Kalle Zackari Wahlström: Det är mysigt att lyfta tungt

Kalle Zackari Wahlström: Det är mysigt att lyfta tungt

Han trodde att träning bara var för andra – tills dagen han fick smaka på endorfiner. Nu är Kalle Zackari Wahlström aktuell med boken ”Stark som en björn, snabb som en örn” och en ny säsong av tv-succén Svett & etikett. För SportHälsa berättar Kalle Zackari Wahlström om träningen, kosten, boken och alla tuffa inspelningar.

Kalle Zackari Wahlström.

Ålder: 33 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Frun Brita Zackari, sonen Glenn och hunden Kakan.

Aktuell: Boken ”Stark som en björn, snabb som en örn” och en ny inspelning av Svett & etikett. 

Tränar: Tungt, helst med atlasstenar.

För åtta år sedan hade han aldrig hört talas om kettlebells. Ännu mindre känt på dem. Kalle Zackari Wahlström har inte alltid varit träningsfantasten som vi sett i tv-programmet Svett & etikett. Han har också varit nybörjare, känt sig vilsen bland vikter och trott att träning bara var för alla andra. Men så hände något på semestern i Malaysia. En olidlig värme och brist på aktiviteter fick honom att kliva in på hotellets gym där det fanns AC.
  – Jag hade ingen plan och visste inte alls vad jag skulle göra. Lyfte lite vikter, cyklade två mil och insåg att min kropp mådde bra av att röra på sig. Den fick smaka på något nytt och ville ha mer, säger Kalle Zackari Wahlström.
  Väl hemma i Sverige köpte han gymkort, fick hjälp med ett träningsschema och började träna. Inte för att det var kul, utan för att träningen fungerade och började förändra hans kropp.
– När man börjar träna är det lätt att känna sig i underläge, det är som en helt ny värld öppnar sig. Träningsschemat innehöll en armdag, en magdag och så vidare. Men det var skittråkigt att träna sådär, det handlar ju bara om att forma kroppen på ett visst sätt. Senare upptäckte jag att man kan träna kul. Att man kan använda kettlebells och köra marklyft. Träna igenom hela kroppen samtidigt och köra slut på sig själv.


Bloggen som blev tv
Intresset för fysisk aktivitet ökade och några år senare startade Kalle Zackari Wahlström träningsbloggen ”Stark som en björn, snabb som en örn”.
 
– Det var två anledningar till att jag började blogga. Dels tyckte jag att det var tråkigt att jobba med reklam, jag ville skriva för min egen skull, inte för andras. Sedan tyckte jag inte att det fanns något roligt att läsa om träning.
Besöksstatistiken växte snabbt och tillsammans med hans bror Erik Haag uppstod idén om att göra tv av bloggen
– Min brorsa har ett produktionsbolag så vi försökte göra ett tv-program på Kanal 5, men de tackade nej. Jag tänkte inte mer på det tills jag blev uppringd av en bekant som hade presenterat idén för SVT. De visade sig vara intresserade och därefter hittade vi på formatet till Svett & etikett.


sites/default/files/KALLE1.jpg


”Livet kändes meningslöst”
Inspelningarna av Svett & etikett beskriver Kalle Zackari Wahlström som roliga, men samtidigt påfrestande och intensiva. Programmet sändes i åtta delar där han fick testa olika träningsformer, allt ifrån dans till strongman. Upplägget var att gå från träning till tävling, guidad av experter inom respektive träningsform.
– Allt var jättekul och utmaningarna var jobbiga på olika sätt. Fysiskt jobbigast var Örnmarschen och sista passet på crossfittävlingen. Dansen var psykiskt jobbig eftersom det var en intensiv inspelningsperiod. Jag tränade mycket utöver tvinspelningarna och utmaningarna gick parallellt. Dagen efter dansuppvisningen var det dags för crossfittävlingen.
Den mest psykiska påfrestningen kom dock när det var dags för bodybuilding. Sista veckan innan tävling bestod måltiderna av kokt torsk och grönsaker. Sju gånger om dagen.
– Jag kände mig sjuk och ville hoppa av. Livet kändes meningslöst. Jag blev dum i huvudet och fattade ingenting, inte ens filmen som jag kollade på tillsammans med min son.


