurt med deras hemgjorda granola och gärna en färskpressad juice, fräscht och gott! En lugn och skön miljö, här vill man sitta länge!

 

Greasy Spoon

Jag har nu haft praktik i 8 veckor på SportHälsa och vi bor liksom granne med det här underbara stället - Greasy Spoon! Jag har tidigare alltid velat gå dit men det har inte blivit av men nu har jag blivit besatt av deras havrelatte som jag köper flera dagar i veckan.. så god! Det är en skön miljö där all personal pratar engelska och är grymt trevliga, man vill helst bara stanna kvar där och snacka med dom! Fantastisk frukost och brunch-meny, jag har ätit chiapuddingen och gröten, kan varmt rekommendera båda! Och glöm inte havrelatten, viktigast!!!