En sallad är en klassiker till lunch, men det gäller att komponera den rätt för att bli mätt och belåten. Med färska grönsaker, söta frukter, knapriga nötter och läckra ostar blir salladen något utöver det vanliga. Kostexperten Yvonne Lundgren bjuder på tre goda och matiga sallader som gör sig perfekt i lunchlådan.
Recept: Potatissallad med soltorkade tomater
2-4 personer
Ingredienser:
ca 10 st potatisar
50 g ruccola
140 g soltorkade tomater
ca 10 st marinerade vitlöksklyftor
25 g pinjenötter
Gör så här:
Tvätta potatisen men behåll skalet. Koka i lättsaltat vatten tills potatisen har lagom tuggmotstånd. Låt svalna. Skölj ruccola och lägg den i en skål med resten av ingredienserna. Lägg i potatisen. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna och strö dem över salladen.
Färskpotatissallad med soltorkade tomater
Recept: Rödbetssallad med Chevré
2 personer
Ingredienser:
2 stora rödbetor
50 g ruccola
1 päron
100 g Chevré i bit
30 g valnötter
ev. honung
Gör så här:
Koka rödbetorna tills de blir mjuka. Skölj rödbetorna i kallt vatten och ta bort skalet. Skölj ruccolan. Skiva päronet och rödbetorna i bitar. Blanda allt i en skål eller på ett stort fat. Smula Chevré över salladen och toppa med valnötterna. Ringla honung över om ni önskar lite det sötare.
Rödbetssallad med Chevré
Recept: Melon- och halloumisallad
4 personer
Ingredienser:
ca 65 g mâchesallad
2-3 st salladslök
¼ gurka
10 st körsbärstomater
8-10 st rädisor
1 avokado
400 g vattenmelon
300 g gaiamelon
ett paket halloumi (200 g)
Gör så här:
Skölj grönsakerna. Skär salladslök, gurka, tomater och rädisor i bitar. Skala och skiva avokadon, dela tomater och rädisor. Gör melonkuber i önskad storlek. Blanda allt i en stor skål. Skär haloumin i ganska tjocka bitar och grilla eller stek dem så de får färg. Lägg osten över salladen.
Melon- och halloumisallad
Recept och foto: Yvonne Lundgren