Därför ska du bli vegan – 10 goda skäl + nyttigt, veganskt pizza-recept

vegan pizza

Är du nyfiken på vad det innebär att vara vegan, men saknar tillräckligt med anledningar varför du ska bli det själv? Här ger Veganfoodie-Lili dig 10 goda skäl till att anamma en mer plantbaserad livsstil. Dessutom bjuder hon på ett jättegott recept för vegansk pizza att fira Meat Free Monday med.

10 goda skäl att bli vegan

1. Bli vegan för djuren

Vi vet alla att djurindustrin är fruktansvärd. Att älska sitt husdjur men döda ett annat djur och äta det – det finns ingen logik i detta. En av de många anledningar att bli vegan är för att det är hemskt att djur är instängda i en kubikmeter hela deras liv för att sedan skickas på slakt så vi kan äta dem.

2. Bli vegan för miljön

Att underhålla alla djur som skickas till slakt tär på jordens naturresurser. Känns helt onödigt att vi skapar foder och mat för djur – när vi har så många människor som svälter. Att äta växtbaserat är det lättaste valet du kan göra från en miljöaspekt, eftersom kött- och mejeriprodukter påverkar klimatet lika mycket som världens alla bilar, bussar, båtar och flygplan tillsammans. Det beror på flera saker. Kor och får släpper ut stora mängder metan, vilket är en betydligt mer kraftfull växthusgas än koldioxid. Även djurens avföring, gödsel, och produktionen av foder står för stora utsläpp.

 3. Bli vegan för maten

En av de måna anledningar att bli vegan är att växtbaserad mat kommer innebära att din tallrik kommer vara full av färger och spännande smaker. Det finns inte mycket färdigproducerad vegan mat, så du kommer äta mer hemmalagad, äkta mat som ger dig näring på ett helt annat sätt än bara Felix köttbullar och potatis. Du kommer upptäcka så mycket nya recept och hitta smaker du inte visste att du älskade.

 5. Bli vegan för att spara pengar

En av de bästa anledningar att bi vegan är att den billigaste maten är vegansk mat. Grönsaker, bönor, kikärtor, tofu. Detta är otroligt nyttig och bra mat som kostar mycket mindre än halvfabrikat eller kött. Man behöver inte köpa dyrt fejk-kött eller speciella veganska ostar. Att äta naturligt är bättre för kroppen och för plånboken.

6. Bli vegan för medmänsklighet

Du har makten att bidra till en bättre värld. Genom små förändringar i din vardag. Om du känner dig maktlös inför djurplågeri, om du har ångest över att vara en del av ett stort hemskt system, så börja äta mer plantbaserat. Om du är vegan så visar det att du vill att vi ska ha en finare värld där vi tar hand om vår planet och om våra djur.

Anledningar att bli vegan - Ta hand om djuren. Foto på rådjur vid strand. 

7. Bli vegan för att utmana sig själv

En av de bästa anledningarna att bi vegan är för att utmana dig själv. Det finns säkert saker du aldrig trodde du skulle klara. Saker som du nu ser tillbaka på och är stolt över. Mål du har nått, drömmar du faktiskt uppfyllde. Även om det handlar om att få en bättre relation med en släkting, eller komma över en skilsmässa, eller avsluta en utbildning. Innan jag blev vegan var jag vegetarian och tänkte att jag aldrig hade kunna leva växtbaserat. Men nu är jag här, och det var klurigt i början men nu är det en naturlig del av mitt liv, och jag är stolt över resan jag gjort. Ta små steg i taget och se sedan tillbaka på hur mycket du har växt som människa – det är en häftig känsla!

8. Bli vegan för din hälsa

En annan av de främsta anledningar att bli vegan är för din hälsas skull. Ett bra tips är att följa Läkare för Framtiden på facebook. Det är en grupp läkare som startat en organisation för att sprida de hälsosamma fördelarna med en vegansk kost. Det är vetenskapligt bevisat att du får mindre sjukdomar, mindre ledvärk och lever längre som vegan. Idag äter vi svenskar i genomsnitt så mycket kött att vi ökar risken för tarmcancer, bröstcancer, diabetes, övervikt och hjärt- och kärlsjukdomar. Bland annat Världscancerfonden, Livsmedelsverket och Jordbruksverket rekommenderar att vi minskar animaliekonsumtionen av hälsoskäl.

Anledningar att bli vegan - Vegansk mat. Foto på Rosa frukt i händerna på en tjej på en brygga   

9. Bli vegan för att få mer kunskap 

För att äta plantbaserat kommer du behöva göra något du kanske inte gjort innan – läsa innehållsförteckningen på allt du köper. Detta är något så grundläggande som verkligen kommer förändra din syn på det du stoppar i din kropp. När man väl börjat studera innehållsförteckningar så börjar man fundera över andra saker, till exempel att det finns 2000 kcal i en påse ostbågar. För kvinnor är detta det hela dagliga energiintaget som du bör få i dig, ganska sjukt. Dock saknar ostbågar näringsämnen som du får från kikärtor, spenat och liknande. Att bli mer uppmärksam om ingredienser gör att du lär dig mer om andra relaterade ämnen, som näringsinnehåll.

10. Bli mer fit

Enligt PETA så är veganer i genomsnitt upp till 10 kg lättare än köttätare. Och till skillnad från ohälsosamma hittepå-dieter, som gör att du känner dig stressad och trött så är vegansk mat ett hälsosamt och långsiktigt sätt att gå ner i vikt och bli mer hälsosam.

Med denna listan hoppas vi att du blivit inspirerad att leva ett mer veganskt liv, men känn ingen press. Att bli vegan är en process som får ta tid. Ett bra första steg är att byta ut några måltider i taget mot vegansk mat. Här ett förslag i form av en läcker och hälsosam vegansk pizza.

God och nyttig Vegansk Pizza

Genom att göra vegansk pizza med kikärtor och mandelmjöl istället för vanlig deg får du i dig mindre kolhydrater och mer nyttiga vegetabiliska fetter. Det som är bra med mandelmjöl är att det är glutenfritt, så det är fritt fram att bjuda den som är glutenallergiker. Mandelmjöl har också dubbelt så mycket protein och fibrer som vanligt vetemjöl.

Ingredienser, vegansk pizza

 • 1 burk kikärtor
 • 2 dl mandelmjöl
 • tomatsås
 • champinjoner
 • oregano
 • valfri topping
 • vegansk ost

Gör så här:

 1. Mixa kikärtor med en stavmixer, lägg till mandelmjöl. 2 dl kan mna börja med, sedan lägga in mer så ”degen” den blir knådig och fin.
 2. Kavla ut på en bakplåt till en cirkel.
 3. Lägg i ugnen i 10 minuter så den är lite bakad
 4. Bred på tomatsås.
 5. Stekt champinjonerna i oregano, så att de inte släpper ut så mycket vatten på pizzan.
 6. Toppa pizzan med valfria grönsaker och vegansk ost.
 7. Njut!

Text och recept: Lili Sapi från sajten Veganfoodie.se. Där skapar hon goda veganska recept och driver diskussioner kring djur och vårt samhälle. Du hittar även bra råd kring pengar, konsumtion, minimalism och hållbarhet. ”Jag tror vi kan alla äta mer plantbaserat och denna blogg finns för att hjälpa dig – små steg i taget”.

För inspirerande veganska matbilder – följ gärna Veganfoodie på Instagram.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.