Gå ner i vikt som vegan – 10 hälsosamma tips

viktnedgång som vegan

Att äta vegansk mat betyder inte automatiskt att du håller en sund vikt. Därför ger Veganfoodie-Lili några förslag på bra vegetabiliska källor och 10 tips på hur du kan gå ner i vikt som vegan. Men kom ihåg att skynda långsamt, att äta tillräckligt för att må bra och att vågen sällan är ett mått på vare sig lycka eller hälsa. Dock kan vegansk mat göra stor skillnad för både ditt, djuren och naturens välmående, varför flera av tipsen är bra även för dig som är nöjd med din vikt.

Notis: Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Simple Feast

10 hälsosamma tips för viktnedgång som vegan

1. Protein

Eftersom alla är så stressade över att veganer inte får i sig tillräckligt med protein så kommer du lära dig proteinvärdet i nästan all mat, för att kunna ge svar på tal (haha). För att gå ner i vikt rekommenderar flera personliga tränare att äta protein vid varje måltid. Vilket är lätt som vegan eftersom man redan är så medveten om hur mycket protein allting innehåller. Till exempel, 100g ägg innehåller lika mycket protein som 100g havre.

2. Tofu

Tofu är en massa gjord på sojabönor. Den går att variera i oändlighet och är väldigt kalorisnål men har samtidigt ett högt innehåll av proteiner. Många känner nog till knepet att bara äta sallad och en köttbit för att gå ner i vikt. Men tofu och sallad fungerar lika bra, och gör dig lika mätt och belåten.

3. Ändra dina vanor

Det kan vara en stor omställning när du byter till en plantbaserad diet. Du lär dig på nytt vad som går att äta och vad du vill undvika och vad maten du äter innehåller. I början är det jobbigt att minnas all ny information. Alla gör snedsteg, det är naturligt. Men med tiden blir din nya diet bara en vana.

4. Vegan Bodybuilders

Den finns en uppsjö med starka män och kvinnor som är veganska bodybuilders. Inspireras av att man kan vara stark utan att äta djur. Här är en härlig artikel om några coola träningsveganer.

5. Läs innehållsförteckningen!

Som vegan är du van vid att läsa innehållsförteckningen, eftersom du valt att utesluta djurprodukter och vill hålla dig till det. Detta gör att du har bättre koll på vilken mat du stoppar i din kropp. Du får bättre kännedom om hur mycket energi det är i olika maträtter. När du står i butiken och läser så kan du fundera; en chokladkaka innehåller lika mycket energi som en sallad. Men en sallad gör dig mättare och är bättre för att hålla energin uppe.

6. Drick mycket vatten


En del av den veganska filosofin är att ta till sig jordens naturliga råvaror, utan att konstla till det. Att dricka mycket vatten bränner kalorier. Dessutom är det lättare att hålla sig mätt under dagen. Ett tips är att dricka ett stort glas så fort du vaknar. Och att dricka ett glas vatten innan varje måltid, så att du inte överäter. För att kunna omvandla maten du äter till energi – så måste kroppen ha vatten. Ämnesomsättningen saktar ner när du är uttorkad.

7. Laga själv
Som vegan måste man kunna laga mat själv. Att gå ner i vikt handlar till störst del av det du stoppar i dig, och göra val som att ta med sig hemlagad mat till jobbet istället för att äta ute. Veganer är vana vid att alltid ha med sig sina egna snacks och mat – för man är inte säker på att man kommer kunna äta på vissa ställen osv. Att laga sin egen mat är ett jättebra sätt att ha full kontroll över antalet kalorier du äter. Att äta ute är inte bara dyrt, utan du kan aldrig riktigt veta hur någon annan lagat din mat. Såklart finns det en charm i detta, men att äta ute bör vara något festligt och härligt, inte en vardagssak.
Recept: Het och krämig vegansk thaigryta

8. Kvalitetskolhydrater

Gör dig bekant med linser, bulgur, couscous, matvete, och quinoa. Om du vill gå ner i vikt som vegan så väljer du kolhydratssorter som innehåller ett lågt GI-värde och  håller blodsockret på en jämnare nivå än vit pasta. Det är kolhydratskällor som håller hög kvalité, och linser är ju mer proteinrika än bröd. Nästa gång du kokar linser eller bulgur, så lägg till lite grönsaksbuljong – supergott.

9. Tunga blad
Isbergsallad och persilja i all ära, men spenat eller grönkål is the way to go om du vill ha en fiberrik måltid som gör dig mätt. När du väljer mer näringsrika blad för att fylla din veganska sallad, så ger du din kropp fina vitaminer och järn som den tacksamt tar emot. En deciliter grönkål ger dig ditt fulla dagliga rekommenderade intag av vitaminerna A, C och D och innehåller också järn, kalcium och kalium.

10. Bli mindre glupsk

Om du blir bjuden på brunch eller julbord – så är de tyvärr mindre utbud för veganer. Detta ska du dock se som en fördel. Du riskerar inte att sitta proppmätt på julbordet för att du vill äta ALLT. Du kommer bli mer medveteb om att mer mat inte behöver vara en bättre upplevelse. Att välja ut ett par favoriter – och verkligen njuta av dem, är mycket godare än att försöka proppa in sig allt på bordet.

Text: Lili Sapi från sajten Veganfoodie.se. Där skapar hon goda veganska recept och driver diskussioner kring djur och vårt samhälle. Du hittar även bra råd kring pengar, konsumtion, minimalism och hållbarhet. ”Jag tror vi kan alla äta mer plantbaserat och denna blogg finns för att hjälpa dig – små steg i taget”.

För inspirerande veganska matbilder – följ gärna Veganfoodie på Instagram.

Sugen på inspirerande middag – klar på ett ögonblick?👩🏽‍🍳 🌿

Fräscha vegetariska och veganska måltider som inspirerar och gör gott. Bäst av allt? Middagen har du klar på ett ögonblick. Välj en bättre matkasse och upplev skillnaden.

Beställ din gröna matkasse från Simple Feast idag! Få upp till 600kr rabatt och fri frakt idag med koden MUMS på din första beställning.

1 Comment
  1. Den här artikeln är i stort behov av faktagranskning. Det mest centrala för en viktnedgång, nämligen negativ energibalans, nämns överhuvudtaget inte. För att få i sig tillräckligt med protein från veganska källor (vilket för övrigt inte är så lätt som det påstås) får man en hel del kolhydrater och fett på köpet, vilket kan vara lämpligt att framhålla i en artikel om just viktnedgång. Det bör åtminstone nämnas att varken energiinnehållet eller makronutrientsammansättningen är densamma i kött respektive tofu.

    Ironiskt nog föreslår tips nr 2 att man ska utesluta kolhydraterna bara för att införa dem igen i tips nr 8. Bara för att man lagar sin egen mat har man inte automatiskt kontroll över hur många kalorier den innehåller och nej, dricka vatten bränner inte tillräckligt många kalorier för att det ska märkas skillnad på vågen.

    Det börjar ändå ganska bra i ingressen och det är inget större fel på tipsen i sig – näringsrika råvaror, fiberrika grönsaker, bort med chokladen – men förklaringsmodellerna stämmer inte.

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.