”Läskigt med säsong två”
Nu pågår inspelningen av en ny säsong av Svett & etikett. I vår kommer vi att få se Kalle Zackari Wahlström ta sig an bland annat styrkelyft, klättring, simning och rodd. Men till skillnad från förra säsongen är det en lite mer nervös Kalle Zackari Wahlström som står inför åtta nya tävlingar.
– Det är svårt och läskigt att göra en till säsong. Nu har folk en massa förväntningar. Förra säsongen var det ingen som fattade vad vi höll på med. Sedan är det krångligt att hitta på grejer. Det gäller att hitta utmaningar som pågår under hösten och som jag kan lära mig. Jag skulle exempelvis inte kunna tävla i hästdressyr eller romerska ringar, det tar för lång tid att lära sig.

sites/default/files/KALLE4.jpg


Gör författardebut
Förutom att göra tv har Kalle Zackari Wahlström för bara några veckor sedan släppt sin första bok. Titeln är densamma som den tidigare bloggen: ”Stark som en björn, snabb som en örn.” Genom ett fantastiskt roligt och personligt berättande får man följa med på Kalles utmaningar och ta del av hans syn på träning, kost och livet. Att det blev en bok kom som en naturlig fortsättning av bloggen och Svett & etikett.
– Folk verkade gilla vad de läste och fick se. Jag tänker väldigt mycket om träning och ville förmedla det jag skrivit på bloggen, fast på ett finare sätt. Många tycker att det är läskigt med träning, och det är den synen jag försöker att avdramatisera. Man behöver inte byta liv för att börja träna. Sedan är det ju coolt att ha skrivit en bok och jag tror att mina föräldrar tycker att det är fint.


”Ät vanlig jävla mat”
I boken berättar Kalle Zackari Wahlström att han gärna äter en hamburgare ibland och dricker några öl. Att det är dags att vi slutar se mat som en fiende som behöver kontrolleras och vägas. 
– Folk håller på med så många dieter. Jag tror inte att man blir tjock av att äta vanlig mat på vanliga tider. Personligen utesluter jag ingenting, men man mår ju dåligt om man äter för mycket McDonald’s. Ät vanlig jävla mat, alltså den som kommer från naturen. En korv från 7-Eleven till exempel, den kommer inte från naturen. Den kommer ifrån … 7-Eleven.


”Älskar att känna mig som en lyftkran”
Mycket har hänt sedan Kalle Zackari Wahlström satte sig på träningscykeln i Malaysia. I dag lyfter han helst tunga atlasstenar och kettlebells. Gärna varje dag, men han konstaterar att det är sällan han orkar ett pass om dagen.
– Det gäller att ha balans, man får inte träna så mycket att man inte kan vara en bra farsa. Men jag blir jättedålig om jag inte får träna. Det är som en rökare som inte får röka. Det är mysigt att lyfta tungt och jag älskar att känna mig som en lyftkran.

sites/default/files/KALLE2.jpg
Skippa träningsmålet
Medan de flesta inom träningsbranschen förespråkar vikten av att ha ett uppsatt träningsmål, vänder Kalle Zackari Wahlström på det hela och föredrar det motsatta.
– Har man ett mål blir träningen som en resa med en början och ett slut. Når man inte målet betyder det att man har misslyckats. I stället fokuserar jag på att göra kroppen trött. Jag har kört på samma vikt i marklyft de senaste två åren, och det går ju bra ändå?


Träning är som tandborstning
Till dem som vill börja träna tipsar Kalle Zackari Wahlström om att sluta se träning som en livsstil eller som något läskigt. I stället rekommenderar han att man bör tänka på träning som man gör med tandborstning.
– Ingen har nyårslöftet att börja borsta tänderna, man bara gör det. Vissa gör det jättenoggrant, andra lite slarvigt på morgonen för att det luktar illa. Ta ditt vanliga liv och lägg till träning. Ändra ingenting förutom att du gör kroppen trött en gång om dagen. Sedan kommer allt annat naturligt. Du kommer att göra andra hälsosamma val när du väl har börjat träna. En sak till, träna hårt.

Foto: David Thunander
Text: Hanna Larsson

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.