Till typisk torsdagsmiddag, mellanmål eller helgens brunch – grädda goda och näringsrika kvargplättar! Och vad kan bli mer passande som tillbehör än saftiga äpplen. stekta knäckiga i smör och kryddade med kanel.
Kvargplättar med knäckig äpple- och kaneltopping – utan vetemjöl
Ingredienser till ca 10 st:
- 1 dl havregryn som du mixar till mjöl
- 2 dl kvarg (naturell alt. med vaniljsmak)
- 3 ägg
- 1 krm salt
- ½ tsk bakpulver
- smör/olja att steka i
- 2 äpplen
- kanel
- valfria nötter/frön
- nötsmör, förslagsvis hasselnötssmör eller mandelsmör
Gör så här:
- Mixa havregryn till mjöl.
- Vispa äggen poröst.
- Blanda ihop och tillsätt salt, bakpulver och salt.
- Tärna äpplena.
- Stek dina kvargplättar på medelhög temperatur så att ägget stagnerar och de får en gyllenbrun färg.
- På en annan stekpanna – stek äppelbitarna mjuka och gyllene tillsammans med nötter/frön i smör. Krydda med kanel.
- Servera plättarna med äppleblandningen och en ordentlig klick nötsmör.
Smaklig måltid!
Kvargplättar med knäckig äpple- och kaneltopping
Portioner 10 st
Ingredienser
- 1 dl havregryn mixa till mjöl
- 2 dl kvarg naturell alt. med vaniljsmak
- 3 st ägg
- 1 krm salt
- 1/2 tsk bakpulver
- 2 msk smör
- 2 st äpplen
- 1/2 tsk kanel
- 2 msk nötter/frön
- 2 msk nötsmör
Instruktioner
- Mixa havregryn till mjöl, vispa äggen poröst och tärna äpplena.
- Blanda ihop och tillsätt salt, bakpulver och salt.
- Stek dina kvargplättar på medelhög temperatur så att ägget stagnerar och de får en gyllenbrun färg.
- På en annan stekpanna – stek äppelbitarna mjuka och gyllene tillsammans med nötter/frön i smör. Krydda med kanel.
- Servera plättarna med äppleblandningen och en ordentlig klick nötsmör.