Måndag 25 mars är det våffeldagen, vilket vi firar med recept till dig som önskar mer hälsosamma våfflor. Precis som andra ”godsakshögtidsdagar” är det klart att du ska njuta av originalet om du vill, men vi tycker att alla våffelälskare ska kunna vara med och fira, även du som exempelvis är glutenintolerant.
Njut av mumsiga och hälsosamma våfflor. Här hittar du fyra recept inför självaste våffeldagen eller när som helst du önskar något gott, dessutom passande även vid olika allergier eller för extra krut till dina muskler? Våfflor med extra protein, våfflor av kokosmjöl, saftig zucchini och eller av mandelmjöl? Välj och vraka.
Hälsosamma våfflor till våffeldagen – 4 goda recept
Proteinrika våfflor
Ingredienser, ca 4 st:
- 1 dl havregryn
- 1 dl vanilj proteinpulver (eller annan smak/neutralt)
- 1 st ägg
- 1 tsk bakpulver
- 1,5 dl valfri vätska (vatten eller mjölk)
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser i en skål och mixa med en stavmixer. Sedan är det bara att grädda våfflorna i våffeljärnet.
- Servera gärna med färska bär, ringlad honung och en klick vaniljkvarg, keso eller grädde.
Kokosvåfflor
Ingredienser:
- 8 ägg
- 2 dl kokosmjölk
- 2 dl kokosmjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk vaniljpulver
Gör så här:
- Vispa ägg och kokosmjölk.
- Rör i mjöl, bakpulver och salt.
- Låt smeten vila medan våffeljärnet blir riktigt varmt.
- Pensla våffeljärnet med kokosolja, klicka ut smeten och grädda våfflorna gyllenbruna.
- Servera exepmelvis med vispad kokosgrädde, kakaonibis och rårörda hallon.
Zucchinivåfflor med fetaostkräm
Ca 4 våfflor
Ingredienser:
- 1 zucchini
- 2 ägg
- 1 msk fiberhusk
- örtsalt, smaka av
- Fetaostkräm: smulad fetaost + yoghurt
Gör så här:
- Riv zucchinin, krama ur vätskan.
- Blanda i resten.
- Grädda våfflor.
- Servera gärna med fetaostkräm, d.v.s. rör ihop yoghurt med smulad fetaost, salt och peppar.
Mandelvåfflor
Ingredienser 6-8 stycken:
- 2 dl mandelmjöl
- 4 ägg
- 1,5 dl mjölk
- 25 g smör, smält
- 0,5 krm salt
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 1 msk fiberhusk
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser och låt svälla 15 minuter innan du gräddar dem i våffeljärnet. Du kan behöva smörja järnet lite, men bara pytte eftersom mandelmjölet i sig är fett.
- Servera nygräddade, exempelvis ihop med bär, pudrad kanel, hyvlad mandel och vispad kokosgrädde.
Recept #1 med hälsosamma tillbehör! Det var faktiskt gott! Och kalorisnål! Tack för recepten! 🙂
Roligt att du gillade dom Ella! 🙂
Recept #1:Alltså de här våfflorna fick toppbetyg av mina barn:-) Och de var sååå superenkla att göra och de blev frasiga – jag gräddade i smör.
Vad roligt att höra Jennie!! Mums 🙂