Vad blir det för mat? Den dagliga frågan som blir lättare att svara på med en förbestämd matsedel, därför ger vi dig här förslag på goda middagar inför veckan.
Här hittar du en matsedel med sju maträtter. Tanken bakom är att ge dig en god variation mellan vegetariskt, kött, fisk, fågel och att kocken ska få vila en dag.
Veckans matsedel – 7 middagstips
Måndag – köttfritt: Vegofärs, till exempel quorn eller sojafärs, som du steker med exempelvis tacokrydda eller egen blandning. Servera med valfria grönsaker vitlökssås eller salsa, gärna i hemgjort tortilliabröd.
Hemgjorda, glutenfria tortillabröd
Ingredienser, ca 4 st:
– 4 ägg
– 1 dl crème fraiche
– 0,75 dl ekologiskt mandelmjöl
– 0,5 dl fiberhusk
– 1 tsk salt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150°.
2. Vispa äggen poröst och tillsätt sedan crème fraiche, mandelmjöl och fiberhusk.
3. Låt svälla i 10 minuter och dela sedan degen i 4 delar.
4. Rulla till bullar och lägg sedan mellan två oljade bakplåtspapper (ca 2 bullar per plåt) och kavla ut till tunna cirklar.
5. Lämna bakplåtspappret på och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
6. Servera ljumna med valfri fyllning.
Tisdag – fisk.
Lax med parmesan, tomat och oliver
Ingredienser:
- Laxfilé
- Rödlök
- Parmesanost
- Valfria kryddor
- Oliver
- Körsbärstomater
- Smakrik salami
Gör så här:
1. Lägg laxfilén på en plåt. Riv över parmesanost, krydda med örtagårdskrydda.
2. Strimla och lägg på smakrik salami och skivad rödlök.
3. Lägg på oliver och körsbärstomater.
4. In i ugnen tills laxen faller isär i köttet.
5. Servera tillsammans med sallad, potatis och sås av crème fraîche, salt och pressad vitlök.
Onsdag – kyckling: Kyckling med ugnsgrillade grönsaker, sallad och spenat- och fetaostpaj.
Torsdag – vit fisk:
Torsk på spenatbädd med fetaostäcke
Ingredienser:
– 1 paket torskfilé (alt. annan fisk)
– 1 påse bladspenat (fryst, urkramad/stek ur vätskan)
– 250 g keso
– 100 g smulad fetaost
– 3 finhackade soltorkade tomater
– salt och peppar
– 3 ägg
– champinjoner
– paprika
Gör så här:
1. Lägg spenaten i en smord ugnssäker form.
2. På med fisken. Salta och peppra.
3. Blanda ihop keso, fetaost, soltorkade tomater och valfria kryddor. Hackad rödlök och oliver vore också gott i. Kläck ev. ett par ägg över alltihop.
4. Lägg champinjoner och paprika runt om i formen. Ringla över olivoja.
5. In i ugnen på 225° i ca 30 minuter.
6. Servera med ris, matvete, quinoa, blokålsris eller liknande.
Fredag – fast food: Broccolipizza, blomkålspizza (samma recept som med broccoli, men med blomkål istället) eller helt enkelt pizza av tortilliabröd. På med förslagsvis tomatsås, strimlad kalkon, bladspenat, skivade champinjoner, riven ost och oregano.
Lördag – hämtmat:Exempelvis sushi kebab, thaimat eller hamburgare. Huvudsaken att kocken får vila och äta något som inte tillagats i egna köket om hen önskar.
Söndag – storkok: Förslagsvis en stor sats köttfärssås som räcker till både spaghetti, till lasagne och exempelvis att äta i pitabröd under veckan som kommer.
Följ SportHälsa på Facebook och Instagram @sporthalsa för att inte missa mer inspiration!